Unelmien Talo&Koti

Punttilassa on tilaa juhlia! Virpi ja Mika löysivät elämänsä parhaan projektin: 1880-luvun hirsitalon ja puolen hehtaarin metsän

Punttilassa on tilaa juhlia! Virpi ja Mika löysivät elämänsä parhaan projektin: 1880-luvun hirsitalon ja puolen hehtaarin metsän
Virpi ja Mika Billingin koti on Punttila, 1880-luvun tunnelmallinen hirsitalo. Joulun valmistelu pitää asukkaat kiireisinä, kun lähimetsään syntyy tonttupolku ja piharakennuksessa pidetään perinteeksi muodostunut joulukirppis.
Julkaistu: 19.12.2019

Punttilan talo Helsingbyssä on rakennettu jo 1880-luvulla, ja sitä on historiansa aikana siirretty jopa kolmeen eri paikkaan Vaasan seudulla. Nykyiset omistajat Virpi ja Mika Billing ostivat talon vuonna 2013, ja silloin alkoi sen uusi elämä.

Punttilan tilalla Helsingbyssä Vaasan lähellä sijaitsevassa 1800-luvun päärakennuksessa asuvat Virpi ja Mika Billing sekä kissat Lilian ja Filon. Pihan kanalassa jöötä pitää Pirkka-kukko. Rakennuksesta löytyy 4 huonetta, keittiö, kylpyhuone, aula ja kuisti.
Luonnonmukaiset asetelmat ja koristeet sopivat vanhan talon kuistille, ja sivupöydällä on täydellinen paikka niille. Seinän peilikollaasi on syntynyt monien kirppiskierrosten tuloksena.
Vintin alkuperäinen portaikko lähtee kuistin nurkasta ylös. Tapetti on Boråstapeterin Jubileum-malliston Flora.
Virpi pelasti vanhan rekikelkan purkukohteesta.

"Remontissa revimme kaiken auki, sillä taloa oli uudistettu viimeksi 1970–80-luvuilla ja halusimme vaihtaa sen tyyliä. Samalla pääsimme kurkistamaan syvälle talon rakenteisiin ja näkemään mahdolliset vauriot. Kaikki oli kuitenkin priimakunnossa eikä mitään ikäviä yllätyksiä löytynyt.

Viimeistään marraskuun puolivälissä alan ripustella valonauhoja ja tuoda havuja sisään.

Kunnostuksen alussa päätimme katsoa vain yhteen kohtaan kerrallaan ja niin selvisimme – askel kerrallaan. Nukuimme aina siinä huoneessa, jossa oli lattia. Olemme tehneet työtä rakkaudella. Taloa ei ole modernisoitu eikä toisaalta museoitu.

Eri vuodenajat ovat vahvasti läsnä maalaiselämässä, ja talossa ja pihapiirissä onkin vietetty ihania juhlia juhannustansseista sadonkorjuukemuihin. Joulu on silti minulle aina se vuoden rakkain sesonki ja juhla.

Keittiön vanha tulisija yhdistää avotakan ja leivinuunin. Billingien saapuessa takka oli muurattu umpeen ja uunistakin oli muutama tiili irti. Nyt hormi on auki ja tulisija käyttökuntoinen.
Jouluaattoaamuna Virpi herää aikaisin, sytyttää kynttilät ja alkaa keitellä riisipuuroa hiljaisessa talossa. Hämärä väistyy pian ja jouluaterian kokkailu yhdessä Mikan kanssa alkaa.
Virpi rakastaa kattausta ja kauniita esineitä. Joulupöydän teema vaihtuu joka vuosi, mutta luonto on aina mukana. Katelautasina Virpi käyttää metallisia tarjottimia.
Puinen pähkinänsärkijäkoriste on kotoisin Berliinin joulumarkkinoilta. Nämä irvistelevät veikot ovat suosittuja Keski-Euroopassa.

Joulun tunnelmaa ei voita mikään. Ja vaikka maaseudulla loppuvuoden sysipimeys jaksaa edelleen yllättää, siinä on hyvätkin puolensa. Tähtitaivas näkyy täydellisenä, ja revontulia voi silloin tällöin ihailla omalta pihalta.

Jättisuuri tuijamme saa oksilleen jouluvalot jo hyvissä ajoin marraskuulla, sillä se valaisee samalla kivasti koko sisäpihan. Viimeistään marraskuun puolivälissä alan ripustella valonauhoja myös sisälle ja tuoda havuja sisään. Ja niin se pikkuhiljaa lähtee lapasesta, meidän joulumme.

Virpi haaveili ruokakomerosta vuosikausia. Punttilassa haave toteutui. Keittiön nurkasta komeron yli johtavat uudet portaat yläkertaan. Tapetti on Duron Historiska Tapeter -malliston Lovisa.
Punttilan olohuone on noin 30 neliön kokoinen, joten kuusikin on suuri. Kookas havukranssi on Virpin tekemä. Se on koottu pyöränvanteen päälle.
Vanha piano ei enää ole käytössä, mutta Virpi on soittanut sitä pikkutyttönä. Aito wieniläistuoli löytyi kympillä kirppikseltä, eikä Virpi ollut uskoa silmiään.
Yläkerran aulan hirsistä voi nähdä numeroinnin, mikä kertoo, että taloa on siirretty. Remontissa kylmä vintti rakennettiin asuttavaksi. Kattopaneelia kului yhteensä 1,2 kilometriä.
Olohuoneen upean kaapin alaosa on yli satavuotias. Virpin isä on rakentanut yläosan vanhoista ikkunoista. Yhtenäinen väri ja helat tekevät kokonaisuudesta täydellisen. Vitriinin ikkunapaikoilla on Billingien kauneimpia vanhoja astioita.
Suloinen kylpyhuone oli ennen makuuhuone. Virpi suunnitteli lattian laattakuvion itse. Tapetti on Boråstapeterin Falsterbo Birds.
Tilan alueesta noin puoli hehtaaria on pihapiiriä ja toinen puolikas metsää. Havut ja muut luonnolliset joulukoristeet löytyvät siis helposti omasta takaa. Kuva: Virpi Billing

Pidän koristelusta ja kauniista asetelmista mutta olen luonnollisten, neutraalien sävyjen ystävä. Trendivärejä poimin mukaan vain mausteiksi. Myös musta kuuluu jouluuni, sillä se antaa kaunista vastapainoa luonnonväreille ja vaaleudelle. Se sopii kaikkeen. Ikkunoihin vaihdan jouluverhot, ja keittiön lattialle levitämme Mikan mummon vanhat räsymatot. Sohvatyynyihin valitsen tänä vuonna ylelliset samettipäälliset.

Myös musta väri kuuluu jouluuni. Se antaa kaunista vastapainoa luonnonväreille ja vaaleudelle. Se sopii kaikkeen.

Joulunalusaika ei kuitenkaan ole Punttilassa vain oman aattoiltamme valmistelua. Kokoan piharakennukseen jo perinteeksi muodostuneen joulukirppiksen ja valmistaudun lämmittämään pannukaupalla glögiä kävijöille. Teen metsään myös tonttupolun pikkuvieraitamme varten."

1 kommentti