Avotakka

Ikea tuo tyylikkäimmät kalusteensa 50-luvulta jälleen myyntiin – tämä oli perustaja Ingvar Kampradin suosikkiIkea tuo tyylikkäimmät kalusteensa 50-luvulta jälleen myyntiin – tämä oli perustaja Ingvar Kampradin suosikki

Ikea juhlii 75-vuotissynttäreitään lanseeraamalla Gratulera-vintagemalliston, jossa on suosikkikalusteita 1950–2000-luvuilta. Malliston kiinnostavimmat huonekalut ovat 50-luvulta. Onko suosikkisi sama kuin Ikean perustajalla Ingvar Kampradilla?
Teksti Anna Aromaa
Kuvat valmistajat ja maahantuojat

Ikean perustaja Ingvar Kamprad (1926–2018) olisi ansainnut Vuoden nuori yrittäjä -tunnustuksen, jos sellaisia olisi jaettu vuonna 1943, jolloin 17-vuotias Kamprad perusti yrityksensä. Konstailemattomana miehenä hän keksi yritykselleen nimen valitsemalla ensimmäiset kirjaimet etu- ja sukunimestään sekä synnyintalonsa Elmatyrdin ja kotikylänsä Agunnarydin nimien alkukirjaimista.

Nuori yrittäjä myi aluksi kyniä, lompakoita, taulunkehyksiä sekä nylonsukkia edullisella hinnalla. Myöhemmin Kamprad otti valikoimaansa myös huonekaluja, joita hän myi kotoaan postimyynnillä. Omien huonekalumallien suunnittelu käynnistyi 1955, ja ensimmäisen tavaratalon avajaiset vietettiin Älmhultin kylässä kolme vuotta myöhemmin. Ikean kansainvälistyminen alkoi Oslosta, missä avattiin myymälä vuonna 1963.

1950–60-lukujen helmet uudistuotantoon

Lövbacken-pöytä

Pöydän nimi oli alunperin Lövet eli lehti. Siron kolmijalkaisen sivupöydän metallisomisteet herättivät aikanaan suurta ihastusta. Pöytä tuli myyntiin vuonna 1954.

Kun Ikean työntekijä Gillis Lundgren ei saanut pöytää mahtumaan autoonsa, hän tuskastui ja keksi irrottaa pöydän jalat. Siitä sai alkunsa idea koottavista huonekaluista.

Lövbacken pöytä, 59 e.

Gagnet-lepotuoli

Kun Ikean ensimmäinen tavaratalo avattiin Älmhultissa 1958, siellä esiteltiin moderni pyöreä lepotuoli. Avajaisiin saapunut lehdistö sai koeistua siron mutta vankan rottinkituolin.

Rottinkikalusteet ovat jälleen supersuosittuja kotimaisissa ja kansainvälisissä sisustuksissa.

Ilmava Gagnet-tuoli, 79 e.

Knäsjö-lattiavalaisin ja Ekenäset-nojatuoli

Valaisimessa oli alun perin kolme eriväristä varjostinta, kun se lanseerattiin Trinett-nimellä vuonna 1958. Teräsrunkoista lattiavalaisinta pidettiin aikanaan supermodernina. Ekenäset-tuolin esikuva on 1950-luvun tanskalaisissa design-kalusteissa ja niiden mestarillisessa puusepäntyössä.

Ekenäset-nojatuolissa on samettiverhoilu, 199 e. Knäsjö-valaisimen, 99 e, varjostimet ovat tekstiiliä ja runko on metallia. Valonlähteinä toimivat led-lamput.

Strandmon-nojatuoli

Tässä on parasta, mitä ruotsalainen huonekaluteollisuus voi tarjota – näin kerrottiin vuoden 1951 katalogissa, jossa nojatuoli esitellään nimellä MK. Strandmon-tuoli on muuten identtinen alkuperäisen kanssa, mutta siitä puuttuu MK-tuolin niskatyyny. Tämä klassinen lepotuoli oli Ingvar Kampradin suosikki.

Samettiverhoiltu Strandmon-lepotuoli, 199 e.

Bjurån-tuoli

Kalustejätin ideana on tarjota hyvää muotoilua edullisella hinnalla. Yritys hyödyntää nopeasti uusimmat kalusteideat samaan tyyliin kuin suuret vaatevalmistajat, jotka monistavat cat walkien muotiluomukset tavallisten kuluttajien käyttömuodiksi.

Ikea alkoi valmistaa jo1960-luvulla suositun Thonet 215 -tuolin kopoita, sillä kallis tuoli oli monen tavallisen kuluttajan ulottumattomissa. Aito Thonet-tuoli maksaa nykyisin noin 600 euroa.

Massiivipuinen Bjurån-tuoli 59 e.

Vintagemallisto tulee myyntiin erissä. 1950–60-luvun kalusteet ovat myynnissä parhaillaan. 1970–80-luku lanseerataan lokakuussa, 1990–2000-luvun kalusteet tulevat myyntiin joulukuussa.

Näin huonekalujätti tuli Suomeen

Suomeen saatiin kauan odotettu tavaratalo 1996, kun Ikea avasi ovensa Espoossa. Se mullisti suomalaisten käsitykset huonekaluliikkeistä. Täällä oli totuttu jättimäisiin huonekaluhalleihin, joissa oli loputtoman pitkissä rivistöissä sohva- sekä ruokailuryhmiä. Ikeassa taas esiteltiin kodikkaita sisustuksia olohuoneesta keittiöön.

Ikean omassa in house -suunittelutiimiissä on nykyisin myös kaksi suomalaista muotoilijaa, Iina Vuorivirta sekä Hanna-Kaarina Heikkilä. Hanna-Kaarinan haastattelun voit lukea täältä.

Julkaistu: 20.8.2018