Meidän Mökki

Kulahtaneesta perushuussista vihreäksi keitaaksi – näin ulkovessa uudistettiin alle 400 eurolla

Kulahtaneesta perushuussista vihreäksi keitaaksi – näin ulkovessa uudistettiin alle 400 eurolla
Sisustussuunnittelija Virpi Kannon saarimökillä ulkohuussi uudistui viihtyisäksi pienellä vaivalla ja rahamäärällä. Yli puolet summasta kului kauniiseen tapettiin. Kasvojenkohotuksen saaneeseen vessaan on jälleen kiva pujahtaa.
Julkaistu: 16.8.2021

Mökkitonttimme vanhin rakennus, puucee, alkoi olla modernisoinnin tarpeessa: sisäpinnat olivat vuosien saatossa kulahtaneet, ja yleisolemus oli ankea.

Sen sijaan yli kymmenen vuotta sitten hankittu Biolanin kompostoiva kuivikekäymälä oli edelleen täysin toimiva ja käytössä sangen hajuton.

Alun perin huussin hankinnan yhteydessä mietimme myös muunlaisia vessasysteemejä, mutta helppohoitoinen ja ekologinen vaihtoehto tuntui sopivimmalta haastaviin saariolosuhteisiin, etenkin kun vessaa ei kesäasuttavassa mökissä käytetä talviaikaan lainkaan.

Huussiin voi hipsiä suoraan mökiltä vaikka sukkasillaan kulkusiltaa pitkin. Kuvausaikaan huussia kauniisti kehystävässä vanhassa tammessa ei vielä ollut lehtiä.

Kuivikekäymälän suurin huoltotoimenpide on ollut säiliön tyhjentäminen 2–3 kertaa mökkikaudella. Käymälän läpi kulkeva neste valuu Biolanin Suotis-suodattimeen, joka puhdistaa nesteen. Suodatin toimii painovoimaisesti eikä tarvitse sähköä. Kuivikekäymälän jäte kompostoituu ensin kuivikkeen kanssa huussin sisällä astiassa, minkä jälkeen se siirretään jälkikompostoitumaan huussin takana olevaan kompostoriin ainakin vuoden ajaksi. Säiliö huuhdellaan vedellä tyhjennyksen yhteydessä. Katon läpi vedetty tuuletusputki huolehtii pöntön painovoimaisesta ilmanvaihdosta.

Vaaleansiniset kauhtuneet seinät saavat lähtökäskyn.

Vaikka kuivikekäymälä toimi moitteettomasti, sen rohjakemainen ulkonäkö ei miellyttänyt. Siksi pönttö päätettiin piilottaa kertopuusta rakennetun kotelon alle. Kotelon sisälle laitettiin kosteudenpoistaja, joka imee lämpöeristämättömästä tilasta liiallisen kosteuden sekä estää homeen ja hajun muodostumista. Pystypaneeleilla verhoillun etulevyn saa nostettua pois paikaltaan, kun on säiliön tyhjennyksen aika.

Istuintaso tehtiin tukevasta koivuvanerista. Kotelon myötä pöntön istumakorkeus nousi, ja mukavan käytön varmistamiseksi sen eteen nakuteltiin askeljakkara. Tiivisteeksi pöntön aukon ja istumatason väliin laitettiin metallista taivutettu lieriö. Lämpöistuin lisää käyttömukavuutta.

Tapetoitu katto luo illuusion tammilehvistöstä. Marmorinen pöytätaso on pala Alvar Aallon suunnitteleman rakennuksen käytöstä poistettua julkisivumarmoria. Kupariset peltilistat hapettuvat kosteassa tilassa vuosien saatossa kauniin vihertäviksi.
Kehystetty kasvion lehti koristaa puuceen seinää.
Mökkivessan raikkauden salainen ase on keraaminen tuoksulehti, johon tipautetaan muutama tippa eteeristä öljyä. Se tuoksuu lempeästi. Tämän hetken suosikki on Flown piparminttu. Tuoksulehti on Huone et Rumista.

Perimätiedon mukaan vaaleansininen väri seinissä pitää kärpäset loitolla. Tämä saattoi pitää paikkansa, kun väri oli vielä tuore. Viidentoista testivuoden jälkeen päädyimme toisenlaiseen ratkaisuun. Seinien alaosa paneloitiin ja yläosa tapetoitiin tammen lehvästöä kuvaavalla tapetilla.

Latvaston jatkuminen kutakuinkin katkeamattomana myös kattopinnalla vaati tapetoijalta pitkää pinnaa, mutta lopputulos on vaivan väärti. Kestävää kuitutapettia voi tarvittaessa pyyhkiä nihkeällä liinalla.

Luonnonvaloa huussiin tulee ikkunan kautta, josta pääsee ihailemaan upeaa metsäluontoa. Ikkunan päälle asennettu vanha seinävalaisin maalattiin samaan sävyyn seinien kanssa.

Tilassa entuudestaan ollut marmorinen taso hiottiin puhtaaksi ja käsiteltiin likaa hylkiväksi marmorinhoitoaineella. Tason ympärille kiinnitettiin liimamassalla kuparipeltilistaa, jonka toivomme ajan saatossa hapettuvan kauniin vihertäväksi.

Paneelien vaaleanvihreä väri napattiin tapetista. Samalla sävyllä maalattu tuuletusputki sulautuu paremmin tapettiin. Sandbergin klassikkokuosinen Raphaël-tapetti hankittiin Marickenista. Vaikka tila ei ole iso, kului tapettia kohdistamisen vuoksi kaksi rullaa.
Puuceen ovi on entisen kodin vinttikomeron ovi, joka purettiin ullakkoremontin yhteydessä. Musta painikelukko ja saranat ovat peräisin lomamatkalta Englannista.
Mökkivessa sijaitsee metsän laidassa. Puuceen kompostori on katseilta piilossa rakennuksen takana olevalla tasolla.

Käsienpesupisteelle ei huussissa ole tarvetta, vaan käsienpesu hoituu muutaman metrin päässä sijaitsevan mökin ulkoseinässä olevan puutarhahanan alla.

Koska puuceen rakenteisiin ei tarvinnut tehdä mitään muutoksia eikä toimivaa kuivakäymälää tarvinnut vaihtaa, remonttikustannukset pysyivät maltillisina. Kaikkinensa materiaaleihin kului alle 400 euroa, josta puolet on tapettien osuutta. Ilman niitä kokonaisuudesta ei olisi tullut yhtä kaunis.

Kommentoi »