Valo leikkii ja heijastuu osin mereltä keväällä valmistuneessa, vaalean harmonisessa kodissa Espoossa. Malli ja vaatesuunnittelija Janina Fry rakastaa kotinsa lähes studiomaista valoisuutta ja useita terasseja, joille pääsee vaivattomasti vaikka viettämään illanistujaisia ilman, että tarvitsee lähteä kotoa.
Janina on yhtä hymyä, vaikka tilanne upouuden rapatun puutalon kanssa on poikkeava. Kodissa on asuttu vasta muutamia kuukausia, mutta sinä aikana perhe on kaikessa hiljaisuudessa löytänyt väliaikaisen kodin Tukholmasta. Sinne heidät vie Janinan puolison Mark Fryn uusi Warner Music Nordicsin Pohjoismaiden strategisen johtajan tehtävä. Osa kodin persoonallisuutta on odottanut pitkään läpinäkyvissä muuttolaatikoissa.
– Tavallaan tuntuu, että leijun jossain välitilassa. Moni oli sitä mieltä, että tämä oli aivan turha välimuutto. Mutta olemme niin pitkään haaveilleet ja tehneet tätä, että meidän piti ehdottomasti saada fiilistellä koti heti alkuun, Janina sanoo.
Fryn nelihenkinen perhe viihtyi vuosia lähistöllä suunnilleen samankokoisessa, vajaa parisataaneliöisessä 1960-luvun rivitalossa, kunnes ajatus kokea ainakin kerran elämässä uusi omakotitalo alkoi kiehtoa. Naapurissa asunut ystäväperhe myös innosti omilla rakennuttamisaikeillaan.
Muuttovalmis talo Jukkatalolta oli sopivan helppo ja nopea vaihtoehto, mutta ratkaiseva asia oli kauppaan kuulunut tontti. Uusi koti ei saisi olla kovin kaukana vanhasta ja parhaimmillaan se voisi olla meren lähellä. Kiireistä arkea helpottaa, että kulkuyhteydet ovat hyvät niin töiden kuin lasten liikkumisenkin kannalta.
Kun perhe vieraili ensimmäistä kertaa tontilla, urbaani merimaisema tuntui heti omalta ja vastasi kaikkia toiveita. Se vahvisti päätöstä aloittaa rakennusprojekti. Janina kuitenkin nauraa, että he ovat ihmisiä, joista ei olisi koskaan uskonut, että he lähtisivät rakennuttamaan taloa.
– Emme myöskään ole koskaan ajatelleet, että rakentaisimme linnaa, jossa ei olisi ketään ympärillä. Mitä enemmän olet taloja rakennuttanut, alat varmasti enemmän hifistellä, miltä talo näyttää ulkoa, mutta meille oli tärkeintä sijainti, Janina pohtii.
Taloprojekti alkoi perheen osalta suunnittelulla 3D-mallintamisohjelmalla, sillä valmis pohja ei sellaisenaan toiminut perheelle. Muutoksia pohdittiin noin kuukauden ajan niin talotoimittajan kuin yhdessä puolisonkin kanssa viimeistään iltaisin nukkumaan mennessä. Kolmiulotteinen visualisointi auttoi merkittävästi talon hahmottamisessa.
Merellisestä sijainnista haluttiin ottaa kaikki irti ja saada kodista niin valoisa kuin suinkin, joten kaikki mahdolliset ilmansuunnat pyrittiin hyödyntämään ikkunapinnoilla. Terassipinta-ala kasvoi vaivihkaa niin, että nyt terassi kiertää ylhäällä julkisivulta kummallekin sivustalle, eikä pihatasokaan jäänyt ilman oleskelualuetta.
– Meillä oli eräänlainen ulkotila on sisätila -ajattelu. Olen niin ulkoilmaihminen, että rakastan liikkua ulkona kaikkina vuodenaikoina. En kuitenkaan ole mikään puutarhuri vielä, joten pihaa ei tarvitse olla hirveästi.
Olohuoneen sävymaailma on neutraali ja tyyli pelkistetty. Kesällä oleskelutilaa on tuplasti, kun autokatoksen päälle rakennetulla terassilla vietetään aikaa.
Autoille päädyttiin tekemään katos, jotta suunnitellun alkuperäisen autotallin paikalle saatiin tv- ja monitoimihuone. Lapset kavereineen ovat voineet vetäytyä sinne viettämään aikaa keskenään, kun yläkerta on jäänyt aikuisille. Janinan mielestä kodissa täytyy olla omaa tilaa jokaiselle perheenjäsenelle.
Ratkaisulla saatiin myös autokatoksen päälle suurempi terassi, johon pääsee sisältä olohuoneesta tai keittiön seinustaa kiertävältä terassilta.
Yläkerran pohja näytti alkuperäisissä suunnitelmissa erilaiselta, sillä avokeittiön paikalla oli makuuhuone jättäen keittiön olohuoneen yhdelle seinälle. Perhe tarvitsi ehdottomasti isomman keittiön, vaikka avokeittiön paljastavuus ensin hieman arastutti.
Kodin upein urbaani merimaisema, jonka Janina ja Mark itse keksivät hyödyntää, avautuu vanhempien yläkerran makuuhuoneesta. Kun vaatehuone siirrettiin huoneen päätyyn, umpinaisesta seinästä voitiin avata näkymät merelle.
Viereiseltä terassilta Janina löysi nopeasti myös oman vetäytymissoppensa ja lempipaikkansa joogata vaikka auringonnousun aikoihin. Terassilta voi kipaista nopeasti alakerran saunaan ja kylpyhuoneeseen. Kun perheestä toinen työskentelee levy-yhtiössä, ei ole suuri yllätys, että saunassa ja kylpyhuoneessa on oma audiojärjestelmä.
Jännitystä uuden kodin rakennuttamiseen toi nopeasti pandemiaksi levinnyt korona. Rakennuslupa oli saatu täysin uudessa tilanteessa, eikä tiedetty, miten korona vaikuttaisi rakentamiseen. Edellistä asuntoakaan ei oltu vielä myyty.
Koti meni kuitenkin niin nopeasti kaupaksi, että Janina kuvailee vaihtoa puolen vuoden väliaikaiseen kotiin varsinaiseksi sokkimuutoksi. Muuttorumba osui vielä samoihin aikoihin, kun hän osallistui suosittuun tiivistahtiseen Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan.
Uuden kodin rakennustöiden alkaessa kallioisella tontilla täytyi ensin tehdä räjäytystöitä. Maatyöt veivät kokonaisuudessaan noin kuukauden. Kun perustukset sisätäyttöineen oli tehty, talo nousi parissa päivässä kahdeksasta suuresta elementistä harjakorkeuteen.
Vaikka kaikki tapahtui oikeasti nopeasti, uutta kotia odotti niin paljon, että projekti tuntui kestävän ikuisuudelta. Janina lenkkeili useamman kerran viikossa raksalle ja seurasi kiinnostuneena talon valmistumista. Heinäkuisia harjakaisia juhlistettiin ystävien kanssa samppanjalla ja mansikoilla. Rakennusvaihe tuntui muuttovalmiin talon kanssa paineettomalta, mikä antoi paikoitellen ehkä liian ruusuisen kuvan talon rakennuttamisesta.
– Päätin etukäteen, etten ota liikaa paineita mistään, eikä minun kannata stressata itseäni hajalle sisustusvalinnoistakaan. Yllätyin itsekin, miten positiivinen kokemus rakennuttamisesta jäi. Projekti pysyi aikataulussa ja budjetissa, Janina sanoo.