Jalohortensian väri vaihtelee maan pH:n mukaan – näillä vinkeillä saat kukista siniset tai pinkit!
Piha ja puutarha
Jalohortensian väri vaihtelee maan pH:n mukaan – näillä vinkeillä saat kukista siniset tai pinkit!
Oletko joskus ihmetellyt jalohortensian kukkien sävyeroja? Kukkien väri vaihtelee maan pH:n mukaan: sinisen kukinnan saat hapahkossa, pinkin kalkitussa mullassa. Lue, miten voit sävyttää jalohortensioita ja miten pH vaikuttaa talvehtimiseen.
Julkaistu 5.8.2022
Viherpiha

Valkoinen on aina valkoinen

Kun mullan pH-luku on 5,8–6,4, jalohortensian kukinnot värittyvät vaaleanpunaisiksi tai pinkeiksi. Jos pH on 4,5–5,5, kukinnot ovat sinisiä tai violetteja – ja hortensian väri vain voimistuu lukeman aletessa. Valkoisiin lajikkeisiin pH ei vaikuta.

Osalla jalohortensioista kukinnon pitsimäisen keskustan väri pysyy samana, mutta laitakukkien väri muuttuu pH:n myötä. Tämä on tyypillistä esimerkiksi ’Endless Summer’ -tuotesarjan lajikkeille.

Myös lajike vaikuttaa hortensian väriin.

Heikosti hapan maa parantaa talvehtimista

Hortensia viihtyy parhaiten heikosti happamassa maassa, jonka pH on noin 4,5–5. Koska pH-asteikko on logaritminen, pH:n laskeminen kuudesta viiteen tarkoittaa happamuuden kymmenkertaistumista. Siksi pH:n muutoksella kuudesta viiteen on valtava merkitys.

Jos istutat jalohortensian puutarhaan tai talvetat sen varastossa, suosi hapahkoa kasvualustaa. Näin taimi saa hyvin ravinteita, lehdistö säilyy kauniin vihreänä ja talvehtiminen paranee. Kun pH nousee yli 6,5:n, raudan saanti heikkenee ja lehtivihreän muodostuminen kärsii.

Alhainen pH-luku on hortensialle mieluinen.

Näin saat hortensian siniseksi

1. Hapata maata hortensialle tai havukasveille ja rodoille tarkoitetulla mullalla. Levitä katteeksi hapanta ainesta, kuten havupuiden alta kerättyä kariketta tai kuoriketta. Jos kuorike haiskahtaa tärpättimäiseltä, siitä haihtuu terpentiinejä, jotka voivat aiheuttaa lehtiin vioituksia.

2. Kastele tainta mieluiten sadevedellä. Vesijohtoveden pH voi olla niin korkea, että se nostaa varsinkin ruukussa olevan mullan pH-lukua. Ravitse kasvia alppiruusujen tai havukasvien ravinteella. Luomulannoitteet eivät hapata kasvualustaa, joten maan pinnalle kannattaa levittää aika ajoin hapanta katetta. Myynnissä on myös kasvualustan happamoittamiseen tarkoitettua alumiinisulfaattia, joka annostellaan veden mukana pakkauksen ohjeen mukaan.

Vanha konsti on peitellä multaan pinnoittamattomia rautanauloja, joiden ruostuminen alentaa pH-lukua.

Hortensian väri muuttuu kukinnan edistyessä.

Näin saat hortensian punaiseksi

1. Istuta yksivuotisena kasvatettava jalohortensia kalkittuun yleismultaan tai nosta mullan pH-lukua varovasti kalkilla tai puutuhkalla. Vältä rajuja kerta-annoksia äläkä nosta pH:ta yli 6,5:n.

2. Kastele tainta vesijohtovedellä ja lannoita puutarhan yleisravinteella. Jos väri sinertää, annostele ruukun pinnalle hieman kalkkia tai tuhkaa ja kastele multaa.

Hortensian väri eri pH-luvuissa

pH noin 4 —> voimakas violetti kukinto

pH noin 5,5 —> vaaleanvioletti/sininen

pH noin 6 —> vaaleanpunainen

pH noin 6,5 —> vadelmanpunainen

Kommentoi »