Isälle kunnon paisti
Ruoka
Isälle kunnon paisti
Marraskuun toisena viikonloppuna pääsevät Suomen isät erikoishellinnän kohteeksi. Paistimestarin vinkeillä ruoaksi valmistuu mehevää paahtopaistia pippuri-konjakkikastikkeen kera.
9.11.2006
 |
Maku

Paistimestarin vinkit

  • Parhaiten paisteiksi soveltuvat luuttomat sisä- tai paahtopaistit raaka-kypsytetystä naudan-, porsaan-, hirven- tai lampaanlihasta. Voit kypsentää myös isot fileet paistin tapaan. Lihan raakapaino saa olla mielellään reilun kilon, jolloin liha ei kuivu paistettaessa. Paistopussissa saat mehevän lopputuloksen myös pienemmästä lihapalasta.
  • Voit maustaa paistin marinoimalla tai hieromalla mausteita lihan pintaan ennen paistamista. Tasaisimman maustamistuloksen saat, kun ripottelet mausteet leikkausvaiheessa jokaiselle kypsälle viipaleelle.
  • Liha kypsyy mehukkaaksi eikä painohävikkiä synny, kun pidät uuninlämmön alhaisena (100–125 astetta). Silloin lihaa ei tarvitse myöskään valella kypsymisen aikana.
  • Voit tarjota lihan joko lämpimänä tai kylmänä. Viipaloitu paisti voi odottaa ruokavieraita uunissa folion kätköissä jopa tunnin ajan, kun säädät uunin samaan lämpötilaan kuin paistin sisälämpötilan.
  • Lihan paksuimpaan kohtaan työnnettävä paistimittari kertoo tismalleen, miten paistaminen etenee. Tunti painokilolle -tyyppiset muistisäännöt ovat vain viitteellisiä, koska muut tekijät, kuten uuninlämpö ja haluttu kypsyysaste vaikuttavat osaltaan merkittävästi paistoaikaan. Esimerkiksi kilon painoinen naudanpaisti saavuttaa 60 ºC sisälämpötilan 175-asteisessa uunissa tunnissa, mutta 125 asteessa samaan lopputulokseen kuluu aikaa 1 1/2 tuntia.

Sopivan kypsä on makuasia

Naudanpaisti sisälämpötila:

60 ºC = punainen 65–70 ºC = punertava, maukas ja mehevä 77 ºC = harmaa, läpikypsä Huom! Porsaanpaisti ja -kasleri kypsennetään aina täysin kypsäksi eli 80–85 ºC.

Kommentoi »