Huippukokki Jyrki Sukulan viinitilalta avautuvat näkymät upeisiin postikorttimaisemiin – ”Rakastuimme ensimmäiseen taloon, jota kävimme katsomassa”
Sisustus
Huippukokki Jyrki Sukulan viinitilalta avautuvat näkymät upeisiin postikorttimaisemiin – ”Rakastuimme ensimmäiseen taloon, jota kävimme katsomassa”
Jyrki ja Riikka Sukula ovat eläneet unelmaansa viinitilallaan Italian Piemontessa jo 15 vuoden ajan. Vanha maalaistalo vehreillä kukkuloilla hurmasi parin ensinäkemältä. Sukulat ovat oppineet paikallisilta kykyä nauttia elämän kauniista puolesta.
Tv-kokki, ravintoloitsija Jyrki Sukula pyörittää Riikka-vaimonsa kanssa viinitilaa Luoteis-Italiassa, Piemonten maakunnassa. Vilma-koira kulkee mukana viinitarhoilla.

Langen alueella Italian Piemonten maakunnassa on toinen toistaan hurmaavampia viinitiloja ja maalaistaloja sekä pikkukaupunkeja, jotka ovat onnistuneet pysymään samannäköisinä vuosisadasta toiseen. Seudun loivilla rinteillä kasvaa rypäleitä, joista syntyy Piemonten kuuluisaa baroloviiniä.

Se on syy, miksi siellä asuvat myös monista tv:n ruokaohjelmista tuttu keittiömestari Jyrki Sukula ja hänen vaimonsa Riikka.

Olohuoneen salvianvihreät seinät korostavat upeasti vanhaa punatiiltä. Skannon tuolit on tuotu edellisestä kodista Suomesta. Riippuvalaisin on Droogin 85 lamps.
Artekin tarjoiluvaunu kantaa levysoitinta, ja LP-levyille on paikka tiiliseinän syvennyksessä.
Skannon sohvan parina on kierrätetty sohvapöytä. Ylle kumartuu Flosin seinävalaisin. Hauska kirjahylly on koottu vieri viereen ladotuista vanhoista puisista viinilaatikoista.

Kun Riikka ja Jyrki muuttivat Italiaan 15 vuotta sitten aloittaakseen uuden elämän, molempia ajoi niin rakkaus Italiaan kuin unelma aloittaa uusi yritys.

– Ideana oli alkaa tuottaa baroloa, ja siksi meidän oli muutettava Piemonteen, joka on Italian alueista erikoistunut siihen. Suomessa asuessamme olimme jo maahantuoneet ja myyneet italialaisia viinejä. Olimme nuoria, eikä meillä ollut kokemusta viinitilan johtamisesta, mutta olimme täynnä intoa ja halua oppia, Riikka Sukula kertoo.

Riikan ja Jyrkin makuuhuonetta värittää taide, kuten Horst Neumannin valokuvateos. Sängynpeitto on tuliainen Sansibarin-matkalta. Vintagevalaisin seinällä on Gran Balon -kirpputorilta Torinosta ja patsas Bergamosta, pienten paikallisten taiteilijoiden putiikista. Yöpöytä on Kartellin.
Vierashuoneen vuoteen yllä on Jaana Saarion maalaus ja vierellä Flosin Parentesi-valaisin. Tyynynpäälliset ovat Bungalow’n ja talja vintagea. Artemiden Vicario-tuolin on suunnitellut Vico Magistretti.
Kylpyhuoneen lattia on tehty kierrätetyistä sementtilaatoista, jotka ovat läheltä Cuneosta. Vintagepeilin yllä on kirpputorilta Torinosta ostettu kristallivalaisin.

Sukulat loivat kodin vanhaan maalaistaloon ja sen tiluksille nimeään kantavan viinitilan.

– Kun aloimme etsiä täältä taloa, tämä oli ensimmäinen paikka, jota kävimme katsomassa. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä, Jyrki Sukula sanoo.

Se on helppo ymmärtää. Näkymä Serralunga d’Albassa sijaitsevilta kukkuloilta on henkeäsalpaava: mihin tahansa katsookin, näkee vain viinitarhoja, puita, pieniä taloryppäitä ja keskiaikaisia torneja.

Vanhaa maalaistaloa ympäröivät kaksi hehtaaria viiniviljelmiä, pieni metsikkö ja puutarha, jonne Sukulat ovat rakennuttaneet kauniin uima-altaan.

– Talo oli hyvin yksinkertainen, ja siihen kuului vaja työkaluille ja traktoreille sekä eläinaitaus. Remontissa pyrimme säästämään mahdollisimman paljon vanhan talon alkuperäisiä rakenteita, Riikka muistelee.

Ruokapöydän teki Sukuloiden toiveiden mukaan paikallinen puuseppä ja kirkkokonservaattori Giancarlo Deligia. Riippuvalaisimet torinolaiselta Gran Balon -kirpputorilta. Valkoinen kaapisto on mittatilattu Puustellilta.
Rustiikkiselle pöydälle hauska kontrasti ovat Philippe Starckin Kartellille suunnittelemat läpinäkyvät Louis Ghost -tuolit.
Rouheat puupinnat, luonnonkivilaatat ja saviruukut istuvat täydellisesti vanhan maalaistalon rustiikkiseen tyyliin.
Ulkotuolit talon kulmalla ovat Kave Home -nettikaupasta ja pöytä vanha kirpputorilöytö.
Sukuloiden koti on kunnostettu vanhaan maalaistaloon. Uima-altaasta perhe nauttii pääsiäiseltä tai vapulta lokakuulle asti. Erään vanhan ligurialaisen hotellin rantatuolit on ostettu tänne Ebaystä.

Päivän mittaan elävä luonnonvalo pääsee täyttämään koko suuren talon, sillä kaikkialla on ikkunoita ja lasiovia.

Alakerrassa avautuu valtava keittiö, jossa huippukokki voi päästää luovuutensa valloilleen. Pääosassa keskellä tilaa on pitkä, rustiikkinen puupöytä, jonka seurana ovat Kartellin läpinäkyvät tuolit ja yksinkertaiset valaisimet, jotka voisivat olla vanhasta italialaisesta osteria-ravintolasta. Betonitaso jatkuu koko pitkän seinän mitalta.

Lattiaa päällystävät käsin tehdyt terrakottalaatat, joista jokainen on hieman erilainen, mikä vain korostaa vanhan maalaistalon charmia. Puisissa ovissa on vanhat lukot ja salvat, jotka pariskunta osti Suomesta kirpputorilta.

Keittiön päädyssä on lasiovet kuistille, joka on upea jatke ruokailutilalle.
Kesäisin Sukulan perhe aterioi mielellään kuistilla. Riikka kattaa pöytää tyttärilleen Almalle ja Helmille sekä Jyrkin isälle Pentille.

Täällä Sukulan perhe paitsi vastaanottaa vieraansa myös järjestää viininmaistajaisia. Lasiovista pääsee kuistille, joka on ideaali jatke keittiölle. Siellä perhe aterioi mielellään läpi kesän.

Keittiön vieressä on tilava olohuone, jonka tekevät erityiseksi paitsi vanha punatiiliseinä myös kahdella seinällä olevat suuret ikkunat, joista ympäröivät kukkulat näkyvät upeasti.

Huone on kalustettu niukasti pääosin edellisestä kodista Suomesta tuoduilla huonekaluilla. Portaikon alle on sommiteltu hurmaava kirjahylly pinoamalla vieri viereen vanhoja puisia viinilaatikoita. Seinät on maalattu salvianvihreiksi kontrastina punatiiliseinälle.

Musta metallinen käsijohde reunustaa portaita, jotka johtavat olohuoneesta ylös vierashuoneeseen. Muut makuutilat ovat sen sijaan alakerrassa. Vanhempien makuuhuoneesta on suurenmoinen näkymä yli koko laakson.

Maisema kukkuloille ja Serralunga d’Alban keskiaikaisiin torneihin hurmasi Sukulat ensi näkemältä. He rakennuttivat puutarhaan upean uima-allasalueen.

Yksinkertainen, niukka tyyli jatkuu tilasta toiseen, myös Italiassa syntyneiden tytärten, Alman ja Helmin, huoneissa.

– Emme tarvitse paljoa tavaroita täällä elämiseen. Meillä ei ole edes televisiota. Tytöt käyvät lähellä koulua ja ovat täysin integroituneet tänne. He näyttävät onnellisilta kasvaessaan täällä Italiassa, Jyrki sanoo ja jatkaa:

– Eläminen täällä on saanut meidät ymmärtämään paremmin italialaista mentaliteettia. Olemme oppineet, että italialaiseen elämäntyyliin kuuluu kova työ ja omistautuminen mutta myös kyky nauttia elämän kauniista puolesta. Osaamme siis myös nauttia hengähdystaukojen pitämisen hienoudesta, nauttimalla vaikka lasin omaa viiniämme.

Toistaiseksi Riikalla ja Jyrkillä ei ole aikomusta jättää ihanaa paikkaansa, mutta kun tytöt aikanaan lähtevät opiskelemaan yliopistoon, saattavat he kuka ties muuttaa jonnekin muualle.

– Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, niin kuin täällä Italiassa sanotaan, Jyrki toteaa.

4 kommenttia