Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kolumni

Tervetuloa pöytään! Tämä ei ole mökki Kanta-Hämeessä, vaan rantaravintola Espanjassa ja taverna Kreetan rinteillä

Matkustaminen on kivaa, mutta matkojen muisteleminen ruoan äärellä on vielä ihanampaa, kirjoittaa päätoimittaja Jenny Brandt.

1.4.2025

Järkevällä kansalaisella olisi kotivarana mökillä juomavettä, makaronia, pari purkkia hernekeittoa ja muuta koko perheelle sopivaa perusmuonaa. Sen sijaan meillä on kaapeissa 00-pizzajauhoja, halvaa, kalamataoliiveja, paellariisiä ja paprikajauhetta. Tämä ei ole mökki Kanta-Hämeessä, vaan pizzeria Toscanan polveilevissa maisemissa, rantaravintola Espanjassa ja taverna Kreetan vuoristojen suojissa.

Jos jossain, mökillä elämäni pyörii ruoan ympärillä. Joko kasvatan ruokaa, kerään ruokaa, valmistan ruokaa tai syön ruokaa. Välissä on toki pihaprojekteja, mutta usein nekin liittyvät ruoanlaittoon. Isompi kasvimaa, uusi grillipaikka, lisäterassi ruokapöydälle.

Mökkiruokailussa en useinkaan mene sieltä mistä aita matalin. Välineistö on sama, ellei parempi kuin kotona. Uunin, lieden ja grillin lisäksi mökillä kuumenevat myös pizzauuni, savustin ja paellapannu.

Vapaalla ollessa tuntuu luontevalta kokata lomamatkoilta tuttuja sapuskoja.

Ennen oman mökin hankkimista matkustimme usein kesälomalla Välimeren maissa, kuten Italiassa, Espanjassa, Kreikassa ja Kroatiassa. Näihin makumaisemiin palaan nyt mökiltä käsin ruoan avulla. Vapaalla ollessa tuntuu luontevalta kokata lomamatkoilta tuttuja sapuskoja. Olen häpeilemättä ominut matkamuistoina tuomani ruokalajit omaan kesäkeittiööni. Fetasalaatti, itse tehty pizza sekä paella elävät jo omaa elämäänsä meidän perheen kokkailuina. Käytän usein ”väärää” fetajuustoa, teen paellan aina ilman simpukoita ja pizzapohjani ei todellakaan ole napolilainen tai roomalainen, vaan pieni, ohut ja rapea topenolainen.

Vaikka kesä antaa vielä odottaa itseään, lomakokkailukausi lähestyy jo. Minne matkustaisimme tänä vuonna ensimmäiseksi? Ehkä pääsiäisenä Espanjaan? Tuskin maltan odottaa grillin ja paellapannun kuumenemista.

Jenny Brandt on Viherpiha- ja Maku-lehtien päätoimittaja.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt