Meidän Talo

Jari ja Jenni rakensivat asuntomessualueelle kodin, jonka helmi on 60 neliön kattoterassi – "Tämän tilaisuuden saa kerran elämässä"


Jenni ja Jari halusivat Porin asuntomessualueelle kodin isolla K:lla. Suunnittelussa vapaat kädet sai Jarin serkku. Messutalo Jokilammi rakennettiin joelle avautuvien näkymien ehdoilla, ja siksi kaikki oleskelutilat on yläkerrassa.
Kuvat Johanna Lehtinen

Jari Koskinen ja Elli-tytär istuvat kattoterassin ulkosohvalla ja katselevat kaiteen yli joelle. Kivenheiton päähän on tulossa neljän naapuruksen yhteinen venelaituri. Pian omasta kotisatamasta hurauttaa kymmenessä minuutissa merelle.

"Sitten kun meille tulee tänne se vene, voidaan mennä kalaan", Jari sanoo Ellille.

"Jos ei tule krokotiilejä", 3-vuotias Elli lisää.

Suurelle kattoterassille tulee istuinryhmien lisäksi kesäkeittiö grilleineen sekä poreallas. Ulkokalusteet Isku, Reden Grey -laatat Pukkila. Joki virtaa aivan talon vieressä. Onkohan tässä perheen tuleva suosikkipaikka? Valinta voi olla vaikea, sillä terassin lisäksi talossa on kaksi lasitettua parveketta, joissa on lattialämmitys.

Tontti jokirannassa oli syy, miksi Jari ja puoliso Jenni Limingoja alkoivat rakentaa taloa Porin asuntomessualueelle. Päätös syntyi nopeasti sen jälkeen, kun kaupunki oli julkistanut kaavasuunnitelmat. Perheen nykyinen koti on Porin keskustassa.

"Ei tällaisia tilaisuuksia tule kuin kerran elämässä. Ajattelimme, että täällä voisi yhdistää kesämökki- ja keskusta-asumisen. Täältä on kuitenkin vain 1,5 kilometriä kauppatorille", Jari sanoo.

Serkku sai suunnittelussa vapaat kädet

Alusta asti oli selvää, että perhe halusi kivitalon. Sen suunnittelussa he antoivat vapaat kädet Jarin serkulle, rakennusmestari Kaarlo Koskiselle. Reunaehto oli, että jokinäkymästä otetaan kaikki irti niin, että oleskelutilat ja keittiö tulevat yläkertaan. Jari toivoi, että myös saunan lauteilta näkyy joki.

Pian syntyi idea suuresta kattoterassista kesäkeittiöineen ja grilleineen. Lisäksi talossa on joen puolella kaksi lasitettua parveketta, joissa on vesikiertoinen lattialämmitys.

"Ajatus oli, ettei varsinaista pihaa tule ollenkaan, vaan kaikki keskitetään terasseille."

Joka suuntaan avautuvaa ja samalla pientä takkaa ei ollut helppo löytää. Rüeggin takan perhe bongasi lopulta Mikkelin asuntomessujen Wave-talosta. Olohuoneen tammiparketti on Timberwisen, kalusteet Iskusta. Portaikon lasikaide ja yläkerran lattiaan asti ulottuva ikkuna avartavat tilaa entisestään.

Talotoimittajaksi pariskunta valitsi Lammi-kivitalot, jonka kautta tulivat runkoharkkojen lisäksi ovet ja ikkunat. Jari johti rakennusprojektia iltatöinä ja muun muassa maalasi kaikki pinnat.

"Projektin vetäminen oli yllättävän työlästä. Kivitalossa esimerkiksi sähkövetojen piti olla mietittynä jo ennen ensimmäisen harkkokerroksen valua. Jos jotain tekee hutiloiden, se kostautuu takuuvarmasti myöhemmin", hän sanoo.

Jälkikäteen ajateltuna ulkopuolisen projektinvetäjän palkkaaminen ei olisi ollut hullumpi ajatus. Rakennusvaihe sujui kuitenkin suunnitelmien mukaan, ja budjettikin pysyi hanskassa.

Ensireaktio valmiista kodista oli: "ihana!"

Ensimmäinen wau-hetki koitti, kun talo valmistui. Terassilla ja parvekkeilla on alaa yhteensä 140 neliötä.

"Yläkerran näkymät olivat juuri sitä, mitä piti ja ehkä vielä vähän paremmatkin", Jari sanoo.

Kodilta talo alkoi tuntua, kun kaikki kalusteet oli kannettu sisään omille paikoilleen.

"Ensireaktio oli, että ihana!" Jenni kertoo.

Keittiö on Keittiömaailman A la Carte -mallistoa. Multiball-kattovalaisin, Isku. Jenni odottaa jo muuttoa uuteen kotiin. Keittiön hana on Moran ja taso Ylämaan graniitin. Ruokailutilasta avautuu jokinäkymä kolmeen suuntaan.Tolpattomien lasikaiteiden ansiosta ruokapöydästä on esteetön näkymä myös avaraan olohuoneeseen.

Pariskunnalla on yhteneväinen maku, joten mistään valinnoista ei tarvinnut vääntää kättä. Sisustusarkkitehti Sanna Mustonen lisäsi moderniin mustavalkoiseen väripalettiin vielä trendisävyjä ja konjakinväriset sohvat. Sisustus on perheelle kovin mieluinen.

Merkittävin parannus entiseen kotiin on selvä: uudessa kodissa eteinen toimii huomattavasti vanhaa paremmin.

"Kun lapsi ilmaantui, huomasimme, kuinka epäkäytännöllinen vanha eteisemme oli", Jenni sanoo.

Säilytys- ja liikkumatilan maksimoimiseksi eteisen ja kodinhoitohuoneen ovet ovat liukuovia.

Naapureihin tutustui jo rakennusaikana

Kesätuuli puhaltaa kattoterassilla. Jokinäkymästä huolimatta Elliä kiinnostaa eniten naapurin lapsen trampoliinipaikka.

Asuntomessualueella moniin naapureihin tutustuu jo rakennusvaiheessa.

"Heiltä on saanut vertaiskokemuksia ja tukea. Se on ollut sellaista työkalujen lainaamista ja kivaa yhteisöllisyyttä", Jari sanoo.

Perhe arvostaa alueessa sitäkin, että kaikki talot valmistuvat samaan aikaan tänä kesänä. Elli aloittaa alueelle valmistuvassa uudessa päiväkodissa elokuussa.

Elli odottaa saavansa uudessa kodissa ensimmäiseksi jauhelihakeittoa. Mikä mahtaa olla nuoren neidin lempiväri? Vanhempien makuuhuoneesta on pääsy lasitetulle parvekkeelle. Talon sisustuksen suunnitteli Sanna Mustonen Iskusta. Valaisin on Frandsenin Hitchcock. Gradon Leiju-portaat kiinnittyvät toisesta päästä betoniseinään. Lauteilta näkee ihastella jokimaisemaa. Sauna on Saunapoikien ja kiuas Tulikiven.

Moni on Jarin mukaan kysellyt, rakensiko perhe talon myyntiin.

"Teimme tästä oman kodin isolla K:lla", hän toteaa.

Jenni sai äitienpäivälahjaksi taloon 20 viherkasvia, joita hän voi nyt käydä hoitamassa.

"Kai minunkin pitää alkaa kotiutua, kun Jari on täällä jo vuoden asunut", Jenni viittaa miehensä pitkään työmaaurakkaan.

Mutta mitä perhe odottaa, kun messut ovat elokuussa onnellisesti ohi ja muuttopäivä vihdoin koittaa? Jenni ja Jari haaveilevat, että ensimmäisenä napsahtaa päälle sauna. Elli puolestaan haluaa, että tehdään jauhelihakeittoa.

Rakennusprojekti käynnistyi huhtikuussa 2017 paalutuksella ja muilla maanrakennustöillä. Paalut ovat keskimäärin 10 metrin syvyydessä. Talon runko nousi viime vuoden kesä- ja heinäkuussa. Harkot tulivat tehtaalta rekka-autollinen kerrallaan sitä mukaa, kun edelliset hupenivat. Runko oli vesikattovalmiina 6–7 viikossa. Rappaustyöt lopuillaan. Rappauksen jälkeen taloon tehtiin vielä valkoinen hiertopinta. Joen puolelta julkisivu on musta. Päällekkäin sijoittuvat parvekkeet ovat molemmat kooltaan 21-neliöisiä.
Julkaistu: 13.7.2018