Unelmien Talo&Koti

”Kierrätys mahdollistaa jatkuvan muutoksen” – Henna uudistaa kotiaan äkillisten sisustusideoiden innoittamana

”Kierrätys mahdollistaa jatkuvan muutoksen” – Henna uudistaa kotiaan äkillisten sisustusideoiden innoittamana
Klaukkalalainen Henna Lempiäinen myy, ostaa ja vaihtaa tavaroita vauhdikkaasti. Käyttöä on myös vasaralle, poralle ja maalisudille. Intohimoisen sisustusharrastajan kodissa muutos on jatkuvaa, mutta se tehdään aina tarkalla silmällä ja maltillisella budjetilla.
Julkaistu: 8.2.2021

Kun kädessä pysyvät ainakin vasara, pora ja maalipensseli, kotona saattaa tapahtua paljon jo yhdessä illassa. Henna Lempiäiselle tavaroiden pyörittely uusiin paikkoihin on parasta puuhaa, mitä kotona voi tehdä. Uusia sisustusideoita kuplii mielessä jatkuvasti. Puoliso Pyry Kuivanen on yleensä mukana isommissa uudistuksissa ja perheen paritalon puolikkaan kunnostamisessa, mutta kaikkia ideoitaan Henna ei ehdi edes esitellä Pyrylle, kun hän on jo toteuttanut ne.

Henna ja Pyry asuvat kahden lapsensa kanssa vuonna 1995 rakennetussa paritalossa Klaukkalassa. Neljän huoneen, keittiön ja askarteluhuoneen kodissa on 137 neliötä. Kodin sisustuksessa Henna pyrkii asettelemaan tavarat niin, että niiden välille syntyy kiinnostavaa vuoropuhelua. Eteisen seinäasetelmaan on päätynyt pyöreitä esineitä. Emäntänsä sylissä poseeraa bostoninterrieri Tyyne.
Valoisan ruokahuoneen helmi on viilupintainen ruokapöytä. Sen pinta oli edellisen omistajan mielestä pilalla hiomisen jälkeen, mutta Henna näki siinä mielenkiintoista rosoa ja uusia mahdollisuuksia. Tuolit ja pöytä löytyivät Tori.fistä.
Henna on taitava tekemään erilaisia asetelmia. Asetelmat muuttavat muotoaan pöydillä ja hyllyjen päällä jatkuvasti. Monet kodin uusista esineistä ovat peräisin kauppojen alelaareista.

Nettikirpputorit ja verkkokaupat ovat Hennalle tuttua maaperää. Myös kiinnostavia kivijalkaliikkeitä ja vanhan tavaran myymälöitä hän osaa nimetä heti liudan. Frankly.com, Forarte, Facebookin Marketplace ja Tori.fi ovat suosikkeja juuri nyt. Yleensä etsinnässä on jokin tietty esine, mutta kierrätyssisustusta toteuttava taipuu myös kompromisseihin. Heräteostojakin tapahtuu, sillä toisinaan vastaa tulee helmi, joka on poimittava pois tavaraviidakosta. Kierrättäminen tarkoittaa Hennalle myös tavarasta luopumista.

– Joulun alla myin meidän perheen ruokapöydän netissä, ja jouduimme ruokailemaan joulunpyhät takapihalta tuodun ulkopöydän ääressä. Uusi ruokapöytä löytyi pian, mutta nyt haaveissa on valaisin pöydän päälle. Sisustus ei kuitenkaan ole itsetarkoitus, vaan koko perheen pitää viihtyä kotona. Koska meillä on kaksi pikkupoikaa ja kaksi koiraa, sisustusratkaisut vaativat myös käytännöllisyyttä ja järkeä.

Aina kun Henna on muuttanut uuteen kotiin, hän on maalannut kodin tunnelmaan sopivan taulun.

Olohuoneen AY Illuminaten näyttävä Z1-valaisin löytyi käytettynä mutta uuden veroisena nettihuutokaupasta, aivan kuten Tom Dixonin tamminen Offcu-sohvapöytäkin. Myös sohva on hankittu käytettynä. Seinällä on Hennan juuri tähän kotiin maalaama taulu.
Asetelmat seinillä ovat nopea tapa tuoda uutta ilmettä kotiin. Valkoiset seinät ovat hyvä tausta alati muuttuville sommitelmille.
Kauniisti ikääntynyt rottinkivaunu löytyi Forarte-myymälästä Vantaan Myyrmäestä. Siellä Henna on tehnyt paljon hyviä hankintoja.
Ateneumin julistekaupasta ostettu Ellen Thesleffin omakuva on Hennan suosikki. Hän ihastui työhön jo vuosia sitten opiskellessaan taidehistoriaa. Nykyisessä työssään kampaamoalan yrittäjänä hän on edelleen lähellä kauneutta. Punottu valaisin on Tine K Homen ja pöytä H&M Homen mallistosta.

Henna elää nyt seesteistä vaihetta. Hän on maalannut ison taulun jokaisen asumansa kodin seinälle, ja niissä kaikissa on ollut oma tunnelmansa. Tämän kodin taulun hän maalasi kankaalle vanhan taulun päälle ja ripusti sen olohuoneen sohvan taakse. Maalaaminen on hänelle yksi tapa toteuttaa luovuuttaan.

– Vaikka teenkin useimmat kodin muutokset omin voimin, sisustaminen on myös sosiaalinen harrastus. Some yhdistää samasta aiheesta kiinnostuneita ihmisiä. Inspiraatiota, vinkkejä ja tavaroita vaihdellaan tiuhaan eri alustoilla, ja käyttäjien välille on syntynyt myös syvempiä ystävyyssuhteita.

Käytettynä on tarjolla myös uuden veroisia huonekaluja ja tavaroita. Pyöreä punottu lautanen kaapin päällä on kulkeutunut kotiin Afrikasta 1970-luvulla lähetyssaarnaajien matkassa. Rengasmaljakko on H&M Homesta.
Hukkaneliöt voi hyödyntää monella tavalla. Valosarja rappusten alla tekee pienestä tilasta huonemaisen ja tunnelmallisen. Lepakkotuoli otetaan esille, kun tarvitaan lisää istumapaikkoja vieraille tai kun Henna haluaa vaihtelua olohuoneen sisustukseen. Tuoli löytyi Tori.fistä.
Vierashuoneessa yöpyy useimmiten Pyryn isä visiiteillään Klaukkalassa. Kinuskinvärinen seinämaali oli heräteostos. Sängyn rungon Henna hankki kierrätysryhmästä ja maalasi spraymaalilla mustaksi. Peilinkehykset hän päällysti askartelubetonilla. Valaisin tuli vastaan Jotexin alennusmyynnissä.

Omalla Instagram-tilillään Henna keskittyy kauniisiin kotikuviin ja päivän sisustuskuulumisiin.

– Kodin kuvaaminen ja kuvien jakaminen somessa on osa sisustusharrastusta. Jakamalla omia ideoitani saan käyttööni myös muiden oivalluksia. Tietyt trendit roihahtavat somessa nopeasti, ja nopsaliikkeinen sisustaja voi kokeilla niitä myös omassa kodissaan. Pysyvämmät asiat luovat kuitenkin kodin hengen ja tyylin. Ellen Thesleffin omakuvajuliste on yksi niistä esineistä, joista en usko luopuvani koskaan. Se on yksi meidän kodin tyylin luojista.

Henna on löytänyt oman sisustustyylinsä kokeilemalla ja itseään kuuntelemalla.

Makuuhuoneen tunnelma on pehmeä. Iso, parivuoteen kokoinen sänkykatos on Ellokselta. Se tekee tilasta tunnelmallisen pesän. Puupenkki sängyn päädyssä on Hennan isän tekemä.
Yöpöydälle kootun asetelman arvokkain esine on Kaspian-pojan äidille ulkoa löytämä kivi. Siihen tiivistyy niin paljon hyvää tahtoa ja rakkautta, että Hennasta se on ehkä koko kodin tärkein esine.
Lapset viihtyvät vielä toistaiseksi samassa huoneessa. Isoveli Kaspian nukkuu parvella mutta pikkuveli Kaius vielä turvallisesti maankamaralla, oman majan vieressä pinnasängyssä. Seinän vihreä sävy on Copper Green Clas Ohlsonilta. Valastaulu seinällä on Tori.fistä.

Ota käyttöön Hennan neuvot kierrätystavaroiden kauppaamiseen

  • Koko. Isompia tavaroita on helpompi myydä netissä, mutta pienemmät, käsissä tarkasteltavat tavarat kannattaa kaupata kivijalkakirpputoreilla.
  • Laatu. Laadukkaat merkkituotteet liikkuvat helpommin kuin tusinatavara. Netissä monet etsivät tiettyä tuotemerkkiä tai suunnittelijaa, eli mainitse ne jo heti myynti-ilmoituksen otsikossa.
  • Hinta. Vertaile ja tarkkaile hintoja. Käytetty tavara on lähes aina edullisempi kuin sama tavara uutena. Joidenkin antiikki- tai keräilytavaroiden hinta voi kuitenkin myös nousta kysynnän mukaan.
  • Lahjoitukset. Hyväntekeväisyysjärjestöt kuten SPR, Pelastusarmeija ja Fida ottavat vastaan tavaraa ja lahjoittavat tuottonsa eniten apua tarvitseville. Myös netin kirpputoripalvelussa voi lahjoittaa tavaraa uusille omistajille.
Oma tyyli on löytynyt kokeilemalla ja itseään kuuntelemalla. Vaikka kodin uudistaminen on Hennan harrastus, hän haluaa ottaa huomioon myös muiden perheenjäsenten toiveet ja tarpeet. Puoliso luottaa Hennan makuun.

Katso lisää kuvia Hennan Instagram-tililtä: @henna.kotona

Kommentoi »