
5 tehokasta tapaa luoda järjestys keittiöön – kopioi ravintolakeittiöiden opit!
Leivontajemma, välisiivous ja biokulho. Keittiöammattilainen Satu Koivisto paljastaa helpot niksit, joilla saat keittiön järjestykseen ja lisää tilaa ruoanlaitolle, vaikka neliöitä olisi vähän.
1. Raivaa itsellesi tilaa
Järjestelmällisyys alkaa siitä, että leikkuulaudalle on kunnon paikka. Se on tärkeämpää kuin isot neliöt.
– Ravintolakeittiössä kokkaustila voi olla vain hiukan leikkuulautaa isompi – ja silti siellä valmistetaan fine dining -annoksia, muistuttaa ruokakirjoittaja ja kokki Satu Koivisto.
Varmista, että leikkuulaudan ympärillä on tarpeeksi tilaa toimia ja varaa sen viereen kulho biojätteelle. Ravintolakeittiössä on aina erillinen astia kasvisten kuorille ja jämille, johon ne voi tipauttaa saman tien. Sama niksi toimii kotikeittiössä ja pitää työtason aina siistinä, Koivisto neuvoo.

2. Vähemmän tavaraa, parempi toimivuus
Mitä keittiössä oikeasti tarvitsee? Vähemmän kuin moni kuvittelee. Pari kattilaa, hyvä paistinpannu ja terävä veitsi riittävät pitkälle.
Moni säilyttää keittiössä tilaa vieviä tavaroita sen varalta, että joskus taas innostuu tekemään itse jäätelöä tai leipomaan macaroneja. Jos et ole käyttänyt jotain välinettä vuosiin, tuskin aloitat tänäänkään. Esimerkiksi leivontavälineet voi säilyttää kannellisessa muovilaatikossa jossain muualla ja ottaa esiin vain leipoessaan. Näin keittiöön jää tilaa arjessa tärkeille asioille.
3. Hävikkikori ja kultainen sääntö
Jääkaapissa toimii sama logiikka kuin kaupassa: Vanhemmat elintarvikkeet eteen, uudet taakse. Samankaltaiset tuotteet kannattaa pitää yhdessä. Näin mikään ei unohdu.
Ruokajämät katoavat helposti jääkaapin uumeniin. Ne kannattaa laittaa läpinäkyviin, kannellisiin rasioihin ja merkitä päivämäärällä, jotta sisällön ja päiväyksen näkee heti. Selkeä sijoittelu ja näkyvyys auttavat pitämään jääkaapin hallinnassa – ja välttämään mystisiä vanhentuneita yllätyksiä.
Hävikkikori toimii samalla periaatteella kuivakaapissa.
– Laita työtasolle kori, johon nostat kaapin perälle unohtuneet tuotteet muutama kerrallaan. Kun ne ovat näkyvillä, ne tulee myös käytettyä, Koivisto vinkkaa. Komeron lisäksi myös pakastin kannattaa käydä säännöllisesti läpi, ettei siitä tule ruokien hautausmaa.

4. Välisiivous säästää aikaa ja hermoja
Ravintolakeittiöissä avain järjestykseen on jatkuva siivous. Kun yksi työvaihe on valmis, jäljet siivotaan ennen seuraavan aloittamista.
– Tämä oppi kannattaa kopioida kotiin. Näin keittiö ei ole kaaoksessa siinä vaiheessa, kun ruoka on valmista.
Välisiivous koskee myös ruoanlaittovälineitä. Veitsi pysyy hyvässä kunnossa, kun sen pesee ja kuivaa heti käytön jälkeen ja laittaa telineeseen.
5. Kaikelle paikat
Tärkeimmät keittiövälineet kannattaa pitää helposti saatavilla ja loogisissa paikoissa, sillä keittiöllä on usein monta käyttäjää. Jos veitsenteroitin on aina hukassa, vika ei ole käyttäjissä vaan järjestyksessä. Samankaltaiset tavarat kannattaa pitää yhdessä, jotta ne löytyvät helposti.
Vetolaatikot ovat ylivertaisia etenkin kattiloiden ja pannujen säilytyksessä, sillä ne tuovat kaiken näkyviin yhdellä vedolla. Veitsiä ei pidä säilyttää laatikossa, sillä ne tylsyvät. Niille paras on magneettinen veitsiteline.
– Keittiön ei tarvitse näyttää katalogilta. Meillä on sohva ja taidetta! Kun keittiö tuntuu omalta, siellä on mukava viettää aikaa ja se innostaa tekemään ruokaa.