Sisäpihalta paljastuu mini-Versailles! Jaakon ja Outi-Marian ruusutarha on kuin tuulahdus Ranskasta
Piha ja puutarha
Sisäpihalta paljastuu mini-Versailles! Jaakon ja Outi-Marian ruusutarha on kuin tuulahdus Ranskasta
Jauhiaisten muotopuutarha Kristiinankaupungissa kukkii keväästä myöhäiseen syksyyn. Pääroolissa ovat upeat ja huumaavilta tuoksuvat David Austin -ruusut. ”Tällaisessa puutarhassa ei ole mitään, mitä tavallinen ihminen ei oppisi”, Jaakko sanoo.
Julkaistu 26.1.2022
Viherpiha

Vanhan kaupungin sydämessä, mukulakivikadun varrella on yli satavuotias talo. Vihreän kaupunkitalon pihaan kätkeytyy tunnelmallinen ruusupiha, kuin tuulahdus Ranskasta.

Jaakko Jauhiaisen ja Outi-Maria Liedes-Jauhiaisen kakkoskodin piha Kristiinankaupungissa on rakennettu tarkan symmetrisesti sommitelluksi muotopuutarhaksi. Pihan kukinta alkaa huhtikuussa ja päättyy vasta loka-marraskuussa, kun muutamat yöpakkaset ovat jo takana.

Toinen toisensa jälkeen kukkaan puhkeavat muhkeat David Austin -ruusut, joiden rinnalla kukkivat erilaiset pionit ja perinneperennat sekä yksivuotiset daaliat.

Jaakko Jauhiainen ja Outi-Maria Liedes-Jauhiainen nauttivat pihaelämästä Kristiinankaupungin keskustassa. Pariskunnan kakkoskodin muotopuutarha sijaitsee III-vyöhykkeellä. Ruusujen lisäksi puutarhassa on pioneja ja kotimaisia perinnekasveja.

Ranskassa kymmeniä kesiä viettäneen perheen naiset, Outi-Maria ja kaksi aikuista tytärtä, kutsuvat Jaakon vaalimaa puutarhaa hellästi mini-Versailles’ksi. Vaikutelma syntyy muotopuutarhan rajauksista sekä kasvien runsaudesta. Oman lisänsä runsauteen tuovat ruusulajikkeet, jotka ovat remontoivia eli uusivat jatkuvasti kukintaansa.

– Kun haluan kukkia, niitä on aina paljon. Parhaimmillaan tässä on tuhat kukkaa tai nuppua, kun kaikki kukkivat samaan aikaan, puutarhanhoitoon viime vuosina syvällisesti perehtynyt Jaakko kertoo.

Vanha kuparipannutehdas rajaa pihaa lännen puolella. Pihalla näkyy pioneja sekä David Austin -ruusuja: tummanpunainen ’Munstead Wood’ ja aprikoosinvärinen ’Crown Princess Margareta’. Ruusujen värit vaihtelevat vuodenajan ja vuoden mukaan.
Muotopuutarhassa on myös itoh-pioneja, jotka ovat puuvartisen ja ruohovartisen pionin risteymiä. Lajikkeita ovat esimerkiksi 'Norwegian Blush', 'Cora Louise', ja 'Pastel Splendor'. Pionien välissä kasvaa muun muassa jaloritarinkannusta, tarhakurjenmiekkaa ja tarhapäivänliljaa.
David Austin -ruusu ’Gentle Hermione’ on klassisen kaunis kerrannaiskukkainen lajike.

Läpi kesän kukkivat David Austin -ruusut valikoituivat puutarhaan, koska niissä eriväristen remontoivien ruusujen valikoima on laaja.

– Ruusuja on hauska seurata. Sama ruusunkukka on ihan erilainen joka vaiheessa: nuppuisena, avautuneena ja ylikukkineena.

Kaikki David Austin -ruusut ovat kiitollisia hoidettavia, kun niitä leikkaa riittävästi ja poistaa ylikukkineet haarat edellisen kasvupisteen yläpuolelle. Esimerkiksi ’Wollerton Old Hall’ tekee riittävästi leikattuna valtavan suuria kukkia.

– Mitä enemmän ruusuja leikkaa, sitä suurempia kukkia ne tekevät, Jaakko sanoo.

Perheen naiset kutsuvat pihaa hellästi mini-Versailles’ksi.

Vaikka kaikkien David Austin -ruusujen suositusleveysaste ei osu Pohjanmaan rannikon eteläosassa sijaitsevaan Kristiinankaupunkiin, pääkaupunkiseudulta muun muassa Muhevaiselta ja Plantagenista hankitut lajikkeet ovat selvinneet hyvin.

Etelään avautuva piha on suojainen.

– Pihassamme on suotuisa pienilmasto. Kun huhtikuussa on 13 astetta muualla, tässä voi jo istua ilman paitaa, Jaakko kuvailee.

Puutarhatuolin takana hehkuvat ruusut ’Wollerton Old Hall’ ja ’Scepter’d Isle’.
Talon seinustalla kukkiva 'Scepter'd Isle' on pensasmainen, makealta tuoksuva David Austin -ruusu.

Ennen ruusuja kukkaan ehtivät sinivuokot, lähes tuhat helmihyasinttia ja tulppaanit, nekin kaariin istutettuina. Kesäkuussa avautuu myös pioneja.

Pihassa millään kasvilla ei ole sattumanvaraista paikkaa. Jopa värit on mietitty tarkasti. Esimerkiksi molemmissa päissä pihaa kasvaa tummanpunaisia ’Munstead Wood’ -ruusuja ja niiden vieressä vaaleanpunaisia ’Sarah Bernhardt’ -kiinanpioneja.

– Silloin kun minulla on aikaa, istutan sävyihin sopivia daalioita vielä vierelle, Jaakko kertoo.

Tarkkaa työtä on tehty myös pihan kaadoilla ja salaojituksella. Jos tulee kaatosade tai ukkosmyrsky, runsaskin vesi poistuu pihasta nopeasti.

– Mikään puutarha ei pidä liiasta vedestä, eivät ruusutkaan. Erityisesti pionit ovat herkkiä juurilla seisovalle vedelle. Kristiinankaupunki on hyvä paikka puutarhalle, koska täällä ei sada niin paljon kuin sisämaassa.

Upeaa kukkarunsautta. Oikealla pionit ’Sarah Bernhardt’ ja ’Argentine’, daalioiden takana ruusut ’Munstead Wood’ ja ’Crown Princess Margareta’.
’Sarah Bernhardt’ on yksi rakastetuimmista pioneista.
’Crown Princess Margareta’ kukkii terttumaisesti eikä vaadi täysin aurinkoista sijaintia.

Jauhiaiset hakivat ensin vapaa-ajan paikkaa Etelä-Suomesta, mutta pian Pohjanmaan rannikon idylliset puukaupungit alkoivat kiinnostaa heitä. Kun mökki- ja asuntoilmoitusten joukosta tulivat esiin keskellä historiallista keskustaa sijaitsevan talon rakennuspiirustukset, oli pakko lähteä tutustumaan kaupunkiin.

– Vuodelle 1912 päivätyt piirustukset olivat kuin vanha akvarelli, Outi kertoo.

Talo oli terve ja kehityskelpoinen, ja vaikka puutarhaa ei ollut, paikka sulatti kummankin sydämet.

”Parhaimmillaan tässä on tuhat kukkaa tai nuppua.”

Talo ostettiin vuoden 2008 lopulla. Seuraavana vuonna alkoi korjaus. Talon rakennustöiden lomassa puutarha alkoi hahmottua mielessä, ja lopulta Jaakko teki sille tarkat piirustukset.

Vanhan kuparipannutehtaan vierellä sijaitsevaan citypihaan selkeät rajaukset sopivat hyvin. Symmetrian idea lähti kehittymään talon keskimmäisestä sisäänkäynnistä, joka palautettiin paikoilleen.

Suunnitelmaan on merkitty kaikki kasvit valmiiksi. Toiveena oli jatkuvasti kukkivan pihan lisäksi tilava patio.

– Meillä on usein vieraita, teemme ruokaa, ja pitää mahtua syömään, Jaakko sanoo.

Jaakko Jauhiainen teki muotopuutarhasta tarkan suunnitelman, jossa kaikki kasvit ovat paikoillaan.
Pihan patio kokoaa läheisiä ja ystäviä usein kesäisille illallisille ruusujen ja pionien keskelle.
Leikkokukkia rakastava Outi-Maria saa usein ruusukimpun sisään vietäväksi. Ei tarvitse kuin varmistaa, että maljakoita on riittävästi.
Pihan kaikkia istutuksia rajaavat metalliset rajausreunat, jotka tuovat selkeyttä muotopihaan. Kuvassa 'Gentle Hermione' -ruusu.

Pariskunnalla on selvä työnjako. Leikkokukkia rakastava Outi-Maria saa usein kimpun puutarhan väriloistoa taloon sisälle.

– Minun ei tarvitse kuin katsoa, että talossa on riittävästi maljakoita. Ja kun on tuuleton heinäkuun aamu, lämmin kesäpäivä alkamassa, on ihanaa mennä pihalle. Tuoksu on lumoava ja tunnelma upea. Kaupungin keskellä on täysin hiljaista, Outi-Maria sanoo.

Ruusujen leikkaaminen on taitolaji, jonka Jaakko on oppinut vuosien myötä. Keväällä hän leikkaa ruusut alas, ja jatkuva kukinta vaatii sen, että kesällä niitä leikataan säännöllisesti.

Leikkaaminen ei ole vaikeaa, mutta sen, mistä kohdasta leikata, tietää kunkin lajikkeen kohdalla vasta kokeilemalla.

– Tällaisessa puutarhassa ei ole mitään, mitä tavallinen ihminen ei oppisi.

'Lady Salisbury' -ruusun kukat ovat pienehköjä verrattuna moneen muuhun puutarhan ruusuun.

Nykyisin Helsingin keskustassa asuville Jauhiaisille Kristiinankaupunki on latautumispaikka, jonne lähdetään aina kun on mahdollista. Puutarhaakaan ei voi kasvukaudella jättää pitkäksi aikaa yksin.

Viikonloppu alkaa siitä, kun pariskunta hyppää autoon Helsingissä ja suuntaa kohti Pohjanmaata. Outi-Marialle lopullinen rentoutuminen tapahtuu kaupunkiin ajaessa.

Maantie laskeutuu korkealta mäeltä kohti Kaupunginlahden ylittävää siltaa, ja kaunis puukaupunki putkahtaa esiin mutkan takaa.

– Silloin hengitän syvään, ja tulee oikeasti ihan fyysisesti helpottunut olo, Outi-Maria sanoo.

Jaakon vinkit ruusupihaan

1. Satsaa kukintaan

Jos haluat koko kesän kukkivia ruusulajikkeita, valitse remontoivia ruusuja, esimerkiksi David Austinin lajikkeet 'Crown Princess Margareta' tai 'Wollerton Old Hall'.

2. Kastele keväällä

Lannoita ruusuja keväällä ja keskikesällä. Kastele kasvukaudella kohtuullisesti, mutta anna keväällä kunnolla vettä, jotta ruusujen kasvu pääsee alkuun. Häädä mahdolliset kirvat vesisuihkulla tai luonnonmukaisilla torjunta-aineilla, jotta ne eivät syö nuppuja ja uusia verson alkuja.

3. Istuta hyvään multaan

Ruusut viihtyvät, kun ne saavat runsaasti suoraa auringonvaloa. Istuta ne hyvälaatuiseen multaan, jossa voi olla myös vettäpidättävvää savea mukana. Maakerroksen on oltava tarpeeksi paksu eli vähintään 50 senttiä.

4. Leikkaa säännöllisesti

Ruusut kasvavat tuuheiksi ja kukkivat pitkään, kun leikkaat niitä riittävästi. Poista ylikukkineet varret tarvittaessa päivittäin. Leikkauksen oppii kokeilemalla, mutta pääsääntö on, että kukkinut varsi leikataan 1,5 senttiä edellisen haaran yläpuolelta. Myös kukkivia varsia on hyvä karsia leikkaamalla, joten muista varata kotiin riittävästi maljakoita kukille!

Kommentoi »