Luonnonkaunis jyrkkä rinnetontti lumosi Juha Leppäsen ja Jenni Uusikartanon ensisilmäyksellä. Merellinen sijainti Kirkkonummen Sundsbergissä sai pariskunnan ajatukset lentämään.
Tontti oli huikea, mutta ei täydellinen. Se oli vain reilut 640 neliötä eli pienempi, kuin mitä pariskunta oli alun perin etsinyt. Lisäksi kaavamääräykset olivat tiukat.
Tontin myötä unelmatalo piti miettiä uusiksi. Miten rakennus sijoitetaan postimerkin kokoiselle tontille? Mihin suuntaan suurten ikkunoiden pitäisi avautua, kun meri on pohjoisen puolella? Miten kodin tilat toimisivat kolmessa kerroksessa?
Jotta haasteet saatiin ratkaistua, Jenni ja Juha palkkasivat avuksi arkkitehdin. Jani Lahti piirsi toiveiden pohjalta selkeälinjaisen, 160-neliöisen talon, jossa oli avaria tiloja sekä lähes koko julkisivun verran ikkunaa. Terassia ja parvekkeita on yhteensä noin 100 neliötä.
– Jani nappasi hyvin toiveemme ja mietti tilojen monikäyttöisyyttä ja toimivuutta, Jenni kiittää.
Alkuperäinen haave oli musta, puinen ja yksikerroksinen talo.
– Rakensimmekin kolmikerroksisen, valkoisen kivitalon, Jenni naurahtaa.
Heti alussa pariskunta päätti, että taloprojekti on Jennin heiniä, hän kun oli se, jota tekniset detaljit ja kodin ilme kiinnostivat enemmän.
– Pystyin järjestämään työni niin, että pääsin päivisin rakennustyömaalle. Juhalla taas oli hektinen vaihe töissä. Oli luontevaa, että minä otin vastuun projektista, Jenni sanoo.
Jenni piti yhteyttä suunnittelijoihin, pyysi tarjoukset, tilasi urakat ja valvoi töiden etenemistä. Lisäksi hän rakensi itse niin paljon kuin pystyi. Kokemusta oli kertynyt aiemmasta kodista, joka valmistui vain viisi vuotta aiemmin Tampereen kupeeseen.
– Tein esimerkiksi eristyksiä, saumasin laatoituksia, siivosin, hioin pintoja sekä asensin radonputkiston ja keskuspölyimurin.
Välillä Jenni otti jonkin raskaan työn kuntoiluna. Hän kantoi esimerkiksi väliseinäharkot sisään. Jenni sai kuulla usein epäileviä kommentteja, että ”eihän nainen voi tuollaista tehdä”. Asenne muuttui viimeistään siinä vaiheessa, kun muut näkivät, että Jenni tietää rakentamisesta aika paljon.
– Menin jopa kurssille ja opettelin tekemään vedeneristyksiä.
Rakennusvaihe eteni rivakasti, ja uuteen kotiin perhe pääsi kahdeksan kuukauden päästä.
– Aikataulussa pysymistä auttoi, että olin joka päivä paikalla ja meillä oli palkattuna kaksi timpuria. Jos piti tehdä päätöksiä tai tuli ongelmia, pystyin reagoimaan niihin heti.
Vastoinkäymisiäkin riitti, vaikka moni asia loksahti kohdalleen.
– Betoniseinästä alkoi tulla vettä sisään. Sinänsä hommansa mallikkaasti hoitanut betonielementtien toimittaja ei maininnut, että rungon asennuksen jälkeen ulkoseinien saumat pitää tiivistää. Se on elementtitalossa melkeinpä välttämätöntä, mutta jostain syystä työvaihe ei sisältynyt urakkaan emmekä me ensimmäistä elementtitaloa rakentavina osanneet kysyä asiaa.
Rakentamisessa oli muutenkin paljon harmaita alueita, joissa vastuukysymykset olivat epäselviä. Joskus kahden asennuksen yhteensovittaminen ei tuntunut kuuluvan kenenkään vastuulle.
– Urakoista sopiessa pitää olla äärimmäisen tarkka, jotta huomaisi kaikki. Mitä isompina urakoina pystyy sopimaan työt, sen vähemmän harmaita alueita syntyy, Jenni miettii.
Eniten harmaita hiuksia aiheuttivat konkurssin tehneet yrittäjät ja hommansa kesken jättäneet, juopottelemaan kadonneet urakoitsijat.
– Meillä yksi firma kolhi valmiiksi tehtyjä seiniä ja betonilattiaa, mutta sitä ei saatu vastuuseen, koska yhtiö oli konkurssissa. Sähköfirma meni puolestaan konkurssiin, kun olimme jo muuttaneet taloon, mutta osa asennuksista oli vielä kesken.
Kattourakoitsijakin teki vielä konkurssin. Muuton jälkeen on myös löytynyt joitakin asennusvirheitä, mutta asentajia on Jennin mukaan vaikea saada vastuuseen, jos he eivät myönnä tekemisiään.
Onneksi suurin osa urakoitsijoista hoiti hommansa ammattimaisesti. Nyt perheellä on valkoisena hohtava, modernin tyylikäs talo.
– Suurin opetus oli, että jokainen projekti on erilainen. Tontti, rakenneratkaisut ja paikkakunnan kustannustaso vaikuttavat aina hintaan, summaavat Jenni ja Juha.
Jenni rohkaisee rakennuttajia olemaan aktiivisia ja menemään työmaalle.
– Talosta tulee omien toiveiden mukainen, kun on itse mukana eikä jätä päätöksiä muille. Asioihin pitää tarttua rivakasti ja ottaa niistä selvää. Tekemällä, kyselemällä ja selvittämällä oppii.