Meidän Mökki

”Käymme mökkivierailuilla oman saunan kanssa” – Ilonan ja Jannen pyörillä kulkeva pönttösauna viedään sinne, missä on kaunein auringonlasku

”Käymme mökkivierailuilla oman saunan kanssa” – Ilonan ja Jannen pyörillä kulkeva pönttösauna viedään sinne, missä on kaunein auringonlasku
Luovuttuaan omasta mökistä Ilona ja Janne Pietiläinen hankkivat auton perään laitettavan pönttösaunan. Vankkuri kulkee mukana sinne, missä auringonlasku lämmittää saunojia.
Julkaistu: 17.2.2021
Saunan rakentamisen vaiheet ovat puusepän tarkoin varjeltu salaisuus. Janne epäilee, että seinien runkovaiheessa kasausapuna on ollut kaaren muotoinen vanerimuotti. Saunassa on lattianeliöitä saunan puolella 2,6 ja pukuhuoneessa 1,3.
Vankkurivaunuja muistuttava söpö tynnyrisauna nostaa väkisinkin hymyn huulille. Saunaan saapuvilta vaaditaan syvä kumarrus ennen sisälle astumista. Lauteille aikuisia mahtuu korkeintaan neljä, mutta silloin ei enää vasta välttämättä mahdu heilumaan. Vaikka sauna on pieni, on tunnelma aina katossa – joka kirjaimellisesti on pitkää miestä melko lähellä.
Pönttösaunan tunnelma oli jo vuosien ajan ollut perheemme haaveena. Paikkaa ei vain löytynyt entisestä mökkipihastamme, sillä siellä oli jo sauna.
Kun aikoinaan luovuimme kesämökistämme, jäi sen paikalle elämäämme tyhjä tila. Täytimme kolon hankkimalla pyöreän vauhtihirmun. Tosin pönttösaunamme kiitää maanteillä vain auton vetokoukun avulla.
Saunan lämmöt nostetaan 60 asteeseen ennen lauteille tuloa. Pönttösaunan lämmitys on nopeaa, kuten myös sen jäähtyminen. Löylyttelijän tehtävä on täydentää tulipesää vartin välein. Saunomassa Janne ystävänsä Jukan kanssa.
Saunaan ei tule sähköä tai vettä. Valoa hämäriin hetkiin tuovat patterilla toimivat lyhdyt. Vettä saadaan saunaan hartiavoimilla.
Saunan on tehnyt vanhempi puuseppäherra verstaallaan Laukaassa. Hän on rakentanut ensin jalasten päälle lattian ja sen jälkeen seinät jämäköiden rautavanteiden alle. Jokainen lauta on veistetty paikoilleen sopivaksi. Puuseppä on tehnyt itse ikkunat, oven, lauteet ja hellyttävään muotoon kaartuvan katon. Räystään piparkakkureunuksen tekemiseen kulutetut tunnit tekijämies haluaa jättää salaisuudeksi.
Pönttösauna löytyi lähikaupan ilmoitustaululta. Ensimmäisen kerran näimme mieheni Jannen kanssa ilmoituksen jo kymmenen vuotta sitten, mutta puuseppä ennätti tehdä muutaman saunan vuosien välissä ennen meidän saunaamme.
Jos kiertolaisuus alkaa jostain syystä kyllästyttää, saunan saa laskettua helposti alas renkaiden päältä.
Lähdimme noutamaan saunaa nosturiautolla jo kukonlaulun aikaan. Vaikka rakennus olisi siirtynyt myös riskillä miesjoukolla, oli kuljetus helpompaa kuorma-auton lavalla. Pönttö kiinnitettiin liinoilla nostokoukkuun, ja ilmalento kyytiin sujui turvallisesti. Perillä 900 kiloa painava sauna laskettiin 1 500 kiloa kantavan peräkärryn päälle, ja pulttikiinnityksen jälkeen vaunu oli valmis koeajoon.
Kotipihassa saunan perustukseksi riitti hiekka-alue, josta kärry on helppo poimia auton perään.
Janne, innokas saunoja, asensi kiukaan. Piippu teetettiin paikallisessa peltiliikkeessä. Paloturvallisuus on taattu kiukaan vierelle asennetuilla pelleillä. Pellit tasaavat myös lämmön lähimpänä istuvalle.
Australianpaimenkoira Myrskyn vahtipaikka löytyy saunan kuistilta. Ohi vilahtava koira on kaikkein mielenkiintoisin vahdittava.
Saunan pintakäsittelyt syntyivät yhdessä koko perheen voimin. Minä maalasin saunan sisätilat, ja sillä välin Pietu-poikamme heilutti pensseliä ulkona. Janne vitsailee, että oli oikeastaan parempi, että hän oli sillä välin kiukaan asennuspuuhissa roiskeilta turvassa.
Löylytellä voi siellä, minne osuu kaunein auringonlasku, sillä saunan voi nostaa peräkärryn tapaan auton vetokoukkuun. Siirto ystävien mökkipihalle kuuluu kesään.
Talvellakin piipusta tupruttelee savu. Silloin saunapäivät ovat lähempänä kotia. Pönttösaunalle kertyy lämmityspäiviä toista sataa vuodessa.
Jos saunalle löytyy joskus pysyvä paikka, on se helppo laskea renkaiden päältä. Silloin peräkärry joutaa myytäväksi. Jalasten alle riittävät kevyet harkkoperustukset routimattomaan maahan.
Pesällinen puita riittää lämmittämään pöntön mainiosti. Ensimmäisen kauhallisen sihistessä kivillä lämpö pyörtää läpi tynnyrin. Siinä hetkessä ymmärtää tynnyrisaunan taian.
Kiukaan ympärillä on levyt ja Harvian sivusuojat paloturvallisuuden varmistamiseksi.
Epätavalliseen saunaan kuuluvat tietenkin veikeät yksityiskohdat, kuten sarvipäänaulakko.
Tänään pikkusaunan lauteille kiipeää neljä miestä. Vuorojen välillä koetetaan heiluttaa myös vastaa. Myrsky-koiramme tärkein tehtävä on saunan vahtiminen. Se odottaa saunan ulkopuolella, kun löylyttelijät ovat lauteilla.
Lauteilla voi istua pitkään kosteiden löylyjen ansiosta. Ilma virtaa tasaisesti lattialautojen raoista ja raitistaa tilan. Mitä viileämpi sää, sitä hapekkaammat ovat löylyt.
Vesi tulee sisälle kantaen ja poistuu lattioiden raoista. Yleensä käymme peseytymässä järvessä. Kun vaunu on pihaparkissa, riittää yleensä tulipaikalla vilskettä. Jäähyllä käyvä saunajoukko löytyy varmimmin sieltä.
Liikkuva sauna on meille tähän saumaan toimiva ratkaisu. Voimme mennä mökkivierailulle oman saunan kanssa. Ehkä seuraavaksi harkitsemme vedettävää aittaa. Pitäisi vain olla kaksi autoa, että saisimme molemmat siirtymään paikasta toiseen.
Hyvällä säällä saunaeväät valmistuvat nuotiolla. Sateella kiuasmakkara on parasta.
Saunan ulkokäsittelyaineeksi valittiin vesiohenteinen maali. Työläin käsittelyvaihe oli piparkakkureunaisissa räystäslaudoissa. Valkoisen ja mustan rajapinnat vaativat maalaustunteja tuplasti.
1 kommentti