Jaloleinikin kasvatus ja hoito
Piha ja puutarha
Jaloleinikin kasvatus ja hoito
Jaloleinikin kasvatus onnistuu parhaiten aurinkoisella mutta viileällä kasvupaikalla. Pakkasten uhatessa ne on kuitenkin syytä suojata tai nostaa sisälle turvaan.
8.4.2016
 |
Viherpiha

Kukinta

Jaloleinikkiä myydään talvesta kevääseen leikkokukkana ja keväällä ruukkutaimena. Jos haluat, voit myös itse kasvattaa omat taimet toukokuun lopulla istutettavista juurimukuloista. Tällöin kukinta ajoittuu heinä–elokuulle.

Paikka

Jaloleinikki viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla, mielellään viileässä. Paahteessa kasvi kärsii.

Multa

Vettä läpäisevä, multava ja ravinteikas kasvualusta. Jaloleinikki menestyy neutraalissa tai hieman happamassa maassa, joten lisää mullan joukkoon kompostimultaa ja hieman kasvuturvetta.

Kasvatus

Turvota juurimukuloita ennen istutusta 3–4 tuntia haaleassa vedessä tai vuorokauden ajan märän pyyhkeen sisällä. Istuta 2–4 sentin syvyyteen mukulan koosta riippuen. Pidä ruukkuja viileässä, niin kasvi juurtuu parhaiten.

Hoito

Huolehdi tasaisesta kastelusta, mutta älä päästä multaa vettymään. Jatkuvasti märkä multa mädännyttää kasvin. Lannoita kukinnan alkaessa. Jos talvetat juurimukulat, lannoita toisen kerran kukinnan päättyessä, jotta mukulat kasvavat mahdollisimman suuriksi.

Talvetus

Nosta juurimukulat ylös mullasta, kun kasvusto on lakastunut kukinnan jälkeen. Laita kuivat, ylimääräisestä mullasta puhdistetut mukulat kasvuturpeeseen ja vie viileään talvetuspaikkaan.

Lue lisää:

Kommentoi »