
Langen alueella Italian Piemonten maakunnassa on toinen toistaan hurmaavampia viinitiloja ja maalaistaloja sekä pikkukaupunkeja, jotka ovat onnistuneet pysymään samannäköisinä vuosisadasta toiseen. Seudun loivilla rinteillä kasvaa rypäleitä, joista syntyy Piemonten kuuluisaa baroloviiniä.
Se on syy, miksi siellä asuvat myös monista tv:n ruokaohjelmista tuttu keittiömestari Jyrki Sukula ja hänen vaimonsa Riikka.
Kun Riikka ja Jyrki muuttivat Italiaan 15 vuotta sitten aloittaakseen uuden elämän, molempia ajoi niin rakkaus Italiaan kuin unelma aloittaa uusi yritys.
– Ideana oli alkaa tuottaa baroloa, ja siksi meidän oli muutettava Piemonteen, joka on Italian alueista erikoistunut siihen. Suomessa asuessamme olimme jo maahantuoneet ja myyneet italialaisia viinejä. Olimme nuoria, eikä meillä ollut kokemusta viinitilan johtamisesta, mutta olimme täynnä intoa ja halua oppia, Riikka Sukula kertoo.
Sukulat loivat kodin vanhaan maalaistaloon ja sen tiluksille nimeään kantavan viinitilan.
– Kun aloimme etsiä täältä taloa, tämä oli ensimmäinen paikka, jota kävimme katsomassa. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä, Jyrki Sukula sanoo.
Se on helppo ymmärtää. Näkymä Serralunga d’Albassa sijaitsevilta kukkuloilta on henkeäsalpaava: mihin tahansa katsookin, näkee vain viinitarhoja, puita, pieniä taloryppäitä ja keskiaikaisia torneja.
Vanhaa maalaistaloa ympäröivät kaksi hehtaaria viiniviljelmiä, pieni metsikkö ja puutarha, jonne Sukulat ovat rakennuttaneet kauniin uima-altaan.
– Talo oli hyvin yksinkertainen, ja siihen kuului vaja työkaluille ja traktoreille sekä eläinaitaus. Remontissa pyrimme säästämään mahdollisimman paljon vanhan talon alkuperäisiä rakenteita, Riikka muistelee.
Päivän mittaan elävä luonnonvalo pääsee täyttämään koko suuren talon, sillä kaikkialla on ikkunoita ja lasiovia.
Alakerrassa avautuu valtava keittiö, jossa huippukokki voi päästää luovuutensa valloilleen. Pääosassa keskellä tilaa on pitkä, rustiikkinen puupöytä, jonka seurana ovat Kartellin läpinäkyvät tuolit ja yksinkertaiset valaisimet, jotka voisivat olla vanhasta italialaisesta osteria-ravintolasta. Betonitaso jatkuu koko pitkän seinän mitalta.
Lattiaa päällystävät käsin tehdyt terrakottalaatat, joista jokainen on hieman erilainen, mikä vain korostaa vanhan maalaistalon charmia. Puisissa ovissa on vanhat lukot ja salvat, jotka pariskunta osti Suomesta kirpputorilta.
Täällä Sukulan perhe paitsi vastaanottaa vieraansa myös järjestää viininmaistajaisia. Lasiovista pääsee kuistille, joka on ideaali jatke keittiölle. Siellä perhe aterioi mielellään läpi kesän.
Keittiön vieressä on tilava olohuone, jonka tekevät erityiseksi paitsi vanha punatiiliseinä myös kahdella seinällä olevat suuret ikkunat, joista ympäröivät kukkulat näkyvät upeasti.
Huone on kalustettu niukasti pääosin edellisestä kodista Suomesta tuoduilla huonekaluilla. Portaikon alle on sommiteltu hurmaava kirjahylly pinoamalla vieri viereen vanhoja puisia viinilaatikoita. Seinät on maalattu salvianvihreiksi kontrastina punatiiliseinälle.
Musta metallinen käsijohde reunustaa portaita, jotka johtavat olohuoneesta ylös vierashuoneeseen. Muut makuutilat ovat sen sijaan alakerrassa. Vanhempien makuuhuoneesta on suurenmoinen näkymä yli koko laakson.
Yksinkertainen, niukka tyyli jatkuu tilasta toiseen, myös Italiassa syntyneiden tytärten, Alman ja Helmin, huoneissa.
– Emme tarvitse paljoa tavaroita täällä elämiseen. Meillä ei ole edes televisiota. Tytöt käyvät lähellä koulua ja ovat täysin integroituneet tänne. He näyttävät onnellisilta kasvaessaan täällä Italiassa, Jyrki sanoo ja jatkaa:
– Eläminen täällä on saanut meidät ymmärtämään paremmin italialaista mentaliteettia. Olemme oppineet, että italialaiseen elämäntyyliin kuuluu kova työ ja omistautuminen mutta myös kyky nauttia elämän kauniista puolesta. Osaamme siis myös nauttia hengähdystaukojen pitämisen hienoudesta, nauttimalla vaikka lasin omaa viiniämme.
Toistaiseksi Riikalla ja Jyrkillä ei ole aikomusta jättää ihanaa paikkaansa, mutta kun tytöt aikanaan lähtevät opiskelemaan yliopistoon, saattavat he kuka ties muuttaa jonnekin muualle.
– Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, niin kuin täällä Italiassa sanotaan, Jyrki toteaa.