Unelmien Talo&Koti

Kartanomainen koti ja hurmaava huvimaja – Johannan perheen harmoninen joulusisustus syntyy tontuista, havuista ja kukista

Kartanomainen koti ja hurmaava huvimaja – Johannan perheen harmoninen joulusisustus syntyy tontuista, havuista ja kukista
Johanna Blomqvist pukee vuonna 2006 valmistuneen omakotitalon ja sen ihastuttavan huvimajan juhlakuntoon huolella. Kemiönsaaressa asuvan lapsiperheen joulunajan paras hetki koittaa joulupäivänä, kun ei tarvitse tehdä enää yhtään mitään.
Julkaistu: 21.12.2020

Heti ulko-ovella tulijan ottavat vastaan Johanna Blomqvistin sammaleesta ja muista luonnonmateriaaleista kokoamat asetelmat. Huvimajakin on koristeltu jouluiseksi havuilla ja kattauksella.

– Saan sisustamisesta ja koristelusta hyvän mielen. Se on vastapainoa psyykkisesti välillä haastavalle koulukuraattorin työlleni. Luovuus on henkireikä, Johanna kuvailee.

Johanna haluaisi huvimajaan kamiinan, jotta tilaa voisi käyttää talvella nykyistä enemmän. Pöytätaso on tehty vanhan navetan lattialankuista ja vahattu. Rottinkituolit ovat Ikeasta. Johanna kiinnitti varpukimput kattoon, jotta pöydälle jäisi tilaa kattaukselle.
Tulppaanien maljakkona on Riihimäen vanha narupurkki. Juustotarjotin pähkinöineen ja viikunoineen sopii joulunaikaan. Mukit ovat Indiskan ja Bruka Designin mallistoista.
Kärpässienikynttilänjalat löytyivät paikallisesta vanhan tavaran kaupasta Tjuda Skolasta. Johanna on huomannut, että sammal pysyy ruukuissa vihreänä kastelemattakin.

Kun Johanna ja hänen miehensä Christian kuulivat, että Kemiönsaaressa on myynnissä metsän reunassa mutta lähellä palveluja sijaitseva tontti, he innostuivat heti. Johanna haaveili uudesta talosta, joka muistuttaisi vanhaa kartanoa isoine, moniruutuisine ristikkoikkunoineen ja mansardikattoineen. Toive toteutui, kun hänen isänsä tuli projektiin rakentajaksi.

– Nyt jälkeenpäin ikkunat ovat jopa vähän harmittaneet, koska ne ovat tosi työläät pestä! Johanna tuumaa.

Alkuperäisessä tehtävässään aikansa palvellut tiskipöytä päätyi klapilaatikoksi katetulle terassille. Sivupöydät ovat Ikeasta. Niihin on teetetty peltitaso. Tähti on ostettu Clas Ohlsonilta ja matto kirpparilta.
”Joulussa on parasta yhdessäolo ja se, ettei ole kiire minnekään.” Ylimpänä istuu Christian-isä. Liam on kiivennyt Johanna-äidin syliin. Vierelle asettuivat Filip ja Celine.
Johanna ompeli Jul-tekstin kirjaimet itse. Hän ripustaa tekstin joka joulu eri paikkaan. Mailegin tontut ovat suosikkeja.

Tilaa haluttiin sen verran, ettei kotia tarvitsisi missään vaiheessa laajentaa. Jokainen perheen kolmesta lapsesta sai oman huoneen.

– Apukeittiö voisi olla vieläkin isompi, eikä kaappitilaa ole koskaan liikaa.

Siivoamista isossa talossa riittää, mutta se sujuu Johannan mukaan hyvin, kun ei ota liikaa paineita.

– On hyvä, että makuuhuoneet ovat yläkerrassa omassa rauhassaan. Siellä sängyt voi jättää petaamatta. Alakerran saa näyttämään siistiltä nopeasti.

Ensimmäinen joulu talossa jäi mieleen ikimuistoisena. Tuntui hienolta, että kaikki läheiset olivat meillä.
Johanna tapetoi keittiön William Morrisin Pimpernel-tapetilla. Kaapin hän teetti puusepällä vanhoista ikkunoista. Sohva on Jyskistä ja tikkaat Loviisan wanhat talot -päiviltä. Pullo löytyi Hämeenlinnan rompetorilta.
Johanna nappasi piparkakkutriflen ohjeen Annin uunissa -blogista. Jälkiruoka-astioissa on kerroksittain mustikoita, glögiä, piparimuruja, kermavaahtoa ja rahkaa. Filip toteaa, että maut ovat kohdallaan.
Käytävän seinä oli aiemmin vaalea, mutta kun Johanna tapetoi keittiön, seinä tuntui kaipaavan tummempaa väriä. Puolipöytä on ostettu ystävältä ja maalattu vaaleanharmaaksi. Se on oiva paikka asetelmille.

Rivakasta työtahdista huolimatta talon muuttotarkastus viivästyi, ja vanhasta asunnostaan luopunut perhe joutui pariksi kuukaudeksi sukulaisten nurkkiin. Kun he lopulta pääsivät muuttamaan uuteen kotiin, tunne oli hieno.

Ensimmäistä joulua kodissa vietettiin 2006. Molemmat isovanhemmat oli kutsuttu joulunviettoon, ja Johannan mummukin oli aluksi mukana.

– Se joulu oli myös ensimmäinen joulu perheenä, Filip oli silloin vähän alle vuoden. Tuntui hienolta, että kaikki läheiset olivat meillä. Aikaisemmin olimme juhlineet kukin tahoillamme.

Siitä lähtien joulua on vietetty kotona tutun kaavan mukaan ja aina samalla porukalla.

– Aloitan valmistelut marraskuun puolivälissä. Pikkujoulukuusi tuodaan sisään ensimmäisenä adventtina. Joulukuu on fiilistelyn aikaa.

Olohuoneen isot, lattiaan asti ulottuvat ikkunat määrittivät sohvien suunnan. Ikkunoiden pesu on iso urakka kaksi kertaa vuodessa, mutta Johanna jakaa työn usealle päivälle. Jouluaattona perhe kokoontuu sohville avaamaan lahjoja.
Kuusi tuodaan sisälle jo varhain, jotta siitä saadaan nauttia koko joulukuu.
Kuusi tuodaan sisälle jo varhain, jotta siitä saadaan nauttia koko joulukuu. Johanna panee sen sinkkiämpäriin, jonka sisällä on soraa ja vettä, ja piilottaa ämpärin paperiseen säkkiin. Näin se säilyy hyvänä koko kuukauden.
Johanna rakastaa kattaa pöydän teemaan tai tilanteeseen sopivaksi. Lankku on peräisin vanhasta klaffipöydästä. Johanna porasi siihen reiät kynttilöille. Lasit ovat Iittalan ja lautaset Ikean mallistosta. Lautasliinat emäntä repi vanhasta pellavalakanasta.

Johanna ripottelee kotiin perinteisiä tonttuja ja asettelee sinne tänne havuja. Joulukukat ovat valkoisia, tosin jouluun mennessä mukaan putkahtaa pieni ripaus punaista.

– Itsenäisyyspäivänä leivomme aina pipareita. Tänä vuonna tytär on luvannut tehdä piparitalon.

Joulun pääasia Blomqvisteilla on yhdessä syöminen. Ruokalista on perinteinen, mutta kaikkea ei tehdä itse, vaan esimerkiksi laatikot ostetaan valmiina. Perinteistä joulukinkkua ei kuitenkaan laiteta, sen sijaan tarjotaan palvikinkkua ja Christianin metsästämää peuraa.

– Kokeilen joka joulu jonkin uuden reseptin. Ideoita saan lehdistä ja Instagramista.

Vanhempien makuuhuoneen kaappi on Ikeasta, Johanna tosin maalasi sen kalkkimaalilla harmaaksi. Sävyihin sopiva villamatto löytyi osto- ja myyntipalstalta.
Celine tekee mielellään pieniä joulupaketteja ystävilleen. Hän harrastaa telinevoimistelua ja jalkapalloa mutta pitää myös askartelusta ja sisustamisesta kuten äitinsä. Tuoli on Ikeasta, peili Jyskistä.
Liamin huoneen seiniin tuli vihertävä tapetti. Harmaa sänky on mummolasta ja toimii lukunurkkauksena sekä vieraspetinä, turkoosi on ostettu Ikeasta ja maalattu uudelleen.

Aterian jälkeen hiljennytään jakamaan lahjoja, ja kun olo taas sallii, nautitaan kevyttä jälkiruokaa. Edesmenneelle mummulle joulu oli tärkeä, joten jossain välissä perhe käy viemässä joulukynttilän hänen haudalleen.

Vaikka aaton tohina on mukavaa, yksi joulun parhaista hetkistä koittaa Johannan mielestä vasta joulupäivänä, kun virallinen ohjelma aaton ruoanlaittokiireineen on ohi.

– Silloin saa nukkua pitkään, ja valmiit ruoatkin vain nostetaan jääkaapista pöytään. Ei ole enää kiire minnekään.

Johanna ripustaa ulko-oveen näyttävän kranssin, johon hän on sitonut katajaa, pikkutalviota, riidenliekoa ja lehtikuusen käpyjä. Hän on niin innostunut sisustamisesta, että on avannut autotalliin Härliga Hilma -sisustuskaupan. Katso lisää kuvia Instagramista: @harligahilma.
Kannustalon Rauhala-malli muistuttaa entisaikojen kartanoita. Johannan isä rakensi tontille huvimajan vanhojen ikkunoiden ympärille.
2 kommenttia