Viherpiha

Jukka rentoutuu nuuhkuttelemalla puutarhansa kasveja – nappaa tuoksuharrastajan lista ihanasti tuoksuvista kukista

Jukka rentoutuu nuuhkuttelemalla puutarhansa kasveja – nappaa tuoksuharrastajan lista ihanasti tuoksuvista kukista
Jukka Kallijärvi on kerännyt tuoksuvia kasveja yli kymmenen vuoden ajan. Hän on harjaantunut aistimaan niissä mitä erilaisempia vivahteita: hunajaa, marjametsää ja nahkaakin.
Julkaistu: 24.6.2020

Mikä tuoksujen tulvahdus! Jukka Kallijärven ja Marko Aaltosen renkolaisessa puutarhassa lukemattomat lajit idänliljoista ruusuihin ja heliotroopista jasmikkeisiin kutsuvat kumartumaan puoleensa.

– Kukkien pitää ennen kaikkea tuoksua, Jukka sanoo ja paljastaa omaksuneensa periaatteen Tasha Tudorilta, edesmenneeltä yhdysvaltalaiselta satukirjojen kuvittajalta.

Jukka Kallijärvi on kerännyt tuoksuvia kasveja yli kymmenen vuoden ajan.
Osa aroista ruusuista kasvaa kasvihuoneen lämmössä. Kanadalainen Explorer-sarjan ’Lambert Closse’ tuoksuu hedelmäiseltä. Tummanpunaisen ranskalaisen ’Alfred Colomb’ -remontanttiruusun kukissa voi aistia marjaisia ja mausteisia vivahteita.
Lehtovirmajuuren erikoinen, seljankukkaa muistuttava tuoksu on Jukalle erityisen rakas, sillä se tuo mieleen lapsuuden Lapissa. Kiinanpionin lajike on tuntematon.

Monilla lajeilla aromeja pitää kuitenkin herätellä esiin. Mustaherukalla se onnistuu kasvustoa heiluttelemalla ja lehtosalvialla hieromalla lehtiä sormien välissä. Oma lukunsa on omenaruusu (Rosa rubiginosa), yksi Jukan lempikasveista. Sen lehdistön tuoksusta pääsee nauttimaan kunnolla vasta kesäsateen jälkeen. Nyt sadekuuron virkaa toimittaa Jukka, joka hujauttaa pensaan päälle kastelukannullisen vettä.

– Tuntuuko tuoksu? Jukka kysäisee ja kertoo toisinaan aistivansa saman omenaisen aromin kävellessään puistoissa sadekuuron jälkeen.

Omenaruusua on aikoinaan käytetty ruusujen perusrunkona, ja sitä perua se kasvaa yhä jäänteenä siellä täällä puistoissa ja puutarhoissa.

Tuoksuharrastaja kehottaa nuuhkimaan myös nystyruusun tahmeapintaisia lehtiä. Saman miellyttävän hartsimaisen aromin voi aistia myös ’Mme Hardy’ -damaskonruusun ja ’Mundi’-ranskanruusun kukkanuppujen pehmeissä karvoissa.

Pienimuotoisena harrastuksenaan Jukka risteyttää ruusuja tavoitellen kestäviä, tuoksuvia ja pitkään kukkivia pensaita. Oulujoen taimisto on ottanut kaksi hänen risteymäänsä lisäykseen. Kermanvalkoisen ’Tommyn’ tuoksua Jukka kuvailee ”neidonruusumaisen makeaksi inkiväärivivahteella”. Sitä talvenkestävämpi on ’Helvi’, joka on perinyt tuoksunsa juhannusruusulta. Parimetrinen ja vähäpiikkinen pensas kukkii pitkään eikä kasvata juurivesoja.

Mustaseljan kukinnoista, sitruunoista ja sitruunahaposta valmistuu raikasta mehua.
Sitruuna kasvaa lasikuistilla. Muutama kukka riittää sulostuttamaan kuistin tuoksullaan.

Pienellä niityllä kasvavan lehtovirmajuuren eli Valerianan taimet ovat peräisin Jukan kotiseudulta Länsi-Lapin Ylitorniolta. Vaaleiden kukkien tuoksu palauttaakin Jukan mieleen hänen jo alle kouluikäisenä alkaneen kasviharrastuksensa.

– Kasvoin yrteistä ja luonnonkasveista kiinnostuneiden sukulaisten keskellä kauan ennen kuin termi horta tuli tunnetuksi.

Tuoksukasvien keräilyn Jukka aloitti tällä pihalla yli 10 vuotta sitten. Kasvien eteeristen öljyjen nuuhkuttelu kuuluu hänen päivittäiseen ohjelmaansa. Päivän puurtamisen jälkeen hän kuljeskelee puutarhassa ja istuskelee terassilla nauttien tuoksuista.

Varjolilja tuoksuu etenkin öisin. Kasvusto sai alkunsa yhdestä sipulista, joka on peräisin Jukan pohjoisessa asuvalta ystävältä.
Kasvien nuuhkuttelu kuuluu Jukan päivittäiseen ohjelmaan.

Loppukesän ja alkusyksyn parhaimpiin tuoksujiin Jukka listaa muun muassa syysleimut, joista hänen suosikkinsa on liilansininen ’Blue Paradise’. Kookkaimpien tuoksukasvien titteli kuuluu upeasti kukkivalle mustaseljalle sekä jättipoppelille, joka on 10 vuodessa hurahtanut reilusti yli navetan harjan korkeuden.

– Hienosti tuoksuva poppeli on aliarvostettu puu. Tämä jättipoppeli on hedekasvi. Se ei tuota siemennöyhtää eikä saa lehtiä rumentavia sienitauteja.

Koska päivä on tuulinen, poppelin makeanpihkaisen tuoksun aistii parhaiten lehtiä ja silmuja nuuskimalla. Ja juuri siinä Jukka on kehittynyt: hän pystyy erottamaan tuoksun kasveissa, joita piti hajuttomina vielä joitakin vuosia sitten.

– Hajuaisti kehittyy harjoittelemalla.

8 x tuoksukasvi

1. Mustaselja (Sambucus nigra)

Kookas 15-vuotias pensas tuoksuu kukinta-aikaan sitruunaisen makealta.

2. Kiinanpioni (Paeonia lactiflora)

Hyvä makea tuoksu on esimerkiksi kuvan tuntemattomassa pionissa ja ’Raspberry Sundae’ -lajikkeessa. Monen pionin haju on Jukasta kuitenkin muovinen tai tympeä.

3. Siloatsalea (Rhododendron arborescens)

Suurimmalla osalla atsaleoista on tuoksuvat kukat. Valkokukkainen siloatsalea on harvinainen, mutta hyvin talvenkestävä laji. Sen kukat tuoksuvat voimakkaasti mausteneilikalta etenkin illalla.

4. Neidonruusu ’Félicité Parmentier’ (Rosa Alba-ryhmä)

Tämän ruusun ihanaa tuoksua kannattaa vetää keuhkojen pohjaan saakka. Lajike ei ole täysin talvenkestävä III-vyöhykkeellä, joten Jukka taivuttaa ainakin osan versoista talveksi maahan ja suojaa havuilla.

5. Lehtosinilatva (Polemonium caeruleum)

Yleinen ja vanha perenna, jonka kukkien ihana makea tuoksu jää helposti huomaamatta. Kestävä perenna menestyy pohjoisessakin.

6. Ikikuururuoho (Lunaria rediviva)

Ikikuuruohon kukat tuoksuvat ja näyttävät illakolta. Kasvi on kuitenkin monivuotinen ja tanakkavartinen, toisin kuin kaksivuotinen illakko.

7. Ruusu ’Tommy’ (Rosa-risteymä)

’Tommy’ on reheväkasvuinen, muttei täysin talvenkestävä enää III-vyöhykkeellä. Sen tuoksu muistuttaa neidonruusua.

8. Pikkujasmike (Philadelphus x lemonei)

Jasmikkeista Jukan suosikki on metsämansikalta tuoksuva pikkujasmike. Pensas jää pieneksi ja kukkii kauniisti. Se menestyy IV- tai jopa V-vyöhykkeellä saakka.

Jukan vinkit tuoksupuutarhaan

1. Kokeile austinruusuja

Englantilainen David Austin (1926–2018) panosti jalostustyössään ruusujen tuoksuun. Uudet lajikkeet ovat entistä elinvoimaisempia, runsaskukkaisempia ja terveempiä. Kokeile esimerkiksi vaaleanpunaista ’Lochinvar’-lajiketta. Se on yksi kestävimpiä, koska sen perimässä on juhannusruusua.

2. Kutsu yöpölyttäjiä

Iltaisin tuoksuvat lajit houkuttelevat yöpölyttäjiä. Ne ovat usein pieni- ja valkokukkaisia. Istuta vaikkapa Silene italica -kohokkia. Sen kukat avautuvat illalla ja tuoksuvat jasmiinilta.

3. Kata tuoksuilla

Metsäisen ja ryytimäisen aromin omaava tuoksukurjenpolvi on yksi kaikkein voimakkaimpia lehtituoksukasveja. Sen kasvusto myös tukahduttaa rikkakasveja tehokkaasti.

4. Harjoita hajuaistia

Kasvien haistelun opit kuten ruokien ja viinien maistelun ja haistelun, harjoittelemalla. Esimerkiksi nykyään auringontähden lehtien tuoksu tuo mieleeni sienimetsän tai kangasmetsän marja-aikaan.

5. Lisää taivuttamalla

Mantšuriankärhöistä osa tuoksuu, osa ei. Jos sinulla on tuoksuva yksilö, taivuta sen versoja maahan juurtumaan, niin saat lisää tuoksutaimia.

6. Hurmaa liljoilla

Jos haluat erittäin voimakastuoksuisen lajin, valitse idänlilja tai joku sen risteymistä. Ulkona tuoksu ei kuitenkaan ole liian voimakas.

Kommentoi »