Kotivinkki

"Vaikka voittaisin lotossa, en muuttaisi tästä talosta mihinkään" – Jonnan unelmien hirsitalovanhus on sisustettu fengshuin avulla

"Vaikka voittaisin lotossa, en muuttaisi tästä talosta mihinkään" – Jonnan unelmien hirsitalovanhus on sisustettu fengshuin avulla
Jonna Tykän perheen 1800-luvun hirsitalokodissa sisustus on löytänyt paikkansa fengshuin oppien mukaan. Myös jouluna tunnelma on tärkein. Bohohenkinen koti tuli toiseksi MTV3:n Suomen kaunein koti 2021 -äänestyksessä.
Julkaistu 17.12.2021

Jonna Tykkä näki kolme vuotta sitten 1800-luvun hirsitalon myynti-ilmoituksen Tori.fi­ssä. Hän ei ollut puolisonsa Esan kanssa myynyt vielä vanhaa kotiaan, mutta he lähtivät kuitenkin katsomaan taloa, sillä talo sijaitsee vanhassa kalastajakylässä Haminan saaristossa. Asuinalue oli ollut aina paikka, jonne muutosta Jonna oli salaa haaveillut.Jonna ja Esa ovat remontoineet kaksi kotia ja ehtineet rakentaa myös yhden talon. 1800-luvun hirsitalo oli unelmien täyttymys.

Jonna on koristellut talon sisääntulon kransseilla ja havuilla. Hän myös virittää etu- ja takapihalle valo­sarjoja tuikkimaan. Kranssin on valmistanut Sammalsydän.

Jonna, miten päädyitte haaveidesi paikkaan, 200-vuotiaaseen hirsitaloon?

Kun vihdoin saimme vanhan kotimme myytyä, oli onni, että tämä talo oli vielä vapaana. Muutimme kolme vuotta sitten vuodenvaihteessa. Olemme tehneet aika paljon remontteja, ja esimerkiksi makuuhuoneita on nykyään kahden sijaan viisi. Vaikka voittaisin lotossa, en muuttaisi tästä talosta mihinkään. Tämä on unelmiemme koti, ja mukana tuli vielä upea vintti.

Kynttilät, tyynyt ja viltit luovat lämpimän tunnelman olohuoneeseen. Puuhelmi­koristeinen kattovalaisin on K-raudasta.
Joulukuusi sijoitettiin takkahuoneen ikkunan eteen. Ruudun takana aukeaa kaunis saariston talvimaisema.

Mitä olet oivaltanut sisustamisesta?

Niinhän siinä usein käy, että kun asuinpaikka vaihtuu, myös kodin sisustus kokee muutoksen. Tämä Haminan-koti on meidän kolmas, ja nykyinen tyyli tuntuu juuri omalta. Tällä hetkellä näkee lehdissä ja sosiaalisessa mediassa paljon bohotyylistä sisustamista, mutta se on ollut osa omaa tyyliäni jo ennen kuin siitä tuli trendikästä. Maan­läheiset sävyt ja luonnonmateriaalit ovat tärkeitä minulle. Kodin sisustamisessa on kuitenkin aina tärkeintä ollut se, että viihdymme siellä kaikki.

Vanhat hirsiseinät jätettiin esille keittiössä. Vanhan näköiset maustehyllyt ovat Ib Laursenin. Keittiö on Ikeasta.
Jokajouluisen banaani-kakun on tällä kertaa leiponut 17-vuo­tias Senni mammansa ­reseptin mukaan.
Keittiön saarekkeen tuolit ovat Tallinnasta. Hyllykkö on Jyskistä,­ ja valaisimet ovat K-raudasta.

Olet kiinnostunut fengshuin oppien mukaan sisustamisesta. Miten se näkyy teillä?

Jossakin vaiheessa aloin ymmärtää sisustamiseen liittyvän harmonian ja tasapainon merkityksen. Kiinalaisen kolmetuhatta vuotta vanhan ympäristön ja rakentamisen oppijärjestelmän, fengshuin, noudattaminen on osoittautunut toimivaksi meillä. Kun oivalsin fengshuin viiden elementin tasapainon, huomasin, että juuri sitä olin luonnostani tehnyt jo vuosia sisustuksessa.

Keittiön tapetti on K-raudasta. Tuolit ovat Rivièra Maisonin. Pöytä on Tori.fistä, ja se on maalattu valkoiseksi. Pöytäliinana on verho.
Pöytäliina kulkee pöydän keskellä kieputettuna koristeena. Jonna yhdistelee joulun kahvikattauksen erilaisista lautasista ja kupeista.

Fengshuissa on viisi luonnosta tulevaa elementtiä, joiden tasapaino vaikuttaa kodin harmoniaan. Elementit ovat vesi, puu, tuli, maa ja metalli. Olen aina ollut kiinnostunut energioista ja olen hyvin herkkä ja intuitiivinen. Fengshui ei ole vain pintaa ja sisustamista, vaan se vaikuttaa ihmisen koko elämään.

"Sisustin bohotyylillä jo ennen kuin siitä tuli trendikästä."

Minulle on tärkeää paitsi sisustamisessa, myös ihmisenä, fengshuissa korostuvat kestävä kehitys ja luonnollisten materiaalien suosiminen. Tiedän nyt tekeväni oikeita päätöksiä luonnon sekä kotimme puolesta. Olen myös opiskellut fengshui-­sisustusneuvojaksi sekä ammattijärjestäjäksi.”

Takkahuoneen lipasto oli aiemmin valkoinen, mutta se sai tumman kalkkimaalin pintaansa. Matto on Benutan.
Työpisteen tuoli on Jonnan työpaikalta, Goodwill-kierrätysmyymälästä. Makramee on Shinyknotin valmistama.

Sisustat mielelläsi kierrätetyillä tavaroilla. Miksi se on sinulle tärkeää?

Hankin tavarat ja huonekalut usein kierrätysmyymälöistä. Jos tarvitsen jotakin, yritän löytää sen aina ensin käytettynä. Minusta on kivaa tehdä hyviä ja huokeita löytöjä, eikä minulle ole ollenkaan tärkeää se, minkä valmistajan huonekalu tai jokin esine on.

Jos tavara puhuttelee minua ja pidän siitä visuaalisesti, se riittää. Pidän vanhoista huonekaluista, joita tuunaan. Kaunis ja omanlainen sisustus ei vaadi aina isoa määrää rahaa, vaan riittää, että pitää silmät auki ja käyttää mielikuvitusta.

Jonna kiinnittää sisustamisessa huomiota fengshuin oppeihin. Makuuhuone on järjestetty niin, että sänky jää rauhalliseen syven­nykseen, eikä energiavirtoja kulje sängyn poikki. Seinävaate on Jonnan ­tekemä, ja kattovalaisimen varjostin on ­ By Pia’sista.

Vietätte paljon aikaa vintillä. Millaista siellä on?

Kodin lisäksi vinttimme saa jouluna juhlavamman sisustuksen. Vintti oli ihana bonus, kun ostimme tämän talon. Siellä pääsee nopeasti ihan toiseen maailmaan. Kännykkäkään ei toimi kovin hyvin, joten siellä pääsee ulkomaailman hektisyyttä pakoon helposti. Ja sehän sopii joulun aikaan juuri hyvin.

Kesäisin vintillä on kesä­makkari, jossa on ihanan vilpoisaa ja raikasta nukkua. Talvisin vintti muuttuu tunnelmalliseksi rauhoittumispaikaksi.

Miten sisustat ja koristelet kodin jouluun?

Joulua rakentelen rauhassa, ilman stressiä. Teen itse mielelläni joulukoristeita. Punaista väriä, ­ punaista joulutähteä tai tonttuja ei meillä näy. Joulukukaksi valitsen mieluiten valkoisen ­amarylliksen tai valkoiset ruusut ja lisään rinnalle jotakin raikkaan vihreää.

"Punaista väriä, joulutähteä ja tonttuja ei meillä näy."

Tänä vuonna meillä on myös joulukuusi, vaikka ensin ajattelin, ettei se mahdu meille. Jouluaattona nautimme yhdessäolosta, rauhallisesta ajasta ja hyvästä ruoasta. Vietämme joulua rakkaiden kanssa rauhoittuen. Se on joulunvieton ydin: rakkaat ihmiset ja rauhallisuus.

3 kommenttia