”Hillosin ja soseutin lähemmäs 30 kiloa puutarhamökin omenoita Elena Ferranten koukuttavan Napoli-sarjan seurassa”

”Hillosin ja soseutin lähemmäs 30 kiloa puutarhamökin omenoita Elena Ferranten koukuttavan Napoli-sarjan seurassa”
Uudessa juttusarjassa Maku-lehden toimitus kertoo, mihin ruokailmiöihin he ovat hurahtaneet viime aikoina. Mitä toimituksen keittiöissä tapahtuu, mitkä reseptit ovat jatkuvassa kierrossa juuri nyt? Mistä ravintolasta kohistaan, mikä tuote on osoittautunut arjessa korvaamattomaksi? Huom: akuutti hurahdusvaara!
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Voi arancini, kuinka teitä kaipasinkaan!

Meillä kokataan melkein joka viikko risottoa, sillä lapset syövät siinä muodossa mitä tahansa. Tästä syystä jääkaapissamme on usein risoton jämiä. Muutama vuosi sitten minulla oli tapana tehdä niistä aika useinkin arancineja, sisilialaisia uppopaistettuja riisipalleroita. Olin jo unohtanut koko herkun olemassaolon, kunnes muistin ne taas tänä syksynä. Niin helppoa, niin hyvää!

Näin helposti se käy: Leikkaa omasta lempijuustostasi sokeripalan kokoisia kuutioita. Ota nokare eilistä, jääkaappikylmää risottoa ja muotoile se tiiviiksi, noin pingispallon kokoiseksi palloksi juuston ympärille. Riko yhdelle lautaselle muna ja vatkaa sen rakenne rikki. Levitä toiselle lautaselle leivänmuruja tai korppujauhoja. Leivitä pallot eli pyörittele ne ensin kananmunassa, sitten leivänmuruissa tai korppujauhoissa. Kuumenna pari senttiä rypsiöljyä kannellisen kattilan pohjalla ja uppopaista palleroita muutama minuutti per puoli, kunnes pinta ruskettuu ja rapeutuu ja juusto sulaa. Purista päälle sitruunamehua ja syö heti vaikka salaatin kera.

Parasta seuraa perun...omenateatterissa

Sain joululahjaksi langattomat vastamelukuulokkeet, jotka ovat mullistaneet elämäni, myös keittiössä. Kun on aika laittaa ruokaa, asetan luurit päähäni ja laitan äänikirjan pyörimään. Taannoin hillosin ja soseutin lähemmäs 30 kiloa puutarhamökin omenoita Elena Ferranten koukuttavan Napoli-sarjan seurassa, kun en malttanut lopettaa kuuntelemista. Ehkä vielä yksi kattilallinen hilloa?

Way to Go, Way!

Helsinkiläisen Kallion kirjaston taakse muutama viikko sitten avautunut leipomo-viinibaari Way hurmasi heti ensimmäisellä käynnillä. Lauantai-iltana paikka oli tupaten täynnä, ja pieniä ruokia syötiin pöytien lisäksi ikkunalaudalta, viinikaapin päältä ja ravintolan tiskiltä, samalta jossa ruokia aseteltiin lautaselle. Ihan kuin olisi ulkomailla ollut! Tykkäsin erityisesti pehmeästä burratasta, parmesaaniraastevuoren alle haudatuista kantarelleista ja hapanjuureen leivotusta leivästä, joka on paikan erikoisuus. Mene sinäkin!

Way, Agricolan katu 9, thewayway.fi

Satu Koivisto on Maku-lehden päätoimittaja, kahden alle kouluikäisen lapsen äiti ja meal preppingiä harrastava ahkera esivalmistelija, joka lähtee keittiössä liikkeelle raaka-aineesta ja jääkaapin sisällöstä, ei yksittäisestä reseptistä. Hänen kokemuksiensa mukaan kaikki muuttuu uunissa paahtamalla paremmaksi, paitsi patalappu, joka kerran päätyi uuniin vahingossa. Kirjoittaja antaisi Elena Ferranten Napoli-sarjalle täydet viisi tähteä, jos sitä kysyttäisiin.

Julkaistu: 31.10.2018
Kommentoi »