Avotakka

Joulu vanhojen tiiliseinien kätköissä – tuikut, havut ja valosarjat tuovat entiseen hellahuoneeseen juhlatunnelman

Joulu vanhojen tiiliseinien kätköissä – tuikut, havut ja valosarjat tuovat entiseen hellahuoneeseen juhlatunnelman
Satu Mensalan koti on vanha liiketila ja hellahuone Helsingin kauneimmalla kadulla, Huvilakadulla. Ensimmäiset pari vuotta hän asui siinä ilman kunnon keittiötä. Pelkistetty sisustus päivittyy jouluun pienin lisäyksin.
Julkaistu: 10.12.2020
Sadun 65 neliön koti sijaitsee hurmaavalla pikkukadulla Helsingin Ullanlinnassa.

Hellahuone ja liikehuoneisto Helsingin Huvilakadulla. Tila kuulosti mahdollisuudelta suunnitella persoonallinen koti. Satu Mensala huomasi sattumalta ilmoituksen netissä, kun etsi perheelleen uutta kotia entisen läheltä Kulosaaressa.

Hän kävi katsomassa tilaa ja innostui. Keittiön kohdalla oli ollut aikoinaan kauppa. Hellahuoneessa, nykyisen makuuhuoneen paikalla, oli asunut kauppias. Taloyhtiön varaston voisi yhdistää asuntoon pojan huoneeksi. Sijainti oli kätevä työpaikkaa ja harrastuksia ajatellen.

Asuntokaupoista on viisi vuotta. Tuolloin Satu päätti, että remonttia tehdään vähitellen, asuntoa kuunnellen, ja niinpä perhe muutti asuntoon remontin ollessa vielä kesken.

Pojan huone tehtiin valmiiksi ensimmäisenä, jotta hän voisi keskittyä rauhassa lukio-opintoihin. Keittiötä ei alussa ollut lainkaan; oli vain työtason päälle tehty väliaikainen viritys keittolevystä, mikrosta ja astianpesukoneesta.

Satu kuori tiiliseinän esiin laastin alta ja kunnosti omin käsin. Egg-tuoliin hän ihastui opiskeluaikana tehdyllä Tanskan-matkalla ja toteutti haaveensa siitä vuosituhannen vaihtuessa. Tiiliseinän oviaukosta avautuu näkymä makuuhuoneeseen.
Artekin ruokapöytä ja tuolit ovat kulkeneet mukana kodista toiseen. Riippuvalaisimet ovat &Traditionin.
Perhe eli reilun vuoden väliaikaisen keittiön kanssa ja teetti muutama vuosi sitten nykyisen keittiön virolaisella puusepällä. Arkkitehti Aet Piel suunnitteli kaapistot Sadun toiveiden mukaisesti. Ne nousevat lähes neljään metriin hyödyntäen koko huonekorkeuden.
Ota hyötykäyttöön koko huonekorkeus ulottamalla kaapistot katonrajaan asti ja mieluusti seinästä seinään. Ylähyllyt sopivat kausitavaralle kuten joulukoristeille.

Koti merkitsee minulle...

paikkaa, jossa voin olla täysin oma itseni, rauhoittua ja rentoutua hektisen työ vastapainoksi. Koti on minulle tärkeä paikka. Viiden vuoden asumisen jälkeen kaikki alkaa vihdoin olla valmista. Suurin muutos oli, kun saimme keittiön valmiiksi muutama vuosi sitten ja arki helpottui sen myötä.

Innostun...

kotimme vanhoista tiiliseinistä. Ne olen kuorinut esiin omin käsin, tiilen kerrallaan. En uskaltanut antaa hommaa remonttimiesten tehtäväksi, ettei upea tiilipinta tuhoutuisi liian rajussa käsittelyssä. Muutamaa kohtaa jouduimme paikkaamaan, ja muurasin sekaan vanhoja tiiliä. Projektiin kului useita viikkoja. Seinästä tuli mielestäni yksi kotimme hienoimmista yksityiskohdista.

Glögi kuuluu Sadun jouluun ja sitä lämmitetään lähes joka päivä. Juhliin Satu valitsee glögille kristallilasit.
Joulu ei tule ilman aitoa kuusta. Satu hankkii sen aina aikaisin, jotta ehtii nauttia siitä. Koirat Paavo ja Topi vahtivat pöydän kattausta.

Sisustajana olen...

laiska? Tai oikeastaan maltillinen. Teen valinnat kerran ja pysyn niissä. Hankin vähitellen minulle mieleiset kalusteet. En vaihtele koristetyynyjä enkä somistele huoneita pikkutavaroin. Myös joulukoristeet ovat samoja, joita aikoinaan hankin ensimmäisiin koteihini. Sisustan kodin muuton yhteydessä valmiiksi, ja sitten se saa pysyä sellaisenaan. Kaikki kalusteet ovat tulleet vastaan ilman etsimistä, yksi kerrallaan. Toki vuodet tuovat muutoksia, jos oikea kaluste ”löytää kotiin”, mutta en tarkoituksella sisusta. Suosin selkeyttä.

Ihastuin kodissani erityisesti...

tilan jakautumiseen eri tasoihin. Huvilakadulta sisään tullessa olohuone ja keittiö ovat yhdessä tasossa. Vasemmalta laskee nelisen porrasta työhuoneeseen. Olohuoneen päästä taas nousee muutama porras eteiseen ja makuuhuoneeseen. Pidän valtavasti myös kadunpuoleisesta sisäänkäynnistä. Laitan oven ulkopuolelle aina kukat ja havut sekä kesäisin tuolit ja pöydän kahvittelua varten. Ulkoistutukseni vaihtuvat sesongin mukaan, ja niissä enemmän on aina enemmän. On mielenkiintoista asua katutasossa ja seurata arkea ikkunoidemme takana. Kylmään aikaan kuljemme mieluummin rapun kautta kotiin.

Olohuoneen suurella seinällä on Marianne Niemisen maalauksia. Sohva on Ikean ja nojatuoli Arne Jacobsenin Egg-klassikko.
Makuutila on entisessä hellahuoneessa, jossa asui alun perin ilmeisesti ruokakauppias puotinsa vieressä. Ikkunasta on näkymä sisäpihalle. Riippuvalaisin on usean kattovalaisimen rykelmä. Jalkavalaisin on Ikean ja tarjoiluvaunu Normann Copenhagenin.
Tiiliseinä on upea näky myös makuutilassa, jonka huonekorkeus on neljä metriä. Billnäsin kirjoituspöytä löysi paikkansa huoneesta, vaikka varsinainen työpiste sijaitseekin keittiön vieressä.

Erityisen onnistunut ratkaisu on...

makuuhuoneen ja keittiön kaappien teettäminen tilaustyönä, jotta ne nousevat korkealle kattoon, lähes neljään metriin saakka. Yläkaappeihin on mahdoton ylettyä ilman tikkaita. Jo suunnitteluvaiheessa kaapistoihin lisättiinkin rakenne, johon kiinnitetään kiskot ja niihin kirjastomaiset liukuvat tikkaat, kunhan vain löydän tilaan sopivat. Väliaikaisten remonttitikkaiden kanssa temppuilu on hankalaa, mutta kaikkeen tottuu.

Rakkaimpia aarteitani...

on taide, jota olen kerännyt kotiin vuosien varrella. Pidän valtavasti myös ensimmäiseen kotiini hankkimastani Artekin elämää nähneestä ruokapöydästä ja pikkutuoleista, jotka palvelevat edelleen hyvin vuodesta toiseen, sekä lempituolistani punaisesta Egg-nojatuolista. Sillä on aina erityinen paikka sydämessäni.

Työhuone toimii myös vierashuoneena. Huoneessa asui alun perin Sadun poika, joka on sittemmin muuttanut omilleen opiskelemaan. Havut, kynttilät ja ripaus punaista riittävät tuomaan joulun tunnelman selkeään kotiin.
Hyödynnä vanhan rakennuksen muodot ja remontissa paljastuvat pinnat. Vuoteen pääty sujahti luontevasti seinän syvennykseen, jonka päälle syntyi taso sommitelmille.
Talvisin perhe kulkee kotiinsa rapun kautta, mutta kesällä kulku on suoraan kadulta. Satu somistaa kotinsa edustan havuin, sypressein ja valosarjoin.

Kodissani joulutunnelman tekevät...

kynttilät, tuikut, havut, koristeet ja valosarjat. Somistan kotimme ulko-ovea reunustavat katajat valoilla ja laitan ikkunoille kransseja tai paperitähtiä. Kaivan esiin kaikki Kivi-tuikut ja sommittelen niitä tasoille. Kaivan ylimmistä kaapeista myös jouluiset tarjoiluastiat käyttöön. Viini- ja samppanjalasit ovat joulun aikaan kristallisia. Kotini on aika pelkistetty, joten joulutunnelma syntyy pienin lisäyksin; yksin joulukuusi tekee kodista täysin jouluisen. Myös kukat, usein valkoiset tai oranssipunaiset, kuuluvat jouluun. Suosikkejani ovat ritarinkukat, hyasintit ja ruusut.

Rakkaimpia joulumuistojani...

täällä ovat joulua edeltävät glögijuhlat joulukuun puolivälin tuntumassa. Kutsumme niihin paljon ystäviä ja juhlistamme joulunaikaa yhdessä. Vaikka olemme usein aaton Keski-Suomessa lumisissa maisemissa, laitan kodin silti yhtä jouluiseksi. Usein somistan joulua kotiin itsenäisyyspäivän aikaan.

3 kommenttia