Meidän Talo

”Kun on saunonut vartin, on aivan hiessä ilman löylyn heittämistä” – näin 90-luvun sauna muuttui rentouttavaksi hybridisaunaksi

”Kun on saunonut vartin, on aivan hiessä ilman löylyn heittämistä” – näin 90-luvun sauna muuttui rentouttavaksi hybridisaunaksi
Elämää nähneet, 1990-luvun suihkutilat ja sauna päivitettiin remontissa kerta heitolla uudelle aikakaudelle. Nyt Jirin hybridisaunassa hiki nousee pintaan, vaikka lämpöä on vain 40–50 astetta!
Julkaistu: 3.2.2021
Jirin ja Katjan aikomus oli vain päivittää 1990-luvun lopulla rakennettujen pesutilojensa ilme, mutta toisin kävi. Löylyhuone muuttui remontissa hybridisaunaksi, jossa on sekä kiuas että infrapunalaitteet.
Sauna on ensimmäinen yksityisasunnon pieneen tilaan suunniteltu infrapunasauna ja remontintekijöille aivan uudenlainen urakka.

Mitä haluttiin?

Remontin aloittamista suunnitellut Jiri oli sattumalta kuulolla, kun paikallisen jääkiekkoseuran fysiikkavalmentaja puhui infrapunasaunan rentouttavan lihaksia treenien jälkeen. Vaikka Jirillä oli ennestään laimea kokemus kylpylän viileästä infrapunasaunasta, hän ryhtyi selvittämään tarkemmin sen etuja. Intuitio kannusti päätöksen tekoon, ja remontti pääsi alkamaan marraskuussa 2019.
90-luvun lopulla rakennetut pesutilat alkoivat näyttää elämää nähneiltä parinkymmenen vuoden asumisen jälkeen. Seinien salmiakkikuosin kruunasi mosaiikkilaatoilla päällystetty suihkutorni.
Pariskunta valitsi pesuhuoneeseen hillityt vaaleat seinälaatat. Suihkutorni ulottuu nyt kattoon asti. Lämpökäsitellyllä lepällä paneloidussa katossa on ledispotit. Sadevesisuihkut Oras Hydra.

Mitä saatiin?

Koska sauna on pieni, infrapunalaitteet oli sijoitettava poikkeuksellisesti nurkkiin. Muuten seinälaude olisi katkennut kahdesta kohdasta. Laitteiden valmistaja suunnitteli niiden ympärille kehykset, jotta asennus onnistui.
Sauna ennen remonttia.
Jiri tilasi saunaremontin tarvikkeet Harvialta. Paneelit ovat lämpökäsiteltyä leppää ja lauteet lämpöhaapaa. Pakettiin kuuluivat ledinauhat, jotka sijoitettiin selkänojan takapuolelle ja ylälauteen alle. Löylyhuoneen pinnat on käsitelty parafiiniöljyllä, joka jättää puun luonnollisen sävyn kauniisti näkyviin. Ilman kiuasta toteutettava infrapunasauna ei tarvitse vedeneristyksiä eikä vesi- ja ilmanvaihtoliitäntöjä.
Infrapunalaitteiden säteet eivät lämmitä saunan ilmaa.
Infrapunalaite ei lämmitä saunan ilmaa, vaan säteily tunkeutuu suoraan ihokudokseen, jolloin hiki alkaa virrata. Lihakset rentoutuvat nopeammin kuin perinteisessä saunassa.
Jiri istuu usein lauteilla infrapunalaitteeseen nojaten. Se tuntuu lämpimältä, mutta ei polta selkää.
– Kun on saunonut vartin, on aivan hiessä ilman löylyn heittämistä. Jos saunoo 20 minuuttia, kroppa tuntuu sen jälkeen lämpimältä vielä tunteja myöhemmin, hän kuvailee.
Laitteet ovat normaalisti päällä kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen Jiri sammuttaa ne ja heittää aina valmiille kiukaalle pari kauhallista vettä. Se höyrystää saunan ilman.
Forte-kiuas antaa löylyt höyryn kera. Remontin valmistuttua pariskunta on saunonut ilman infrapunalaitteita vain pari kertaa.
Infrapunalaitteet kytketään päälle seinälauteessa olevasta digitaalisesta ohjauspaneelista, ja saunomisen voi aloittaa heti. Rentouttavan vaikutuksen lisäksi infrapunasäteilyn on todettu laajentavan ääreisverisuonia ja lievittävän lihaskipua. Sauna rentouttaa samoin kuin kuumissa löylyissä ja kylmässä vuorottelu. Infrapunalaitteet kestävät kuumuutta 200 asteeseen saakka.
Remontti valmistui sopivasti niin, että Jiri ja Katja pääsivät joulusaunaan. Pariskunnan mielestä saunassa pitää olla hämärää, joten valot ovat löylyhuoneessa päällä tuskin koskaan. Tunnelmaa luodaan kynttilälyhdyillä.
– En tiedä olenko terveempi kuin ennen, mutten ole sairastellut. Saunasta tullessa on hyvä, raukea olo muttei uupunut, kuten pitkän perinteisen saunomisen jälkeen.

Mitä remontti maksoi?

  • Lauteet 1 800 e
  • Paneelit 750 e
  • Infrapunalaitteet 650 e
  • Kiuas 900 e
  • Lasiseinä 600 e
  • Pesuhuoneen laatat 650 e
  • Suihkut 1 600 e
  • Pesuhuoneen ovi 249 e
  • Työt 11  000 e
Yhteensä 18 199 euroa.
Juttua muokattu 5.2.2021 klo 9.50: Korjattu virhe saunan paneelien hinnassa ja remontin kokonaishinnassa.
1 kommentti