Itse rakennettu laavu syntyi edullisesti – urakan jälkeen kesämökin auringonlaskuista nautitaan aitiopaikalta
Rakenna ja remontoi
Itse rakennettu laavu syntyi edullisesti – urakan jälkeen kesämökin auringonlaskuista nautitaan aitiopaikalta
Toimittaja Ilona Pietiläisen mökin läheisyydessä sijaitsee suuri kivi, jonka päältä avautuu huima näkymä auringonlaskuun. Siinäpä oiva paikka tunnelmalliselle laavulle!
Julkaistu 6.4.2023
Meidän Mökki

Aluksi ajatus laavusta kiven päällä tuntui hullulta, mutta totesimme sen säästävän kustannuksia. Tällä suunnitelmalla vältyttiin rahaa sekä aikaa vievien perustusten ja lattioiden tekemiseltä.

Laavun perustuksena toimii maassa tiiviisti paikoillaan pysyvä kivi. Ensimmäiseksi kivi puhdistettiin mekaanisesti sammalesta, jota vuosien varrella oli kertynyt sen päälle. Rakennuksen toteutus päätettiin tehdä minimibudjetilla. Olimme kaadattaneet tontiltamme puita ja sahauttanneet niistä kenttäsirkkelillä lautoja. Hommasta oli jäänyt iso kasa kuorellista pintalautaa käytettäväksi materiaaliksi.

Iso kivi sijaitsee paikalla, jolta näkee parhaiten auringonlaskun. Kiven ansiosta laavulle ei tarvinnut rakentaa perustuksia.
Ajatuksissa siinsi tulistelupaikka, jota käytettäisiin myös syksyisin ja talvisin.

Rakennuksen koko määritettiin mökkipaikkakunnan rakennussäädösten mukaan. Toimenpidelupaa ei tarvinnut hakea, koska rakennus oli alle viiden neliön kokoinen. Ympäröivään luontoon se sulautettiin männynrungoista tehdyillä pintalaudoilla, jotka asennettiin puiden kasvutavan mukaisesti pystyyn.

Ajatuksissa siinsi tulistelupaikka, jota käytettäisiin myös syksyisin ja talvisin. Oli aika kaivaa esiin porakone ja siihen asennettu kiviterä. Tällä yhdistelmällä kiveen saatiin reiät niihin asennettavia kiila-ankkureita varten. Kiila- ankkureihin ruuvattiin kierretangon pätkät, ja kierretankojen toiset päät upotettiin kantaviin pystypilareihin neljälle sivulle.

Haasteellisinta urakassa oli tavaran paikalle kantaminen. Tarvittava puutavara oli yhä sahauspaikalla mökkitontin toisella puolella. Laavun paikka sijaitsi miehekkään kantomatkan päässä, ja tavaran pystyi tuomaan perille vain hartiavoimin. Voimia säästettiin katkomalla kaikki tarvittava materiaali valmiiseen mittaan lähtöpisteessä.

Laavuun käytetty materiaali oli lähes ilmaista.
Laavulla voi katoksen ansiosta nauttia olosta myös sateisella säällä.
Pintalautoja saa hankittua sahoilta, joissa se on ylijäämämateriaalia. Laituri rakennettiin laavulle helpottamaan kulkua kivelle. Sen ansiosta nousuun ei tarvita rappusia.

Runkotolppien päälle nostettiin määrämittaan sahatut vaakarungot, jotka kiinnitettiin ruuvaamalla toisiinsa. Tämän jälkeen oli vuorossa katon runkorakenteiden ja kattoruoteiden kiinnitys.

Seinien pintalaudat kiinnitettiin nauloilla runkoon. Samoin kattoon asennettiin ensin pohjalaudoitus, ja ilmeen viimeisteli aluskatelautojen päälle naulattu pintalaudoitus. Pulpettikatto ohjaa sadeveden valumaan alas.

Istuimeksi kiinnitettiin kaksi paksua mäntylankkua, jotka kiinnitettiin runko-osiin jykevillä ulkoverhousnauloilla. Lopuksi kaikki kuorettomat puupinnat käsiteltiin värittömällä puunsuoja-aineella. Irtoava kaarna harjattiin pintalaudoista katuharjalla.

Laavun rakennusmateriaali oli lähes ilmaista: sahautetuista männyistä jäi riittävästi tarvittavaa puutavaraa. Lopuksi paloturvalliselle kivialueelle laavun ulkopuolelle nostettiin vanha valurautapata tulipaikaksi.

Seuraavaksi projektiksi suunnitellaan jatkoa pienelle sillalle, joka johtaa laavulle.

Kustannukset ja tarvikkeet

Puutavara on kaadettu omalta tontilta, kaato- ja sahauskustannukset 200 euroa

Seinä- ja kattorunko:

  • Piiru 100 x 100 mm, 15 m, lankku 50 x 100 mm, 15 m

Katto:

  • Pohjalauta 25 x 100 mm, 44 m, pintalauta 44 m

Seinät:

  • Pintalauta 30 m
  • Istuinpenkit 250 x 50 mm, 2 kpl
  • Kiila-ankkurit 4 kpl, kierretanko 1 m, ruuvit ja naulat 40 euroa
  • Väritön puunsuoja 9 L, 77,90 euroa
  • Vanha valurautapata 30 euroa

Yhteensä 347,90 euroa.

Laavun penkin alle jätettiin tila puupinoja varten. Vanhassa valurautapadassa poltetaan joka ilta tunnelmatulia. Padan päälle nostetaan kansi, kun tiedossa on sadetta.

Haaveissa laavu? Lue asiantuntijan vinkit lupa-asioihin

Kysymyksiin vastaa Äänekosken kaupungin johtava rakennustarkastaja Arto Tavaststjerna. Ole tarkkana rakennuslupa-asioissa, ne ovat paikkakuntakohtaisia. Seuraavat ohjeet koskevat Äänekosken aluetta.

Minkä kokoisen laavurakennuksen saa rakentaa ilman rakennus- tai toimenpidelupaa?

Rakennuksen pohjan pinta-alan tulee jäädä alle viiden neliön. Jos laavun koko ylittää sen, on haettava toimenpidelupa. Jos laavun pohja- pinta-ala ylittää 20 neliötä, sille on haettava rakennuslupa.

Miten lähelle rantaa rakennuksen voi tehdä?

Rantayleiskaavan tai ranta-asemakaavan määräysten mukaan. Rantayleiskaavassa rakennuksen etäisyys rannasta on minimissään 15 metriä.

Mitä rakentaessa tulee ottaa huomioon?

Etäisyys naapurikiinteistöihin, rajoihin ja olemassa oleviin rakennuksiin. Myös rakennuksen soveltuvuus ympäristöön on otettava huomioon.

Millaisen tulisijan laavuun tai sen läheisyyteen voisi tehdä?

Laavurakennelmassa nuotiopaikan olisi hyvä olla rakennuksen ulkopuolella. Rakennuksen sisällä oleva tulipaikka vaatii erillisen luvan. Kiinteän tulisijan rakentaminen laavuun edellyttää myös kahdeksan metrin etäisyyden olemassa oleviin rakennuksiin. Silloin ei aseteta erityisiä palo-osastointivaatimuksia.

Mitä rakennus- tai toimenpidelupa maksaa?

Rakennuslupa koostuu perusmaksusta ja neliöiden mukaan määrittyvästä osasta, jotka ovat 205 € ja 2,10 €/m². Toimenpidelupa koostuu perusmaksusta, joka on 130 €.

Mikä on helpoin tapa hakea lupia?

Molemmat luvat on helpointa hakea lupapisteen sähköisessä asiointipalvelussa Lupapiste.fi.

Mitä liitteitä toimenpide- tai rakennuslupa vaatii?

Molempien lupien hankkimista varten tarvitaan asemapiirros, pohjakuva, julkisivukuva ja leikkauspiirustus. Liitteeksi tulee tehdä myös ulkovärityssuunnitelma sekä naapurien kuuleminen.

1 kommentti