Koivuniemi on valmis jouluun! Pian ja Jarin tunnelmallisessa huvilassa pyhät kuluvat herkutellen, verkkaisesti saunoen ja järvimaisemaa ihaillen

Koivuniemi on valmis jouluun! Pian ja Jarin tunnelmallisessa huvilassa pyhät kuluvat herkutellen, verkkaisesti saunoen ja järvimaisemaa ihaillen
Koivuniemessä vietetään joulua isosti notkuvien herkkupöytien äärellä, kun Pia ja Jari kutsuvat lähisuvun luokseen. Heidän tunnelmallinen huvilansa torneineen on kuin luotu juhlapaikaksi.
Julkaistu: 20.12.2021

Juttu on julkaistu Kaikkien aikojen Joulu -lehdessä 1/2020.

Hentoisia lumihiutaleita leijailee taivaalta, ja lyhdyt valaisevat Koivuniemen pihapiiriä. Näsijärven rannalla kohoaa valtava kartanomainen talo torneineen. Koivuniemi on valmis jouluun.

Nykyinen rakennus on vuodelta 2007, mutta paikalla oli alun perin huvila, joka oli rakennettu 1800-luvulla ja tuotu Terijoelta vuonna 1896. Vuosisadan aikana huvila toimi niin yksityiskotina, pensionaattina kuin sotainvalidiliiton virkistyskotina. Vieraat astuivat laivoista massiiviselle laiturille, josta noustiin näyttäviä kiviportaita huvilalle.

Pia ja Jari remontoivat verannasta ympärivuotisen lisäämällä tilaan pariovet, ja näin koti sai ihanan lisätilan. Jouluun lasiveranta muuntuu havuin, lyhdyissä tuikkivin kynttilöin ja lampaantaljoin.
Keskikerroksen sisääntuloaulan katto kohoaa kolmanteen kerrokseen ja tekee tilasta avaran. Pikkujoulukuusi pääsee paikalleen jo marraskuun lopulla. Mira viimeistelee koristelua. Koivuniemessä jouluaan viettävät Pia, Jari, aikuiset lapset Mira ja Rasmus puolisoineen sekä Valto-koira.

Koivuniemen tuhouduttua tulipalossa tilalle kohosi uudisrakennus, jossa ovat asuneet nyt viiden vuoden ajan Pia ja Jari.

Pari oli pohtinut muuttoa omakotitalosta ja luopumista mökistä lasten muutettua pois kotoa.

– Kävi sitten ihan päinvastoin, ja muutimme kaksin vielä isompaan taloon. Olimme veneilleet tämän huvilan ohi lukuisia kertoja ja vähän haaveilleetkin siitä. Kun tuttavamme vinkkasi, että talo oli tullut myyntiin, päädyimme ostamaan sen. Huvila korvaa mökin, sillä se on järven äärellä ja rantasauna on aivan veden tuntumassa, Pia kertoo.

Sisään käydään suuren lasiverannan kautta. Se oli ennen avointa, kylmää tilaa, mutta Pia ja Jari sulkivat sen pariovilla. Verannalla on kutsuva jouluinen tunnelma. Valosarjat tuikkivat havukransseissa ja kynttilät lyhdyissä. Pia-äiti ja Mira-tytär kantavat mukeissa höyryävää glögiä verannalle ja suunnittelevat joulunpyhien ohjelmaa.

Suuri, tunnelmallinen keittiö tarjoaa upean paikan suurenkin juhlan valmisteluihin. Joulunaikaan Pia ja Mira panostavat herkkuihin. Pia kattaa kahviherkut saarekkeelle. Tyrniglögin ohella tarjolla on piparkakkuja, tähtitorttuja ja pähkinöitä.
Punatiiliseinä tuo lämpöä keittiön tunnelmaan. Pia valitsi tähän jouluun kultaisia ja hopeisia kynttilöitä. Hän on sisustanut puuhellan viereen hurmaavan lueskelupaikan nojatuoleineen.
Kattaus on Pialle tärkeä osa jouluvalmisteluja.

Talon hulppeat 400 neliötä jakautuvat kolmeen kerrokseen. Ylimmässä on makuuhuoneita ja alimmassa oleskelutiloja ja sauna. Keskikerros on varattu oleskeluun, ja sinne keskittyy erityisesti joulunvietto. Siellä on suuren aulan lisäksi keittiö, ruokasali, olohuone, takka- ja työhuone.

Aulan katto kohoaa avoimena korkealle kolmanteen kerroksen asti. Aulassa on kodikas oleskeluryhmä ja keskellä pieni joulukuusi.

Joulun ensi merkit näkyvät Koivuniemessä pikkujoulujen aikaan marraskuun lopulla. Silloin pikkujoulukuusi ilmestyy ison aulan keskipisteeksi. Pia tunnustautuu jouluhulluksi. Kodin jouluinen ilme jatkaa sisustuksen linjaa. Pia suosii luonnollisia sävyjä, valkoista ja pehmeitä puun sävyjä.

– Jo isänpäivän aikaan meillä alkaa näyttää jouluiselta. Haluan sen kaiken pimeyden keskelle valoa, joten ripustelen valosarjoja ulos ja sisälle lyhtyjä ja kynttilöitä. Lämmitämme glögiä ja soitamme jazzahtavia joululauluja. Tärkeintä ovat yhdessäolo, herkuttelu ja kiireettömyys.

Ruokasalin suuri kalusto on hankittu antiikkiliikkeestä. Ison pöydän ääreen mahtuu jouluna koko 14 hengen seurue.
Pia suosii jouluna valkeita kukkia. Lisäksi Mira-tyttären ystävä, puutarhuri Valeria Razumova valmistaa taloa koristamaan kransseja ja havuköynnöksiä.
Joulunvietto keskittyy talon keskikerrokseen. Ruokasalin jatkeena ovat olohuone ja takkahuone. Joulukuusen paikka on olohuoneen päässä, suurien ikkunoiden edessä.
Joulukoristeet ja kuusen alle tuodut lahjatkin jatkavat Pian ja Jarin kodin lempeää sävymaailmaa.

Joulukukista valkea amaryllis on Pian suosikki. Mieluisia ovat myös valkoiset tulppaanit. Iso osa joulua ovat havukranssit, joita perhe tekee itsekin.

– Jo vuosia meillä on ollut perinne järjestää itsenäisyyspäivän aikaan kranssipaja alakerran juhlahuoneessa. Miran ystävä, puutarhuri Valeria Razumova pitää kurssimme ja valmistaa myös kranssit ja havuköynnökset kotiimme, Pia kertoo.

Toinen joulunajan traditioista on käynti Teiskon tunnelmallisilla joulumarkkinoilla. Pia suosii paikallisia käsityöläisiä erityisesti ruokahankinnoissa. Teiskon Marttojen imelletty perunalaatikko on herkku, jota ilman ei joulupöydässä selvitä.

Pia ja Mira koettavat mahduttaa kalenteriinsa myös muutaman joulukonsertin: ainakin Kauneimmat joululaulut kirkossa ja myös Rajattomien tai Club for Fiven konsertin.

Kranssityöpaja aloittaa joulunajan itsenäisyyspäivän tienoilla. Perheen naisväki kokoontuu Koivuniemeen ystävineen ja tekee havukransseja yhdessä.
Miran bravuuri on jouluaaton jälkiruoka, itse kehitelty aprikoosipavlova, jonka hän viimeistelee kullanhohtoiseksi kimallesprayllä.

Jouluun kuuluu myös kynttilöin, havukranssein ja pellavatekstiilein somistettu joulusauna rannassa sekä avannossa pulahdus, jos ranta on ehtinyt jäätyä. Pyhien kiireettömyyteen ja yhdessäoloon sopivat hyvin verkkainen saunominen ja järvimaiseman ihailu seinän kokoisesta saunan ikkunasta.

Jouluaattona huvilaan saapuu paljon perhettä ja juhlapöytä katetaan 14 hengelle. Parin appivanhemmat, lapset puolisoineen sekä Jarin siskon perhe on perinteisesti kutsuttu yhteiseen juhlaan.

– Ruokasalin pöytä venyy jatkopalojen avulla riittävän suureksi koko seurueelle. Olen aikanaan hankkinut antiikkisen astiaston, jossa on tarpeeksi osia juhlakäyttöön. Lasit ostin huutokaupasta juuri joulua varten. Kattaus on minulle todella tärkeä osa jouluvalmisteluja, Pia kertoo.

Pia kattaa salin ruokapöytää juhla-aterialle huolella ja aikaa säästelemättä. Tunnelmallinen joulumusiikki soi taustalla. Kattauksessa komeilevat vuosikymmenien aikana kerätyt astiat. Kristallilaseista heijastuvat kimmeltäen joulun valot.

Hurmaava ja tunnelmallinen Koivuniemen talo ottaa joulun vastaan. Ovella on Pia tyttärensä Miran kanssa.
Kommentoi »