Kotivinkki

Hirvikärpänen on sienestäjän ja marjastajan riesa! Näin torjut ötököiden hyökkäykset ja vältät kutisevat pistokset

Hirvikärpänen on sienestäjän ja marjastajan riesa! Näin torjut ötököiden hyökkäykset ja vältät kutisevat pistokset
Hirvikärpänen voi erehtyä luulemaan metsässä kulkijaa hirveksi ja jättää iholle muistoksi pitkään kutisevan paukaman. Alkusyksynä sienestäjien ja marjastajien kannattaakin suojautua hirvikärpäsiltä mahdollisimman tehokkaasti näillä vinkeillä!
Julkaistu: 15.8.2018

Hirvikärpänen on kiusallinen kaveri, jonka voi löytää iholtaan erityisesti alkusyksyisessä metsässä liikkuessaan. Uusi hirvikärpässukupolvi kuoriutuu heinä–elokuussa, ja silloin niitä myös lentää eniten.

Syksyn edessä yhä useampi hirvikärpänen löytää isäntäeläimen tai tulee petojen syömäksi, joten lokakuun tienoilla metsässä saa jo olla rauhassa. Sitä ennen kannattaa kuitenkin turvautua näihin keinoihin, mikäli haluat välttyä hirvikärpäsen pistoksilta.

Näin välttelet hirvikärpäsiä – 5 vinkkiä

1. Hämää hirvikärpäsiä

Hirvikärpänen löytää isäntänsä näkö- ja lämpöaistien avulla. Vaaleat vaatteet saavat sinut näyttämään vähemmän hirveltä. Pukeudu myös mahdollisimman peittävästi, jotta lämpöä säteilevää ihoa olisi vain vähän paljaana.

2. Torju iholta

Tiukat resorit estävät kärpäsiä ryömimästä vaatteiden alle ja liukkaat materiaalit vaikeuttavat takertumista. Vedä suosiolla päähän verkolla varustettu hyttyslakki, sillä hirvikärpäsiä on hyvin vaikea saada pois hiuksista tai parrasta.

3. Huomioi sää

Sateella ja kovalla tuulella on paras ilma lähteä metsään. Hirvikärpänen on huono lentäjä, ja tuulella sen lepattelu on entistä vaivalloisempaa. Viileät aamut ovat lämpimiä iltapäiviä parempia.

4. Välttele parvia

Hirvikärpäsiä liikkuu vähemmän avoimessa maastossa. Vältä erityisesti hirvien lempialueita, kuten nuoria männiköitä tai ryteiköitä. Hirvikärpäset tiputtautuvat isännistään kotelovaiheisina ja aikuisina ne liikkuvat korkeintaan 50 metriä, joten erityisesti hirvien makuupaikkojen ympäristö kuhisee niitä.

5. Muista jälkitarkastus

Kotiin palattuasi kampaa tukkasi tiheällä kammalla ja tutki varusteesi varsinkin taitteista. Hirvikärpänen ei voi loisia ihmisessä, mutta aika moni silti kokeilee, miltä ihmisen veri maistuu. Tuloksena voi olla pitkään kutiava paukama.

Kommentoi »