Valtaosa suomalaisten kiukaista on jatkuvalämmitteisiä, eli niihin pitää pukata pökköä pesään koko saunomisen ajan. Kun tuli sammuu, kivet viilenevät. Poikkeuksena ovat vain jatkuvalämmitteiset varaavat kiukaat.
– Jatkuvalämmitteiden kiuas lämmittää saunan nopeasti ja pienellä puumäärällä. Lämpötilaa on vaivatonta säädellä puun määrää vaihtelemalla. Haittapuolena on, että puuta joudutaan lisäämään saunomisen aikana, summaa Saunaseuran toiminnanjohtaja Katariina Styrman.
Harvinaisempi kertalämmitteinen kiuas sen sijaan varastoi tehokkaasti lämmön ja luovuttaa sitä pitkään. Suuren kivimassan vuoksi lämmityspuuhiin pitää varata monta tuntia. Saunomisen aikana puiden kanssa ei sitten enää tarvitse pelata.
– Kertalämmitteinen kiuas on parhaimmillaan vasta jonkin aikaa lämmityksen lopettamisen jälkeen. Jos sauna on lämmitetty illaksi, saattaa vielä aamullakin päästä saunomaan, Styrman kertoo.
Suurin ero kiukaiden välillä liittyy ajankäyttöön. Kertalämmitteinen kiuas soveltuu kiireettömälle nautiskelijalle, joka viihtyy saunassa pitkään ja hartaasti. Jatkuvalämmitteinen kiuas on parempi vaihtoehto ripeälle kylpijälle, joka mahdollisesti saunoo monta kertaa viikossa.
Mutta on tunnelmassakin eroa. Jatkuvalämmitteisen kiukaan ystävät ovat tottuneet tulen loimuun ja rätinään. Kertalämmitteinen kiuas olla möllöttää sen jälkeen kun lämmittäminen on ohi ja pelti suljettu – mitä nyt löylytellessä hieman sihisee.
Löylyjä heitettäessä kertalämmitteisen kiukaan päältä nostetaan syrjään pieni metalliluukku ennen kuin vedet kipataan kauhalla sen sisään. Kun löylyttelystä pidetään taukoa, kansi asetetaan takaisin, jotta lämmöt eivät karkaa.
– Jotkut kokevat, että kertalämmitteistä kiuasta käytettäessä ilma olisi hapekkaampaa. Kun saunotaan pitkään ja heitetään paljon löylyä, saunan ilma saattaa myös muodostua kosteammaksi.
Viime vuosituhannen lopulla kehitetyt massiiviset jatkuvalämmitteiset kiukaat ovat hieman hämärtäneet raja-aitoja. Mitä suurempi kivipesä, sen paremmin kiuas varaa lämpöä. Kipakimmat löylyt saa, kun vettä heittää kiukaan päälle. Kosteammat ja pehmeämmät löylyt saa, kun nakkaa vettä kiukaan kylkiin.
Mikä merkki ja malli soveltuu juuri omaan saunaan? Se onkin vaikeampi päätös, sillä kiukaita ei voi kantaa kotiin kokeiltavaksi. Tässäkin asiassa suhteista on hyötyä.
– Jos mahdollista, kiuasta kannattaa testata vaikkapa ystävien luona kylpemällä.
Oli kiuas mikä tahansa, sen pitää olla riittävän tehokas ja sopia mitoiltaan sekä liitoksiltaan vanhan paikalle. Uuden kiukaan suojaetäisyydet pitää aina tarkistaa.
– Kiukaiden lämmönluovutusominaisuudet ovat erilaisia. Jos esimerkiksi vaihtaa jatkuvalämmitteisen kiukaan kertalämmitteiseen, saunan rakenteiden ja hormien eristykset on tarkastettava paloturvallisuussyistä, Styrman opastaa.