Jatkuva- vai kertalämmitteinen kiuas? Esittelyssä 5 mallia
Rakenna ja remontoi
Jatkuva- vai kertalämmitteinen kiuas? Esittelyssä 5 mallia
Kiuastyyppi kannattaa valita sen mukaan, kuinka kylvet. Yksi tarvitsee kiukaan vesisäiliöllä, toiselle pitää olla paljon kiuaskiviä. Mistä tiedän, mikä on sopiva minulle?
Julkaistu 30.3.2017
Meidän Mökki

Valtaosa suomalaisten kiukaista on jatkuvalämmitteisiä, eli niihin pitää pukata pökköä pesään koko saunomisen ajan. Kun tuli sammuu, kivet viilenevät. Poikkeuksena ovat vain jatkuvalämmitteiset varaavat kiukaat.

– Jatkuvalämmitteiden kiuas lämmittää saunan nopeasti ja pienellä puumäärällä. Lämpötilaa on vaivatonta säädellä puun määrää vaihtelemalla. Haittapuolena on, että puuta joudutaan lisäämään saunomisen aikana, summaa Saunaseuran toiminnanjohtaja Katariina Styrman.

Harvinaisempi kertalämmitteinen kiuas sen sijaan varastoi tehokkaasti lämmön ja luovuttaa sitä pitkään. Suuren kivimassan vuoksi lämmityspuuhiin pitää varata monta tuntia. Saunomisen aikana puiden kanssa ei sitten enää tarvitse pelata.

– Kertalämmitteinen kiuas on parhaimmillaan vasta jonkin aikaa lämmityksen lopettamisen jälkeen. Jos sauna on lämmitetty illaksi, saattaa vielä aamullakin päästä saunomaan, Styrman kertoo.

Suurin ero kiukaiden välillä liittyy ajankäyttöön. Kertalämmitteinen kiuas soveltuu kiireettömälle nautiskelijalle, joka viihtyy saunassa pitkään ja hartaasti. Jatkuvalämmitteinen kiuas on parempi vaihtoehto ripeälle kylpijälle, joka mahdollisesti saunoo monta kertaa viikossa.

Mutta on tunnelmassakin eroa. Jatkuvalämmitteisen kiukaan ystävät ovat tottuneet tulen loimuun ja rätinään. Kertalämmitteinen kiuas olla möllöttää sen jälkeen kun lämmittäminen on ohi ja pelti suljettu – mitä nyt löylytellessä hieman sihisee.

Löylyjä heitettäessä kertalämmitteisen kiukaan päältä nostetaan syrjään pieni metalliluukku ennen kuin vedet kipataan kauhalla sen sisään. Kun löylyttelystä pidetään taukoa, kansi asetetaan takaisin, jotta lämmöt eivät karkaa.

– Jotkut kokevat, että kertalämmitteistä kiuasta käytettäessä ilma olisi hapekkaampaa. Kun saunotaan pitkään ja heitetään paljon löylyä, saunan ilma saattaa myös muodostua kosteammaksi.

Viime vuosituhannen lopulla kehitetyt massiiviset jatkuvalämmitteiset kiukaat ovat hieman hämärtäneet raja-aitoja. Mitä suurempi kivipesä, sen paremmin kiuas varaa lämpöä. Kipakimmat löylyt saa, kun vettä heittää kiukaan päälle. Kosteammat ja pehmeämmät löylyt saa, kun nakkaa vettä kiukaan kylkiin.

Mikä merkki ja malli soveltuu juuri omaan saunaan? Se onkin vaikeampi päätös, sillä kiukaita ei voi kantaa kotiin kokeiltavaksi. Tässäkin asiassa suhteista on hyötyä.

– Jos mahdollista, kiuasta kannattaa testata vaikkapa ystävien luona kylpemällä.

Oli kiuas mikä tahansa, sen pitää olla riittävän tehokas ja sopia mitoiltaan sekä liitoksiltaan vanhan paikalle. Uuden kiukaan suojaetäisyydet pitää aina tarkistaa.

– Kiukaiden lämmönluovutusominaisuudet ovat erilaisia. Jos esimerkiksi vaihtaa jatkuvalämmitteisen kiukaan kertalämmitteiseen, saunan rakenteiden ja hormien eristykset on tarkastettava paloturvallisuussyistä, Styrman opastaa.

Teräsvaippainen kiuas edustaa jatkuvalämmitteisten kiukaiden perinteikästä linjaa. Se on vahvarakenteinen ja selkeälinjainen vaihtoehto. Lasiluukku tuo tulen loimun saunaan. Harvia 16 -kiukaan kaksi erillistä tulenkiertokanavaa varmistavat saunan nopean lämpenemisen. Tilasuositus 6–16 m³. Kivimäärä 36 kg.
Vesisäiliöllinen kiuas on omiaan mökkisaunaan, sillä se vapauttaa erillisen vesipadan tarpeesta. Tarjolla myös malleja, joissa vesisäiliö on kiukaan ympärillä. Helo 20 PK VO/VV -mallissa on 25 litran vesisäiliö, joka on joko oikealla (VO) tai vasemmalla (VV). Tilasuositus 13–18 m³. Kivimäärä 35–40 kg.
Vuolukivikiuas edustaa uutta muotoilua. Sen vaippa on kauttaaltaan vuolukiveä, jonka pintalämpö pysyy alhaisena. Tämä helpottaa kiukaan sijoittelua. Tulikiven Hile -kiukaassa on iso lasiluukku, joka tuo valoa. Iso kivipesä mahdollistaa pehmeät löylyt. Sopii 8–20 kuution saunaan. Kiviä enintään 60 kg, 1 530 €.
Kertalämmitteinen kiuas on umpinainen. Sen vaippa on metallirakenteinen tai muurattu tiilistä. Kivipesän luukku tai kansi on lämpöeristetty. Aito AK–57 soveltuu keskikokoiseen mökkisaunaan (tilavuus 9–20 m³). Kivimäärä 90 kg. 
Massiivinen kivikiuas kehitettiin 90-luvun alussa. Verkkovaippaisesta ja suurella kivimassalla varustetusta kiukaasta saa tujakat tai miedot löylyt. Original Iki sopii moniin sanoihin, sillä tilasuositus on 10–25 m³. Kivimäärä enintään 240 kg.
Kommentoi »