Meidän Mökki

Valoa tupaan! Pimeä vierasmaja muuttui houkuttelevaksi itse tehdyllä ikkunalla – katso kuvat, joiden avulla asennat ikkunan vaihe vaiheelta

Valoa tupaan! Pimeä vierasmaja muuttui houkuttelevaksi itse tehdyllä ikkunalla – katso kuvat, joiden avulla asennat ikkunan vaihe vaiheelta
Ankea ja pimeä vierasmaja raikastettiin valoisaksi itse tehdyllä ikkunalla ja vaaleilla maalipinnoilla. Muodonmuutos rauhoittaa pientä sisätilaa ja antaa sille kosolti avaruutta. Ikkunan valmistus ja asennus onnistuvat puolessa päivässä.
Julkaistu: 7.6.2022

Juttu on julkaistu Meidän Mökki -lehdessä 2/2021.

Kesäpaikan pihassa pitkään tönöttänyt vierasmaja jäi vähäiselle käytölle, koska siellä oli hämärää jopa valoisimpana kesäaikana, illoista puhumattakaan. Pikkuruisessa rakennuksessa oli kuitenkin omistajien mielestä potentiaalia, ja koska se oli aikoinaan rakennettu suurella sydämellä, siihen päätettiin tehdä ikkuna tuomaan lisää päivänvaloa.

Mökki on eristämätön, ja sen seinät ovat 30 mm paksua lautaa. Valmiita ikkunoita tällaisiin ohuisiin mökkeihin ei ole helposti saatavilla, joten kätevintä ja edullisintakin on tehdä työ itse.

Ikkunan valmistus ja asennus eivät edes vie puolta päivää enempää aikaa, kunhan kaikki työkalut ja tarvikkeet ovat hollilla. Vaativin vaihe lienee karmirimojen urien tekeminen. Jos ei omista sirkkeliä, uran voi teettää vaikka sahauspalveluita tarjoavassa rakennusliikkeessä.

Ikkunan voi rakentaa niin kylmään kuin eristettyyn mökkiin, mutta varmista ensin kuntasi rakennusvalvontavirastolta lupa ikkunan laittoon, sillä eri kunnilla on eriäviä lupakäytäntöjä.

Mökki maalattiin ennen ikkunan asennusta, mutta asennuksen voi tehdä ensin, jos pelkää uuden maalipinnan puolesta.

Ikkunaremontin yhteydessä sisätila kohennettiin maalaamalla ja sisustustakin päivitettiin entistä raikkaammaksi ja houkuttelevammaksi. Rakennukseen voi nyt tulla tekemään etätyöpäivää. Yhtä hyvin se houkuttelee viettämään oman rauhallisen hetken tai ottamaan päiväunet. Maalaismaisemankin ihailu onnistuu uuden ikkunan ansiosta.

Alun perin vierasmökki oli ahdas ja ankea. Sinne huvitti juuri ja juuri asettua nukkumaan, mutta viihtyminen ei onnistunut.

Ikkuna piharakennukseen – tarvikkeet:

 • 100×60 cm ikkuna
 • 30×45 mm vahvaa kuusirimaa 2 kpl 60 cm ja 2 kpl 107 cm
 • 95 mm korkeaa ja 15 mm vahvaa mäntylautaa: sisäpuoli 2× 98 cm ja 2×77 cm ja ulkopuoli 2×78 cm, ylälauta 133 cm ja alalauta 104 cm
 • 4,2×55 mm kierreruuvia 4 kpl
 • ruuveja ja nauloja ikkunan kiinnitykseen
 • vasara
 • porakone
 • vatupassi
 • puukko- tai kuviosaha.

Maalit:

 • Greenline himmeä sisustusmaali, sävy Ilmajuuri, määrä tilavuuden mukaan
 • Biocomb-maalipesu lattiapesuun
 • Virtanen Porstua silkinhimmeä -maali, sävy Liaani, määrä tilavuuden mukaan
 • pieni ja suuri keinokarvassivellin
 • rullatela ja jatkovarsi kattomaalaukseen
 • itsekiinnittyvä remonttisuoja lattialle ja ikkunaan
 • maalausastia.

Kustannukset:

 • ikkunalasi 25 euroa
 • puutavara 33 euroa
 • ruuvit 50 senttiä / kpl.

* Lisäksi tulivat maalit ja muut tarvikkeet. Kaikki työt tehtiin itse.

Ikkunan asennus piharakennukseen – ohjeet vaihe vaiheelta

1. Sahaa karmeihin noin 10 mm syvät urat, joihin ikkuna asetetaan. Karmin pitää olla yhtä vahva kuin mökin seinä. Karmien kiinnityksen vuoksi sivukarmien pituus on sama kuin ikkunan korkeus ja ala- ja yläkarmin pituus on 70 mm enemmän kuin ikkunan leveys.

2. Poraa karmeihin ruuveja varten pienemmät apureiät, jotta rima ei halkea tai ruuvi mene vahingossa liian lähelle lasia porausvaiheessa. Pitkiin rimoihin tulee läpimenoreikä ja lyhyempiin rimoihin kiinnitysreikä, molemmat noin sentin etäisyydeltä reunasta.

3. Kokoa raamit ikkunan ympärille ja poraa ne kiinni apurei’istä. Mittaa karmillisen ikkunan leveys ja korkeus seinään tulevaa ikkunan reikää varten.

4. Naulaa ikkunan toiselle puolelle vuorilaudat 10 mm karmien päälle. Kuvan vuorilaudat jätettiin visuaalisen efektin vuoksi eri mittaisiksi.

5. Mittaa ja piirrä seinään vatupassin avulla ikkuna-aukko, joka on noin 10 mm korkeampi ja 20 mm leveämpi kuin karmillinen ikkuna, jotta se ei pingotu, jos seinä elää. Kylmän mökin ikkuna ei tarvitse eristevaraa, joka olisi 15 mm kauttaaltaan. Sahaa aukko piirustuksen mukaisesti.

6. Irrota laudat ikkuna-aukosta. Mökin laudat lähtivät ylä- ja alaliitoksistaan kätevästi irti ilman sahausta.

7. Aseta ikkuna ulkopuolelta aukkoon ja poraa se kiinni seinään vuorilaudoista.

8. Naulaa sisäpuolelle ikkunan ympärille vuorilaudat niin, että ne asettuvat samalle kohdalle ikkunan karmilautojen kanssa.

9. Pääset helpommalla, jos maalaat vuorilaudat ja karmit halutun väriseksi ennen kuin kiinnität ne. Kuvan laudat maalattiin jälkikäteen, ja karmirimat jäivät puun värisiksi.

Mökistä purettiin remontin yhteydessä tilaa vienyt komeroseinä. Seinät ja katto maalattiin kahteen kertaan. Lattia pestiin ja maalattiin kertaalleen. Sisustus haluttiin pitää raikkaana yhdistämällä uutta vanhaan. Itse tehdyt tukevat sängyt, kukkateline ja pöytä saivat jäädä. Uudet rottinkituolit, taljat, bambumatto ja päiväpeitteet hankittiin Ikeasta.
Kommentoi »