
Lähtötilanne: keittiö 1980-luvun asussa
Kun keittiökoneetkin viimein tulivat käyttöikänsä päähän, Hangonkylässä sijaitsevan kesäkodin asukkaat ryhtyivät pitkään haaveiltuun kettiöremonttiin. 1980-luvun keittiön kiintokalusteet ja hillopurkkiboordit saivat väistyä entistä selkeämmän sisustuksen ja kalustuksen tieltä.
1920-luvun puutalon on piirtänyt Hangon kylpyläpuiston huviloitakin suunnitellut rakennusmestari Gustaf Welander, ja perhe halusi kunnioittaa talon luonnetta – nykypäivään sovitettuna. Lisäksi toiveena oli, että kesäasunnon keittiö eroaisi perheen kaupunkikodin modernista tyylistä.
Perhe harrastaa ruoanlaittoa, ja usein pöydän ääreen kokoontuu myös ystäviä ja sukulaisia. Toisaalta keittiön pitäisi olla kodikas silloinkin, kun pariskunta olisi kaksin lasten lähtiessä kotoa.
Lopputulos: vahaa lattiaan, harmaata pintoihin
Kun nurkkakomerot, tapetit ja verhotangot oli poistettu, jäljelle jäivät puhdas tila, vanhat ikkunat ja ovet, puulistat, lankkulattia ja kaunis valo. Puulattian lakka hiottiin pois ja lankut käsiteltiin puuvahalla. Kaikki muut pinnat, katto mukaan lukien, maalattiin.
Keittiö näkyy heti ensimmäisenä eteisestä, ja sinne on näkymä myös olohuoneesta. Niinpä asukkaat valitsivat keittiöön vaaleanharmaat kalusteet, jotka jäävät neutraaleina taka-alalle. Myös seinät maalattiin samalla harmaan sävyllä.
I:n muotoinen keittiö on aiempaa L:n muotoista selkeämpi ja avarampi, ja sen ansiosta keittiöön mahtuu myös entistä suurempi pöytä. Remontin jälkeen huomion keskipiste onkin kierrätystiikkinen pöytä, eivät seinillä polveilevat keittiökalusteet. Lopuksi pariskunta maalasi vielä pöydän ympärillä olevat tuolit.
Pitkä ja tavanomaista syvempi työtaso tuo paljon laskutilaa, ja sähköpistokkeet jäävät piiloon ikkunan edessä olevaan syvennykseen. Korkean jääkaapin lisäksi keittiöön mahtui nyt myös iso pakastin, johon voi säilöä oman puutarhan marjat. Kvartsikomposiittitaso on omiaan vapaapäivien leivontahetkiin.