Onko sinullakin kaapissasi Humppilan röpelöinen lasivaasi? Sillä saattaa vielä olla kysyntää
Sisustus
Onko sinullakin kaapissasi Humppilan röpelöinen lasivaasi? Sillä saattaa vielä olla kysyntää
Moni 1970-luvulla pyöreitä vuosia täyttänyt sai lahjaksi tulivuorenpurkausta muistuttavan Humppilan maljakon tai vadin. Röpelötyyli sai alkunsa vahingosta.
29.5.2019
 |
Avotakka

1950- ja 1960-luvulla hienostunut ilme ja pelkistetyt muodot olivat suomalaisen lasimuotoilun ehdottomat valtit, mutta 1970-luvulla suunta vaihtui kohti alkukantaisia ja kesyttömiä luonnonvoimia.

Humppilan lasitehdas – joka oli alan kauhukakara – toi myyntiin röpelöisiä, jyhkeitä ja värikkäitä koriste-esineitä, jotka vetosivat suuren yleisön makuun.

Revontuli-sarjan vateja. Jutun kuvat Bukowskis.

Humppilan röpelötyyli syntyi epäonnisesta kokeilusta vuonna 1967. Lasihytissä testattiin edullisempia alumiinipeltisiä muotteja, mutta ratkaisu ei toiminut, vaan lasimassa sulatti alumiinin. Jotta muotit olisivat kestäneet kuumuutta, niitä yritettiin jäähdyttää kietomalla märkää paperia muottien ympärille. Paperista irronnut vesi alkoi kuitenkin kiehua ja muotti väristä, jolloin lasiesineestä tuli kupruinen. Virhe oli niin kaunis, että se otettiin myöhemmin tuotantoon esineissä, joista muodostui Fantasia-sarja. Sattumanvaraisesti syntynyt muoto näytti pian koko tehtaan tulevan tuotannon suunnan.

1970-luvulla Humppila vei kuprutyylin astetta pidemmälle, kun se alkoi käyttää keskipakoisvalua. Uusi tekniikka sopi paksujen ja värillisten lasiesineiden valmistukseen. Muotoilija Tauno Wirkkalan Revontulet-sarja (1972) ja muut monimuotoiset esineet toivat lasille uuden, järeän ilmeen.

Röpelölasia kerätään toistaiseksi vähän, mutta trendeistä kiinnostuneet sisustajat ovat jo löytäneet sen oudosti kiehtovan lumon.

31 kommenttia