Huikeat joulusukat! Aloitteleva neuloja Natalia loihti sukkiin 108 erilaista kuviota – "Tein sukat rakkaudesta jouluun"

Huikeat joulusukat! Aloitteleva neuloja Natalia loihti sukkiin 108 erilaista kuviota – "Tein sukat rakkaudesta jouluun"
Ei uskoisi, että tämä on Natalia Ranta-ahon kahdeksas sukkapari. 108 kuvion kirjoneulesukissa ei ole kahta samanlaista ruutua.
Julkaistu 3.10.2018
Natalian suunnittelemia jouluisia kuva-aiheita on aina kuusi rinnakkain ja yhdeksän päällekkäin. Jutun kuvat: Natalia Ranta-aho.

Natalia, kuvailisitko itseäsi joulu- vai villasukkaihmiseksi?

Olen jouluihminen. Sukat tein rakkaudesta jouluun, joka on perheellemme vuoden ihaninta aikaa. Tein ne juuri siitä syystä, että joulun sanomaa ja iloa voi jakaa näinkin. Sukat laitan tyttärelleni joululahjapakettiin.

Mistä löysit poikkeuksellisen yksityiskohtaisen mallin?

Kehittelin kuviot itse. Niistä suurin osa on omia, mutta joitakin kuvioita olen lainannut Pinterestistä ja muokannut niitä. Neulon sukkia aina ilman ohjeita. En tykkää tehdä kirjoneuletta suoraan ohjeesta.

Apuna kirjoneuleessa Natalia käytti langanohjainta. Sormeen pujotettava apuväline auttaa tekemään kuvioneuleesta sileämpää pintaa, kun langat pysyvät järjestyksessä ja yhtä kireinä.

Miten loihdit kuvat silmukoiksi?

Sukissa on 108 kuviota, 108 joulutarinaa. Niissä ei ole kahta samanlaista ruutua. Tein joulusukat Novitan Nalle-langasta, jota en ollut ennen käyttänyt. Neuloin koivupuikoilla nro 2,5 ja käytin langanohjainta.

Erittäin mielekäs ja hyvin haastava työ eteni yksi kuviokerros kerrallaan. Suunnittelin aina kuusi erilaista kuviota yhdeksi kuviokerrokseksi. Piirsin ruutupaperille kuviot ja sitten neuloin niitä valmiiksi. Etenin niin kerros kerrokselta ensimmäisestä kuviokerroksesta viimeiseen eli yhdeksänteen. Sillä tavalla mielenkiinto ja motivaatio säilyivät loppuun asti, ja sain ohuesta langasta neulotut ylipolvensukat valmiiksi.

Kuinka kauan joulusukkien neulominen kesti?

Tarkkaa aikaa en seurannut, pikemminkin koin sukkia tehdessäni ajan katoavan. Tein niitä muutaman tunnin päivässä, melkein jokaisena päivänä elokuun alkupuolelta syyskuun kymmenenteen päivään, jolloin sain joulusukat valmiiksi. Aikaa kului kolminkertaisesti verrattuna yksinkertaisiin kirjoneulepolvisukkiin, jotka neuloin paksusta 7 Veljestä -langasta. Ne neuloin noin puolessatoista viikossa.

Taidat olla konkari kuvioneulesukkien teossa? Kuinka monta sukkaparia olet neulonut?

Olen tämän alan aloittelija ja nämä sukat ovat elämäni kahdeksas sukkapari. Ensimmäiset kirjoneulepolvisukat neuloin noin kymmenen kuukautta sitten. En ole aiemmin tehnyt villasukkia ollenkaan, enkä edes käyttänyt niitä. Pidin sukkien tekoa isoäitien harrastuksena. Rehellisesti sanoen olen ollut täysin tietämätön siitä, että on olemassa käsin tehtyjä kirjoneulesukkia. Yllätys oli suuri, kun näin niitä. Ihastuksen ja uteliaisuuden kautta syntyi into ja tarve tämän uuden taidon oppimiseen.

Millaisilla neuletöillä taitosi ovat karttuneet?

Kokemukseni, taitoni ja tietoni tältä alalta ovat vähäiset, tai oikeastaan jopa olemattomat. Olen tehnyt aiemmin, noin kaksikymmentä vuotta sitten, yhden lastenvillapaidan, hameen ja vähän aikaa sitten omille lemmikeilleni kaksi villapaitaa ja kaksi pipoa.

Olet ilmeisen lahjakas ja taitava käsistäsi. Mitä muuta teet ja mikä on mieluisinta?

Rakastan luovaa tekemistä! Se on elinehtoni. Kaikki mitä liittyy omin käsin tekemiseen kiinnostaa kovasti. Olen innostunut myös askartelusta ja puutöistä. Kaikkein mieluisin harrastukseni, jolle aidosti omistaudun, on öljyvärimaalaus kankaalle.

Julkaisit kuvan sukista Facebookin Voihan villasukka -ryhmässä, millaisen vastaanoton ne saivat?

Vastaanotto yllätti minut täysin. Sain valtavan määrän sydäntä lämmittävää palautetta. En olisi odottanut joulusukkien saavan niin paljon huomiota. Positiivinen palaute kannustaa kehittymään, antaa energiaa suunnitella ja tehdä näitä lisää!

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Inspiroidu neuleohjeista & tee itse talven kauneimmat käsityöt
SISÄLTÖ JATKUU
2 kommenttia