Itse tehtyjä koristeita ja suloisia asetelmia! Jonnan perheen koti pukeutuu rentoon jouluun
Sisustus
Itse tehtyjä koristeita ja suloisia asetelmia! Jonnan perheen koti pukeutuu rentoon jouluun
Klaukkalalainen Jonna Sipilä ei usko ostohysteriaan. Suuren osan kodin kalusteista ja sisustustavarasta hän hankkii kierrätettynä ja tuunaa mieleisekseen. Joulutunnelma syntyy itse tehdyillä koristeilla.
12.12.2019
 |
Kotivinkki

Jonna Sipilän kodin ikkunoissa tuikkivat valokranssit. Lunta sataa hiljalleen, ja tuntuu jo aivan joululta. Jonna on ammatiltaan visualisti, joten perheen paritalo Klaukkalassa on täynnä itse tehtyjä joulukoristeita ja suloisia asetelmia. Jonna ja hänen miehensä muuttivat paritaloon, kun he odottivat tytärtään Evelyniä ja edellisen kerrostalokodin neliöt alkoivat tuntua ahtailta. He ihastuivat avaraan suureen tilaan, joka muodostuu keittiöstä, ruokailutilasta ja olohuoneesta.

Eteisessä tuikkii valosarja, joka tuo hämyisen tunnelman tilaan. On ihana tulla kotiin, kun jo eteisessä on tuiketta.
Olohuoneen kulmasohva muutti edellisestä kodista. Korituolin Jonna osti Facebook-kirppikseltä. Sohvapöytä on Elloksen ja pikkupöydän Jonna on maalannut. Matto on Vallilan Sandra. Enostudion kynttilänjalka on Mia Designista.
Vanhan senkin Jonna maalasi mustaksi. Hän keräilee puisia esineitä kirpputoreilta, upeat kynttilänjalat ovat yksi löytö. Tähden Jonna teki kahviloista saatavista kahvitikuista. Sen voi tehdä pienempänä myös jäätelötikuista. Seinä on maalattu Tikkurilan sävyllä V447 Serpentiini.
Jonna paketoi lahjat maalaamisesta ylijääneeseen suojapaperiin, mutta paperina voi käyttää myös vaikkapa vanhoja tapetinjämiä tai lehtiä. Kortit ovat LuKLabelin, jonka design teamin jäsen Jonna on.
Jouluna Jonna kaivaa kaapista teemaan sopivat tyynynpäälliset. Vihreä tyyny on nostettu jouluksi esille jo monena vuonna.

Koluat mielelläsi kirppiksiä. Miten innostus näkyy kodissanne?

Ostan paljon kalusteita ja sisustustavaraa kirpputoreilta ja nettikirpputoreilta. Usein teen tavaroille tai kalusteille vielä jotain, kuten maalaan tai fiksaan omannäköiseksi. Teen myös itse koristeita, sillä vierastan jatkuvaa uuden ostamista. On ihana tehdä vanhasta uutta. Sovellan samaa ajatusta vähän kaikkeen: esimerkiksi joululahjat paketoin tänä vuonna seinien maalamisesta jääneellä suojapaperilla. Kierrätys toimii monella tasolla ja on minulle tosi tärkeä asia.

Kirppiksiltä löytyneet kauniit vanhat esineet ovat kovassa käytössä.

Näit paljon vaivaa lastenhuoneen sisustamisessa. Mitä oivalsit?

Olen todella iloinen lastenhuoneen ilmeestä. Oivalsin, kuinka paljon voi tehdä itse. Leikkasin muun muassa kontaktimuovista seiniin koristeita. Suurin osa kalusteista on löytöjä kirpputorilta ja netistä.

Jonna leikkasi kontaktimuovista pilviä, pisaroita ja muita koristeita seinille sekä tassunjälkiä lattiaan.
Jonna ja hänen miehensä muuttivat paritaloon odottaessaan tytärtään Evelyniä.
Avohyllyissä on muistoja vauva -ajasta. Jonna on somistanut tilaa avohyllyin ja seinätarroin. Ne tulevat kauniisti esiin hennon vaaleanpunaista seinää vasten.
Söpöt tassunjäljet somistavat lattiaa. Säilytyslipasto toimii samalla myös penkkinä.
Lastenhuone on pienen tytön oma soppi.

Teitte keittiöön pienen ilmeenkohotuksen. Millainen siitä tuli?

Maalasin kaappien ovet ja laatikostot Tikkurilan Helmi -kalustemaalilla hennon harmaiksi. Välitilan laatat saivat pintaansa tummanharmaan maalin, ja tason maalasin valkoisella. Ilme on raikas ja sopii tyyliini. Unelmieni keittiö odottaa vielä vuoroaan. Haaveilen keittiöstä, jossa olisi beigenharmaat mattapintaiset kaapistot. Muotokin muuttuisi, ja vetimiksi valitsisin mustat lankavetimet.

Jonna ja Evelyn nauttivat jo jouluherkuista. Joulutorttuja paistetaan lokakuusta alkaen ja glögi porisee melkein päivittäin.
Jonna somisti läpinäkyvät muovipallot kestomustikanvarvuilla. Rottinkinen tarjoiluvati on kirppislöytö.

Vaikka kaikki ei ole täydellistä, mistä nautit erityisesti?

Nautin kodin tunnelmasta valtavasti nyt joulun aikaan. Ikkunoissa tuikkivat valosarjat ja kranssit, kynttilät palavat, glögi tuoksuu ja pöytä notkuu herkuista. Jouluna kodin väreinä on valkoista, mustaa ja vihreää, joka tulee luonnosta, kuten havuista ja eukalyptuksen oksista.

Teet joulukoristeet pääosin itse. Millaisia ne ovat tänä vuonna?

Muotoilin kahvitikuista joulutähden, käärin vanhoista kirjan sivuista kranssin ja täytin muoviset kuusenpallot mustikanvarvuilla. Tein myös huivirenkaasta hauskan koristeen, jonka somistin ikimustikanvarvuilla.

Kun ruuvaat seinään naulakon, voit vaihdella tauluja ja kransseja siihen poraamatta aina uusia reikiä. Maalaa naulakko seinän sävyiseksi, niin se sulautuu seinään. Olohuoneen seinän sävy on Tikkurilan Deco Grey 1910. Kranssi on kääritty vanhan kirjan sivuista.
Makuuhuoneen seinä maalattiin harmaalla, jonka sävy saatiin päiväpeitosta. Lukulamput riippuvat seinällä hyllynkannattimissa. Harmaalla sisustettu koti saa joulun aikaan väriä vihreästä.

Mistä saat inspiraation koristeisiin?

Selaan paljon kuvia, suosikkini ovat Instagram ja Pinterest. Olen itsekin aktiivinen Instagramissa. Oma tilini on jonnajk ja sieltä löytyy ohjeita koristeisiini. Inspiraation hakemisessa auttaa kupillinen glögiä ja muutama joulutorttu.

Miten muuten joulu näkyy sisustuksessa kuin itse tehtyinä koristeina?

Vaihdan tekstiilejä, laitan esimerkiksi jouluun sopivat tyynynpäälliset. Kukkakimppuihin valitsen valkoisia ja vihreitä kasveja. Suosikkini ovat amaryllis ja eukalyptuksen oksat.

Klaukkala on melko vilkas asuinalue, mutta perheen oma piha on rauhallinen. Evelynillä on tilaa lumileikeille.
Kommentoi »