
Pinkkiä sen olla pitää! Viiniasiantuntija Ilkka Sirénin vinkit kesäisiin roseeviineihin
Roseeviiniä voi (ja kannattaa) nautiskella ympäri vuoden, mutta kesällä viileäksi jäähdytetty juoma on vertaansa vailla. Kokosimme uudet suosikit suven suloisiin hetkiin.
1. Samppanjan sijainen

Provencelainen klassikko on yksi alueen ikonisimmista roseeviineistä. Tuoksu on tyylikkään hillitty: limeä, hentoa kukkaisuutta, villivadelmaa ja märkää kiveä. Pääosassa on kuitenkin roseeviinin poikkeuksellisen rakenne, joka on yhdistelmä eteläranskalaisen roseen lempeää hedelmää, ryhdikästä hapokkuutta ja herkkää eleganssia. Tarjoile juoma laadukkaista valkoviinilaseista aperitiivina samppanjan sijaan. Toimii upeasti myös kesäisten kalaruokien kanssa.
2. Leikkisä ranskalainen

Vuosien saatossa Etelä-Ranskassa sijaitseva Languedoc-Roussillon on hiipinyt Provencen edelle Ranskan roseeviinien ykköstykkinä. Hieman siellä ja täällä viinejä valmistava ”vaeltava viinintekijä” Jeff Carrel tunnetaan omaleimaisista viineistä, jotka ovat kaikkea muuta paitsi tylsiä. Tämä viini on kuiva ja raikkaan hapokas. Sen tuoksu on veikeä yhdistelmä mansikkaa, aprikoosia, karpaloa ja kesäistä kukkaniittyä. Tarjoile viini viileänä kesäsalaatin tai grillatun kalan kanssa.
”Etelä-Ranskassa sijaitseva Languedoc-Roussillon on hiipinyt Provencen edelle Ranskan roseeviinien ykköstykkinä.”
3. Marjaisa malja

Kalifornialainen luomurosee on erinomainen valinta niin aperitiiviksi kuin ruokapöytään. Pääosin Grenache- ja Carignan-rypälelajikkeista valmistettu viini on pirteä yhdistelmä greippiä, vadelmaa ja kirsikkaa. Raikkaan hapokas maku herättää ruokahalun, joten viileäksi jäähdytetty juoma sopii täydellisesti kesäiseksi alkumaljaksi. Kokeile myös grillatun yrttikanan tai limellä kyllästettyjen tacojen kanssa.
4. Parasta piknikille

Chilen Valle del Limarí -viinialueelta kotoisin oleva rosee on elegantti ja hienostunut ruokapöytien moniottelija. Kuuma ja kuiva Limarí on yksi Chilen pohjoisimmista viinialueista, mutta viinitarhoille aamuisin hiipivä camanchaca-usva pitää viinitarhat viileinä. Pinot Noir -rypäleestä valmistetun roseeviinin herukkaiset ja kukkaiset aromit korostavat kauniisti viinin raikasta sitrushedelmäistä makua. Tämä juoma on erinomainen valinta kesäisille piknikeille ja kevyille pastaruoille.
5. Vivahteikas viettelijä

Tämä viehättävä pirteä kesäviini on valmistettu roseeviinien pyhällä maalla Ranskan Provencessa. Carignan-, Cinsault-, Grenache- ja Syrah-rypäleistä valmistettu rosee on vivahteikas yhdistelmä metsämansikkaa, vadelmaa, limeä ja hentoa yrttisyyttä. Kokonaisuutta tasapainottaa raikas hapokkuus. Viini tarjoaa rapsakan ja raikkaan makuelämyksen grillatun broilerin lehtipihvin kyljessä.