Istahda penkille! 12 luonteikasta puutarhapenkkiä
Piha ja puutarha
Istahda penkille! 12 luonteikasta puutarhapenkkiä
Puutarhapenkki ja nautiskelu kuuluvat olennaisesti kesään ja puutarhakauteen. Sijoita penkki parhaaseen paikkaan ja nauti näkymistä.
8.11.2016
 |
Viherpiha

Puutarhaenkki voi olla puuta, metalia, polyrottinkia tai vaikka betonia – materiaalivaihtoehtoja on paljon. Valitse puutarhapenkki kestävyyden ja omaan puutarhaan sopivan tyylin mukaan.

12 puutarhapenkkiä eri tyyleihin

1. Halkaistusta puunrungosta tehty puutarhapenkki on perinteinen ja käyttökelpoinen kaluste. Maakosketuksessa olevat puuosat kannattaa käsitellä lahonsuojalla.
2. Yksinkertainen puupenkki on omiaan puutarhan suojaiseen nurkkaukseen. Lievä kourumuoto tuo istuinmukavuutta. Sorapatja vie veden nopeasti pois penkin jalkojen ulottuvilta.
3. Helppo penkki puutarhaan: Kokoa tiiliä penkin jaloiksi haluamasi välimatkan päähän toisistaan. Tee kaksi rinnakkaista pinoa, jotta tiilet tukevat toisiaan. Pane leveä lankku tiilien päälle istuimeksi.
4. Matalassa pikkupenkissä on kaksi paksua pölliä jalkoina ja kaksi leveää lautaa istuinosana. Kiinnitä istuinlaudat tukevasti ja tue jalat maahan niin, ettei penkki heilu.
5. Kaareva, mustaksi maalattu puutarhapenkki mietiskelynurkkauksessa, josta voi katsella puutarhaa. Pyöreäksi hioutuneista seulanpääkivistä ladottu kiveys tekee viimeistellyn ilmeen.
6. Jos sinulla on ylimääräisiä, tasaisia kivilohkareita, voit hyödyntää niitä istuinpenkin jalkoina. Leveä lankku pysyy tukevasti paikoillaan ilman kiinnitystä ja se on helppo tarvittaessa vaihtaa.
7. Olkipaali penkkinä? Miksipä ei. Levitä paalin päälle pätkä räsymattoa tai muuta tukevaa kangasta, josta oljet eivät pistele läpi. Kun penkki alkaa pehmetä liikaa, sen voi levitellä kasvimaan tai perennapenkin katteeksi.
8. Pensaan tai puun kiertävä leveä puutarhapenkki on mukava oleilutaso ja soveltuu niin kesäisten päivänokosten kuin pienten juhlien paikaksi. Pensas luo kevyttä varjoa pahimman paahteen ajaksi.
9. Yksinkertainen betonipenkki kestää puutarhassa lähes ikuisesti eikä sitä tarvitse ottaa sisään talveksi. Muotin avulla voit valaa betonipenkin itse. Pehmeä tyyny tekee penkistä vielä houkuttelevamman lepopaikan.
10. Nostalginen ja koristeellinen, valurautarunkoinen penkki tuo puutarhaan vanhanajan tyyliä. Puuosat ovat yleensä kestävää kovapuuta. Varmistathan, että huonekalut on tehty sertifioidusta, kestävästi tuotetusta puusta. 
11. Siro, metallinen puutarhapenkki muuttuu todella romanttiseksi, kun siihen on liitetty katos. Siihen voi omien mieltymysten mukaan joko ripustaa keveää kangasta tai kasvattaa yksi- tai monivuotisia köynnöksiä, kuten keijunmekkoa tai kärhöjä.
12. Polyrottinki on nykyisin suosittu materiaali puutarhakalusteissa, niin myös puutarhapenkeissä. Se kestää hyvin sään vaihteluita. Runko voi olla alumiinia tai terästä. Valitse pehmusteet, joiden päällyskankaan saa irrotettua pesua varten. 
Kommentoi »