Meidän Talo

Hyvästi käytäväluola! Ahdas rivitalokeittiö avartui remontissa – ”Keittiöstä ei malttaisi enää poistua”

Hyvästi käytäväluola! Ahdas rivitalokeittiö avartui remontissa – ”Keittiöstä ei malttaisi enää poistua”
Uudessa, olohuoneeseen avatussa keittiössä vietetään nyt enemmän aikaa ja kokataan ilolla.
Julkaistu: 19.2.2020

Unelmien keittiössä voisi seurustella ystävien kanssa ja laittaa yhdessä ruokaa. Espoon Tapiolassa sijaitsevan rivitalon keittiö muistutti kuitenkin lähinnä nuhruista ja pimeää käytäväluolaa, jossa tuli käytyä vain pakon edessä. Lähes kattoon asti yltäneet yläkaapit saivat keittiön tuntumaan ahtaalta.

1968 rakennetun talon edeltävästä remontista oli kulunut lähes 15 vuotta, joten elämisen jäljet näkyivät: keittiön puisiin työtasoihin oli pinttynyt rasvan haju ja korkkilattian saumat repsottivat ikävästi.

Vanha keittiö kaipasi jo remonttia.
Koko keittiöön teetettiin asbestikartoitus, jonka näytteiden tulokset osoittautuivat negatiivisiksi, ja remontti jatkui aikataulussa. Olohuoneen ja keittiön väliseinän lisäksi poistettiin alkuperäinen korkkilattia. Uudeksi lattiaksi valikoitui Parlan pitkälautainen tammiparketti, joka kumartaa talon rakennusvuosikymmenelle. Remontin toteutti Rakennus Jonra Oy.

Mitä haluttiin?

Ajatus remontista oli kypsynyt asukkaan mielessä tovin: oli selvää, että olohuoneen ja keittiön välinen seinä saisi lähteä ja ilme raikastua. Perheen nyt jo omillaan asuva 19-vuotias tytär ryhtyi etsimään Instagramista inspiraatiokuvia. Etenkin loft-henkiset mustat avokeittiöt ja ylellinen marmori viehättivät.

– Lopulta ihastuin Keittiömaailman yläkaapittomaan Bistro-keittiöön niin, että halusin, että koko remontti suunnitellaan sen ympärille, asukas sanoo.

Mitä tehtiin?

Suunnitelmat teki Keittiömaailman Pia Käyhkö. Mustan Bistro-keittiön pariksi valikoituivat vaaleat kvartsitasot, jotka tuovat keittiöön kaivattua valoa ja ovat helppo pitää puhtaina. Pintaan ei tartu edes mustikka, punaviini tai chili. Myrkkyä sille on vain kynsilakanpoistoaine, Pia vakuutti asukkaalle.

Varsinainen remontti alkoi keväällä 2018 luparuljanssilla, sillä oli varmistettava, että olohuoneen ja keittiön väliseinän saisi kaataa. Kantavuuslujuuslaskelmat lähetettiin Espoon rakennusvalvontaan arvioitaviksi, ja lupa seinän kaatoon saatiin kuukauden kuluttua. Lattiaksi asennettiin pitkälautainen tammiparketti kunnianosoituksena talon rakennusvuosikymmenelle. Keittiösaareke sijoitettiin samaan kohtaan kuin vanha liesi ja vesipiste, jotta sähkö- ja putkityöt hoituisivat vaivattomasti.

Vanhat valkoiset kodinkoneet ja jääkaappipakastin vaihdettiin rosterisiin, jotta ilmeeseen saatiin haluttua teollisuuskeittiön tunnelmaa. Astianpesukone on piilotettu mustien kaapinovien taakse, ja mikro integroitu uuniin. Krominen hana on Damixan, metallinen Bazarseinävalaisin By Rydensin.
Avintagen siro viinikaappi sulautuu keittiökalusteisiin. Kaapissa on paikat kahdeksalle pullolle.
Kuiva-aineet, säilykkeet ja muut purnukat saavat olla esillä lasiovellisessa ruokakomerossa. Valaistu ruokakomero on paitsi näyttävä yksityiskohta myös oiva paikka sukulaislasten kauppaleikeille, sillä tilavaan nurkkakomeroon mahtuu sisälle ”ostoksille”.

Mitä saatiin?

Lopputulos on saanut asukkaan innostumaan kokkaamisesta, eikä keittiöstä malttaisi enää poistua.

– Aina aamupalalla istuessani mietin, miten ihana keittiö minulla on. Se on nostanut elämänlaatuani.

Puretun seinän keittiötasot ja -kaapistot korvattiin saarekkeella. Toisella seinustalla yläkaapit vaihtuivat ledikotelointiin ja massiivitammiseen seinähyllyyn, jota koristavat Kaj Franckin 50-luvun Teema-astiat ja asukkaan tekemät keraamiset kulhot. Ylimääräisiä tavaroita oli helppo karsia, sillä perheen molemmat lapset olivat hiljalleen muuttamassa kotoa.

Mitä remontti maksoi?

 • Kalusteet 7500 €
 • Kivitasot 2600 €
 • Keittiön asennus ja rahti 2800 €
 • Kodinkoneet 3800 €
 • Viinikaappi 600 €
 • Hana ja allas 620 €
 • Valaistus 560 €
 • Seinähylly 770 €
 • Sähkötyöt 400 €
 • Seinän purku 500 €
 • Muut remonttityöt 1650 €
 • Parketti 1 500 €
 • Seinälaatat 150 €
 • Maali 30 €

Yhteensä (ilman suunnittelukuluja) 23480 €

Juttua korjattu 20.2.2020: Keittiön asbestikartoitus on suoritettu ennen lattian purkutöitä eikä purkutöiden jälkeen, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

1 kommentti