Viherpiha

Ei mikään peruspiilea! Nämä ihanan oudot viherkasvit tuovat kotiin kiehtovaa kauneutta

Ei mikään peruspiilea! Nämä ihanan oudot viherkasvit tuovat kotiin kiehtovaa kauneutta
Kasvien maailma pitää sisällään mielenkiintoisia erikoisuuksia, superselviytyjiä ja luonnon muotoilun ihmeitä. Kurkista erikoisten viherkasvien maailmaan ja ylläty.
Julkaistu: 17.11.2022

Jerikonruusu on sitkeä sissi

Aavikkokasvi jerikonruusu eli peikonmähkä voi selvitä kuivana pallona vuosikymmeniä. Luonnossa kasvi herää ja vihertyy sateella, kotioloissa sen voi upottaa veteen 12–24 tunniksi. Virkistyneen ja ruusukkeensa avanneen jerikonruusun erikoinen ulkomuoto pääsee oikeuksiinsa laakealla vadilla. Sumuttele kasvia pitääksesi sen vihreänä tai anna välillä kuivua lepotilaan.

Jerikonruusu sopii laakeaan astiaan. Keramiikkavati Art Story Inkoo.
Kuivana jerikonruusu käpertyy palloksi. Keramiikkavati Art Story Inkoo.

Ilmavat epifyytit ihastuttavat

Tillandsiat eli eliaksenkukat – tuttavallisemmin ilmakasvit – elävät luonnossa epifyytteinä puiden oksilla. Multaa ei ole, ja kasvit ottavat tarvitsemansa kosteuden lehtiensä solukarvojen avulla. Kodin viherkasveina niitä kastellaan sumuttamalla tai uppokastelemalla. Kuvassa ilmakasvien kuningattaren salvadorintillandsian alapuolella roikkuu naavatillandsia, joka on löyhästi sidottu puunkarahkaan ohuella siimalla. Seuralaiseksi on päässyt toinen epifyytti, hirvensarvisaniainen. Se on kiedottu sammalen kera kokedamaksi, japanilaiseksi sammalpalloksi.

Maaginen palleroahdinparta viihtyy vedessä

Palleroahdinparta eli marimo moss balliksi kutsuttu pallomainen viherlevä säväyttää vesimaljassa. Laita maljakon pohjalle akvaario­hiekkaa tai rantakiviä. Huuhtele ne kunnolla, jotta niistä ei irtoa likaa ja hiukkasia veteen. Säilytä asetelmaa varjoisassa paikassa, jossa riittää hajavaloa. Lämmin ja valoisa tila edistää veden likaantumista. Vaihda vesi muutaman viikon välein. Voit käyttää tavallista hanavettä.

Kivinen kokoelma mehikasveista

Kivikukat ja betonilehtenä tunnettu Titanopsis calcarea ovat Etelä-Afrikasta kotoisin olevia mehikasveja, jotka kaipaavat runsaasti valoa ja läpäisevää kasvualustaa. Ne sietävät pitkääkin kasteluväliä, märkyys voi sen sijaan koitua kohtaloksi. Salaojita astia huolella ja istuta kasvit kaktusmultaan. Kastele kasvukaudella viikon kahden välein, talvella harvemmin.

Titanopsis calcarea, joka tunnetaan myös nimellä betonilehti.

Tyräkit kuin veistokset

Tyräkkien suuren ja monimuotoisen kasvisuvun kenties erikoisin laji on Euphorbia platyclada, jotka kutsutaan myös kuolleeksi kasviksi, dead plant. Kuivalta ja pystyyn kuolleelta pensaalta näyttävä kasvi on kuitenkin varsin elinvoimainen. Kevättalvella ja keväällä sen versojen kärjissä voi nähdä kukkanuppuja, joista aukeaa pienenpieniä keltaoransseja kukkia. Muutkin tyräkkiserkut, kuten pieni soma pallerotyräkki, herättävät huomiota persoonallisella olemuksellaan.

Kuvauspaikka, kasvit ja rekvisiitta Huone ett Rum.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kasteluvahdit kaikille kasveillesi! Tilaa omasi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti