Hiekkasärkät kutsuvat kylään – Loma-asuntomessut 2014
Rakenna ja remontoi
Hiekkasärkät kutsuvat kylään – Loma-asuntomessut 2014
Kalajoen hiekkasärkillä järjestetään loma-asuntomessut kesällä 2014. Messualueesta on tulossa aivan ainutlaatuinen.
Julkaistu 24.6.2013
Meidän Mökki

Kalajoen hiekkasärkillä järjestetään loma-asuntomessut kesällä 2014. Messualueesta on tulossa aivan ainutlaatuinen.

Katse harhailee horisontissa, eksyy hiekkadyyneille, ja taas aavalle merelle. Tähän maisemaan on helppo pysähtyä. Ehkä juuri siksi Kalajoen hiekkasärkkien alue valikoitui loma-asuntomessualueeksi. Vuoden kuluttua luvassa on jotain, jota ei ole ennen messuilla nähty.  

– Kalajoella tullaan näkemään poikkeuksellisen hienot messut poikkeuksellisissa maisemissa, hehkuttaa messujen projektijohtaja Laura Ruohola.

Messualueelle nousee jopa 30 hulppeaa loma-asuntoa kolmeen erityyppiseen kortteliin. Alue ei ole kiinni merenrannassa, mutta rantatontteja löytyy silti: messualueen keskellä on Aurinkolampi, jonka ääressä tontit ovat ainulaatuisia järvenrantatontteja merinäkymällä.

Rantakorttelissa jokaiseen kohteeseen tulee päärakennus ja erillinen rantasauna laitureineen. Metsäkorttelissa rakentajille on annettu vapaammat kädet ja siellä tullaan näkemään 80–90 neliön päärakennuksia, joiden viereen nousevat autokatos ja varasto.

Näköalakortteliin nousee kaksikerroksisia loma-asuntoja, sillä kaikissa rakennuksissa halutaan maksimoida toisen kerroksen merinäkymät. Isoimmat loma-asunnot ovat parinsadan neliön paikkeilla. Lisäksi korkeimmalle kohdalle rakennetaan oululaisen Samiran yhtiöpohjainen hanke, johon tulee 20 lomaosaketta. Tämän tyyppistä kohdetta ei aiemmilla loma-asuntomessuilla ole ollut. Meritähdeksi nimetyn kohteen asunnoista on myyty jo yli puolet.

Terveellinen ja hyvä asuminen merenrannalla on messujen teema. Terveellisten, ekologisten ja turvallisten materiaalivalintojen ohella messuilla korostetaan sitä, että luonto, meri, hiekka ja aurinko saadaan tuotua rakennusten sisään isoilla lasipinnoilla ja terasseilla.

– Ylimääräisiä istutuksia ei tehdä, ainoastaan isot terassirakennelmat ja niihin kiinteästi kuuluvat istutukset sallitaan. Haluamme, että koko alue nousee mahdollisimman eleettömästi paikalleen ja luonto hoitaa maisemoinnin, Ruohola kertoo.

Hiekkaisat olosuhteet aiheuttavat erityishaasteita ilmanvaihdolle ja rakentamiselle. Hienon hiekkapölyn takia suodattimet joudutaan todennäköisesti vaihtamaan normaalia useammin. Jotkin tontit joudutaan paaluttamaan, koska alueelle on ajettu myös täyttömaita. Paikoilleen asettunut hiekka  ei välttämättä paaluja kaipaa.

– Hiekka on äärimmäisen tiivis materiaali, ja kun rakenteiden perustukset tehdään syvälle, niin suurimmalla osalla tonteista ollaan jo alueen perushiekassa. Rakentajat puhuvat yleisesti kuitenkin siitä, että Kalajoen kaltaiseen maapohjaan pääsee harvoin rakentamaan, Ruohola selittää.

Maalämpö tulee noin puoleenkymmeeneen kohteeseen. Monissa hyödynnetään sähkön ohella aurinkopaneeleita käyttöveden lämmittämiseen. Ruoholan mukaan myös tuulivoimasta on puhuttu. Messukohteiden energialuvut toteutetaan omakotiasumista vastaavien vaatimusten perusteella.

Messuista lisää Laura Ruoholan blogissa.

Kommentoi »