Heppoja, minipossuja ja jättikaneja! Ahdin tunnelmallisella tilalla jouluaatto on täynnä vilskettä
Sisustus
Heppoja, minipossuja ja jättikaneja! Ahdin tunnelmallisella tilalla jouluaatto on täynnä vilskettä
Perheenäiti Jasmiina on todellinen jouluihminen: hän ajatteli joulua, kun taloa remontoitiin. Nyt kaikkien ikkunoiden yläpuolella on pistorasia ja valokoristeiden ripustaminen on helppoa.
29.11.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Ahdin tilan jouluaattoaamu alkaa lahjapaperien rapinalla. Tonttu on yön aikana käynyt tuomassa lapsille yhdet ennakkolahjat. Otsolla, 13, Auroralla, 10, ja Aretalla, 8, on kaikilla huoneissaan pienet muovikuuset, ja lahjat on sujautettu niiden juurelle. Se vie vähän jännitystä, niin että he jaksavat odottaa joulupukin käyntiä iltapäivään tai alkuiltaan.

Aamupäivällä Matti ja lapset ruokkivat ja hoitavat kaikki tilan eläimet. Niitä on tällä hetkellä kaksi suomenhevosta, eestiläinen ratsuponi, minipossua, kaksi jättikania, kanoja, koira, kolme kissaa, akvaariokaloja ja viinimäkikotilo. Aikamoinen häntien ja pystöjen vilske!

Tänä vuonna Aretta valitsi huoneeseensa valkoisen kuusen. Tonttu on tuonut yöllä sen juurelle pienet ennakkolahjat.
Tunnelmallinen keittiö on kodin sydän. Yläkaapit on tehty vanhoista ikkunoista ja alakaapit ostettu Ikeasta. Monet kodin huonekaluista on löydetty kirpputoreilta, vanhojentavaroidenkaupoista ja huutokaupoista.
Jouluherkkuja koristellaan yhdessä. Muutama pitää myös maistaa – ikään kuin laadunvalvontana.
Keittiön punaiset verhot Jasmiina osti Facebookin Rätei, lumpui ja retroi -ryhmästä. Ne paljastuivat kuitenkin 70 senttiä liian lyhyiksi, joten väliin piti ommella kaistaleet valoverhoa.

Hevoset ja poni pääsevät tallista pihassa olevaan aitaukseen. Niillä myös ratsastetaan vähän – mikä ihana rauhoittumisen hetki kaiken touhun keskellä. Lenkki vie tuttua polkua lähimetsään ja peltojen reunaan.

Yleensä jouluvieraiksi tulee lähisukulaisia, mutta kokoonpano vaihtelee vuosittain. Matti-isä ja lapset sytyttävät roihut ja lyhdyt, kun päivä alkaa hämärtyä. Jouluateria syödään iltapäivällä. Tarjolla on hirvipaistia, uunilohta, juustoisia härkispyöryköitä, nyhtökaurakäristystä, bataattilaatikkoa, porkkanalaatikkoa, uuniperunoita, pippurista kastiketta, karpalohyydykettä, hunajaista sinappia, rosollia, hunajaisia cocktail-kurkkuja, hunajamarinoituja punasipuleita, juustolautanen ja joululimppuja.

Aretta ja Aurora rakastavat nelijalkaisia perheenjäseniään. Kun äiti valmistaa jouluateriaa, on tärkeää, että he ovat mukana ruokkimassa ja ulkoiluttmassa niitä.
Pihassa on vanha navetta, jossa on hevosten talli, possun lätti ja kanojen ja kanien häkit. Rakennuksen päädystä alkaa hevosten iso ulkoiluaitaus.

Aterian jälkeen käy joulupukki. Joskus hän ehtii sisälle asti, kiireisimpinä aattoina pukki jättää vain lahjasäkin ja kirjeen lapsille. Lahjojen avaamisen jälkeen kahvitellaan ja avataan konvehtirasiat. Illalla vieraat lähtevät omiin koteihinsa ja lapsilla riittää tekemistä lahjojen kanssa.

Päivän päätteeksi hevoset tuodaan aitauksesta yöksi sisään ja ruokitaan. Lasten mentyä nukkumaan talo rauhoittuu. Vihdoin Jasmiina ja Matti saavat istahtaa sohvalle. Kynttilänvalossa viihdytään myöhään iltaan katsomassa jotain vanhaa leffaa konvehtien ja rommitotin kanssa. Suosikkeja ovat komediat ja toimintafilmit – nyt ei anneta unen yllättää!

Joulun ihanaa rauhaa kestää aina loppiaiseen asti. Sitten lapsilla alkaa koulu ja arki valtaa talon.

Olohuonetta hallitsee komea plyysisohvaryhmä, jossa on tilaa koko perheelle. Enkelinauhat ja tontturivit ovat peruja ajalta, jolloin Jasmiina piti Sastamalassa sisustuskauppaa. Hän hankki niitä puotiinsa Ruotsista, Saksasta ja Englannista.
Jasmiina rakastaa kirpputoreilla kiertelyä, ja monet kodin persoonallisista tekstiileistä ovatkin löytyneet myyntipöydiltä. Näissä tyynyissä on tyyliä!
Olohuonetta juhlistaa aito metsäkuusi. Osa koristeista on muistoja Jasmiinan lapsuudesta, monet löytöjä kirpputoreilta, jotkin saatuja, toiset Stockmannilta ostettuja.
Tietysti vanhassa talossa pitää olla keinutuoli! Arkun päällä on pino vanhoja täkkejä, jotka lämmittävät mukavasti sohvilla loikoillessa. Jasmiina löytää niitä kirpputoreilta, ja 60 asteen pesun jälkeen ne tulevat käyttöön.
Keittiöstä mennään Jasmiinan toimistohuoneeseen. Tietokone ja tulostin viehtyvät hyvin antiikkisella kirjoituspöydällä.
Toimisto toimii myös pukeutumishuoneena. Suloinen jugend-peilipöytä on saanut vaaleansinisen värin.
Paavo-collien nauttii nokosista vanhempien makuuhuoneen sängyllä. Seinällä on upea sommitelma rakkaiden ihmisten kuvia. Se sai alkunsa, kun Jasmiina osti kerran sokkona laatikollisen kehyksiä.

Jasmiina kertoo kodin sisustuksesta:

"Tavaramme ovat kotoisin kirpputoreilta, huutokaupoista, ullakoilta, antiikkiliikkeistä ja vähän kaupoistakin. Tuunaamme paljon itse. Esimerkiksi makuuhuoneen verhot olen ommellut talon vintiltä löytyneistä pellavalakanoista.

Tätä kotia on sisustettu niin, että koko perhe on saanut osallistua, myös lapset. Yhteistä tyyliämme kuvailisin rennoksi, lämpimäksi, iloiseksi, vanhanaikaiseksi ja boheemiksikin.

En tiedä, mistä tämä jano menneeseen kumpuaa. Lapsuudenkotini oli ihan samanlainen kuin muutkin 70-luvun kodit Vantaan Martinlaaksossa. Kun muutimme uuteen lähiöön, kaikki huonekalut ostettiin uusina tai korkeintaan vähän käytettyinä. Mieheni Mattikin on kotoisin kerrostalosta, Nokialta. Rakkautemme eläimiin on ratkaissut sen, että asumme maalla. Hevoset vaativat tilaa. On myös onni, että lapset saavat varttua täällä ja käydä pientä kyläkoulua.

Nyt elämme unelmaamme. Haaveilimme hirsiseinistä jo vastarakastuneina. Ja oli ihan läppä, että haluaisimme talon, johon voisi rakentaa tornin.

Kymmenen vuotta sitten löysimme tämän 1930-luvulla rakennetun, vuosia kylmillään olleen hirsitalon. Laajensimme sen melkein kaksinkertaiseksi torniosalla, jossa nyt sijaitsevat lasten huoneet. Remontissa kului kaikkiaan kahdeksan vuotta, mutta aiomme vielä rakentaa tornin kolmanteen kerrokseen oikean teiniluolan. Yksi kesä sen tekemisessä vain menisi."

Aulan jugend-tyylisen uunin upeat kaakelit ostettiin edullisesti jo ennen talon remonttia. Paikallinen muurari kokosi niistä tulisijan, jota käytetään päivittäin, sillä talo lämpiää puulla. Jos pakkasta on yli 20 astetta, tulisijoja lämmitetään kahdesti päivässä.
Ompeluhuoneen kuningatar on Husqvarnan vanha ompelukone, jonka Jasmiina löysi Mansen tikistä 2011. Hän lähti ostamaan vähän käytettyä konetta, mutta sitten metallinhohtoinen kaunotar hurmasi hänet täysin. Matin mielestä tekninen kehitys olisi saanut pysähtyä 1960-luvulle.
Otson huoneessa on kätevä parvisänky. Sänkyosan alle on syntynyt tunnelmallinen luku- ja kirjoitussoppi. Akvaariossa asustaa taistelukala Taisto.
Tyttöjen ihanat huoneet ovat yläkerrassa. Oranssit verhot ja äidin askartelema valosarja tuovat lämpöistä hehkua Auroran kamariin.
Arettan huoneessa on patinoitunut puusänky. Yöpöydällä loistaa pieneen salkkuun tehty minimaailma. Siellä seikkailee täplikäs hevonen.
Jasmiina ajatteli joulua, kun taloa remontoitiin: kaikkien ikkunoiden yläpuolella on pistorasia. Nyt valokoristeiden ripustaminen on helppoa. Tilava eteinenkin on saanut osansa juhlakauden loisteesta.
Onko tonttuoviin otettu malli täältä?
Jouluterveiset Ahdin tilalta! Takana seisomassa isä Matti ja penkillä istuvat Otso, Jasmiina, Aretta ja Aurora. Silitystä kerjää hellyydenkipeä Paavo-collie.
2 kommenttia