Unelmien Talo&Koti

”Kun arki on hyvää, ei tarvitse odottaa viikonloppua” – Jenni ja Jere vaalivat suvun vanhoja esineitä ja perheen yhteistä aikaa

”Kun arki on hyvää, ei tarvitse odottaa viikonloppua” – Jenni ja Jere vaalivat suvun vanhoja esineitä ja perheen yhteistä aikaa
Turkulaisen valokuvaaja Jenni Virran kodissa keittiön seinän väri vaihtuu kuukausittain, mutta tärkeimmät asiat pysyvät: perhe, kissa ja mummulan pöytä. 1920-luvun puurivitalon yhteishenki on niin hyvä, että Virrat järjestävät usein pizzailtoja naapureidensa kanssa.
Olohuoneen alkuperäinen pönttöuuni oli poistettu, mutta pari asensi uuden samalle paikalle. Nyrkkeilyhanskat ovat kuuluneet Jennin isälle. Vitriinit ja ruokapöytä ovat Ikeasta ja pinnatuolit häälahja Jennin vanhemmilta.

Kauanko kestää rakastuminen? Muutaman sekunnin, tietävät Jenni ja Jere Virta. Niin lyhyessä ajassa he rakastuivat peruuttamattomasti valoon, jota heidän nykyinen kotinsa tulvi. Valinta oli sillä selvä.

– Olimme seurustelleet vasta puoli vuotta, ja tämä oli ensimmäinen asunto, jota kävimme katsomassa. Vanhempani pakottivat meidät käymään vielä kymmenessä muussakin asuntonäytössä, mutta olimme kyllä jo tehneet päätöksen, Jenni sanoo.

– Ensimmäisessä pankissa oltiin sitä mieltä, että asunto on meille liian iso, mutta toisessa saimme laina-asiatkin järjestymään.

Pari joutui odottamaan pääsyä uuteen kotiinsa monta kuukautta, joten he ajoivat joka ilta sen ohi. Kajastiko yläkerran kaari-ikkunasta vielä valo? Joko edelliset asukkaat olisivat muuttaneet?

– Oli jännittävää ajatella, millaista elämämme olisi hetken kuluttua.

Olohuoneen seinällä on kokoelma Jennin ottamia valokuvia. Ne on laitettu vanhoihin kehyksiin, jotka on spraymaalattu yhtenäisiksi. Valaisin on tehty raudoitusverkosta ja isovanhemmilta perityistä Ilves-purkeista. Sohva on Ikeasta ja pöytä Ellokselta.
Jenni tekee usein löytöjä vintage- ja antiikkiliikkeistä. Olohuoneen jalkavalaisin on Martin Aitasta, joka sijaitsee kivenheiton päässä kodista. Tarjoiluvaunu on Ellokselta.
Pianoa soittaa Onnin lisäksi Aarne-veli. Pianon yläpuolelle Jenni kehysti vuoden 2010 joulukorttikuvan Ikean kehykseen, jonka hän maalasi kultaiseksi. Vihreä tuoli on Ellokselta.

Uusi elämä alkoi remontilla. Laminaatilla vuorattu katto, lattiat ja osa seinistä lähtivät, tilalle tulivat lankkulattia ja muita luonnollisempia materiaaleja. Kellariin Jenni ja Jere rakensivat sauna- ja kylpytilat. Kun lapset kasvavat, kellariin tulee myös vanhempien makuuhuone.

– Kodin kaikki pinnat on uusittu. Jo edeltäjiemme aloittama remontti on kestänyt 18 vuotta ja jatkuu edelleen. Minulle on tärkeää, että seinien värejä on helppo muutella.

Valokuvaajana työskentelevä Jenni hoitaa paljon kuvauksia kotona. Se tarkoittaa, että keittiön seinä vaihtaa väriä kuukausittain sen mukaan, mitä ihanaa Pantonen väripaletilta löytyy tai mitä Jennin asiakkaat toivovat.

– Olen kerännyt laajan rekvisiittavaraston, josta on helppo napata kuviin asiakkaiden toivomia elementtejä. Kun asiakas kuvauksia edeltävänä iltana soittaa hädissään ja kyselee puuttuvan tavaran perään, sopiva löytyy lähes aina varastostani.

Eteisen kasviaiheinen Herba-tapetti on Boråstapeterin valikoimasta. Ilmari Tapiovaaran suunnittelema tuoli löytyi Martin Aitasta ja senkki turkulaisesta vanhan tavaran liikkeestä.
Edeltäjiemme aloittama remontti on kestänyt 18 vuotta ja jatkuu yhä. Vähintään vaihdamme seinäväriä.
Keittiön seinällä olevan hyllyn teki Jennin tädin mies. Käsillä tekeminen on suvussa perinne: esimerkiksi lastenhuoneiden tuolit nikkaroi Jennin isä.
Jenni rakastaa ruoanlaittoa, leipomista ja juhlien järjestämistä, joten keittiö on hänen lempipaikkansa. Helmi ja Herra Kaneli viettävät yhteisiä onnenhetkiä äidin kanssa.
Keittiön seinä vaihtaa väriä kuukausittain sen mukaan, mitä Jenni löytää Pantonen väripaletilta tai mitä Jennin asiakkaat toivovat. Viime jouluna seinä maalattiin kultaiseksi, ja välillä siinä on ollut kukka-asetelmia.

Vaikka Jenni muuttaa kodin sisustusta joka vuosi, sen perusta ovat suvussa kulkevat vanhat esineet. Tv-tasona toimivan valtavan senkin Jenni sai vanhemmiltaan 20-vuotislahjaksi, ja keittiön ruokapöytä on peräisin mummulasta.

Mummun ruokapöydän ääressä lapset tekevät läksyjä ja leikkivät. Keittiössä viihtyy koko perhe, sillä Jenni rakastaa leipomista, kokkailua ja juhlia.

– Kutsumme usein ystäviä kotiimme iltaa istumaan. Se on periytynyt lapsillekin. Kaikki kolme ovat koti-ihmisiä, Jenni sanoo.

– Tärkeintä on, että kaikki viihtyvät. Olemme halunneet rakentaa lapsille sellaisen fiiliksen, että kotiin saa aina tuoda kavereita ja täällä saa olla oma itsensä.

Makuuhuoneen valkoiseksi maalattu senkki löytyi kirppikseltä. Tuoli on sisustusliike Aveliasta. Kauniista kaari-ikkunasta näkee kadulle.
Kaakeliuuni Jennin ja Jeren makuuhuoneen nurkassa on alkuperäinen. Hempeä ruusutapetti löytyi edullisesti RTV:ltä.
Yöpöytä on turkulaisesta Aveliasta.
Olemme halunneet rakentaa lapsille sellaisen fiiliksen, että kotiin saa aina tuoda kavereita ja täällä saa olla oma itsensä.

Kesällä koti kasvaa ulos. Pienelle etupihalle mahtuu sohvan ja pöydän lisäksi grilli, joten välillä Virrat syövät ulkona. Taloyhtiön yhteisellä pihalla on pieni pizzauuni.

– Tämä on pieni lomaparatiisi! Järjestämme usein pizzailtoja naapureiden kanssa. Ja kesämökillä saa tehdä ihan tarpeeksi pihahommia, Jenni sanoo.

Parasta elämää Jennin mielestä ovat viikonloput, joihin ei ole sovittu mitään tekemistä. Tai ehkä sittenkin ihan tavallinen arki.

– Arki on meillä hyvää, eikä silloin tarvitse odottaa koko ajan viikonloppua. Se on oikeastaan tämän kodin ydin.

Jokaisen asunnon edessä on oma pieni piha, johon Jenni ja Jere ovat saaneet mahdutettua pöytäryhmän ja pallogrillin. Perhe viettää aikaa myös taloyhtiön yhteisellä piha-alueella.
Punainen ovi suorastaan houkuttelee astumaan peremmälle. Jennin, Jeren, Onnin, Aarren ja Helmin kodissa on aina tilaa ystäville.

Lue lisää Jennin blogista: www.jennin.fi Katso lisää kuvia Instagramista: @_jennin_

Julkaistu: 18.10.2019
1 kommentti