VR:n sylkykuppi ja vanha pommi muovisäkissä! Henna ja Henri tekivät yllättäviä löytöjä remontoidessaan unelmakotiaan
Sisustus
VR:n sylkykuppi ja vanha pommi muovisäkissä! Henna ja Henri tekivät yllättäviä löytöjä remontoidessaan unelmakotiaan
Kaikki alkoi vaahteraan kiinnitetystä myyntikyltistä. Henna rakastui tulevaan kotiinsa ensi silmäyksellä, mutta Henriä moinen kummitustalo ei kiinnostanut. Pian hänkin innostui.
9.3.2018
 |
Unelmien Talo&Koti

Henna ja Henri Järvisen sekä pikkuisen Viljamin unelmien omakotitalo Pieksämäellä on rakennettu vuonna 1927 ja laajennettu 1980-luvulla. Talossa on 160 neliötä, ja huoneita on keittiön lisäksi neljä. Perheen kahdella isolla koiralla, Hiskillä ja Fionalla, on tilaa olla ja liikkua sekä sisällä että pihalla. Remontista pariskunta selvisi omin ja läheisten voimin.

Vanha työkalupakki löytyi talosta, samoin valaisimen kehikko, johon Henna laittoi pitsiliinan. Suloinen lintutapetti on BoråsTapeterin Falsterbo Birds.

Rakastuitteko taloon ensi silmäyksellä, Henna?

Minä olin aina halunnut asua vanhassa talossa ja olin kulkenut tämänkin talon ohi monen monta kertaa. Olin heti innoissani, mutta Henri ei. Hän keksi vaikka kuinka monta syytä, miksi ostaminen olisi huono idea. Kamalan kummitustalon remonttiin menisi rahaa, kokemusta olisi liian vähän ja koko kesä menisi taloa korjatessa. Lopulta sain kuitenkin hänet innostumaan ja meistä tuli talon uudet omistajat. Vanhempamme olivat suureksi avuksi remontissa. Henri yllätti itsensäkin huomatessaan, että remppaaminen oli loppujen lopuksi ihan mukavaa.

Henna sai senkin mukaansa vuosia sitten vuokra-asunnosta, kun jätti korvaukseksi vaatekaappinsa. Vanhaan ikkunaan kirjoitettu Raamatun teksti tehtiin pariskunnan häihin rekvisiitaksi.

Millaisen remontin teitte?

Lähdimme työhön hyvin realistisin ajatuksin. Olimme jopa varautuneet siihen, että koko talo täytyisi purkaa, jos esiin tulisi ikäviä yllätyksiä. Meillä oli kuitenkin tuuria. Runko oli joitakin pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta hyvässä kunnossa, joten suuremmilta purkutöiltä vältyttiin. Vesi ja viemäri uusittiin, samoin salaojitus. Sähköt uusittiin osittain. Yläkerrasta purimme pois pienen ahtaan wc:n. Otimme esille hirsiseinää, raakalautaa ja puulattiaa siellä missä se oli mahdollista. Tapetoimme osan seinistä.

Yhteinen kahvihetki. Keittiö on Hennan lempihuone, koska siellä on eniten Peppi-henkeä. Henri tekee kahvia espressokoneella. Tuttavan ulkovaraston kätköistä löytyi juuri sopiva pöytä keittiöön. Kauniskuvioinen pitsikaitaliina onkin yllättäen muovia.
Keittiössä on BoråsTapeterin Jubileum Jordgubben -tapetti. Se on Hennan suosikki. Roiskesuojana on lasilevy. Tiskiaine on pantu nättiin pulloon. Hana on Ikeasta.
Hiski vahtii. Tulikivi-hella oli talossa jo ennestään. Oranssin jakkaran Henna sai äidiltään.
Ikeasta hankittuun telineeseen on hyvä ripustaa keittiövälineitä. Matto on ostettu kirpparilta.
Ihana vanha hylly on roskalavalöytö. Kauniit esineet ovat kirpputoreilta, talosta löydettyjä ja ystäviltä saatuja aarteita.

Löytyikö talostanne aarteita remonttia tehdessä?

Talossa aiemmin asunut iäkäs mies oli säästänyt vaikka mitä! Löysimme VR:n vanhan sylkykupin, lähettäjälyhdyn ja leimasimia. Talon rouva oli ollut kova urheilemaan, joten täällä oli myös vanhoja urheiluvälineitä. Ulkorakennuksesta löytyi keinutuoli. Se oli ihan säpäleinä, mutta kaikki osat olivat tallella. Vanhempien taitava naapuri korjasi sen entiseen loistoonsa.

Mielikuvitusta kutkuttava on vanha valokuva-albumi ehkä 1800-luvun lopusta. Millaisia tarinoita muotokuvien taakse mahtaakaan piiloutua?

Hurjin löytö oli musta muovisäkki, joka kilisi kun sitä ravisteli. Ajattelin innoissani, että siellä on varmasti jotain vanhoja, hienoja astioita. Säkissä olikin pommi! Puolustusvoimat kävi sen hakemassa. Onneksi osoittautui, että se oli tyhjä. Muuten olisi asuntoalueelta räjähtänyt ilmaan oman talon lisäksi pari muutakin!

Viljamin synnyttyä Henna toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja osti oman sisustusliikkeen. Nyt hän nauttii sisustamisen ilosta omassa Vanilla Sky -kaupassaan. Puulaatikko on SA-Kaupasta, ja torkkupeitto on kirpparilöytö.
Henna suunnitteli verhoilevansa sohvan uudelleen mutta päätyi toistaiseksi vain raikastamaan puu- ja rottinkiosat valkoisella maalilla. Tyhjinäkin kauniit kehykset ovat löytyneet talosta.
Hennalle on tärkeää, että näkymät huoneesta toiseen miellyttävät silmää. Pariskunnan upean hääkuvan otti Timo Soasepp. Torkkupeitto on Hennan äidin virkkaama. Siitä on saanut nimensä Hennan Torkkupeiton talossa -blogi. Hänen Instagram-tilinsä on nimeltään torkkupeitto.

Miten sisustatte?

Värikkäästi ja kodikkaasti. Halusin Peppi-tyyliä yhdistettynä karheaan maalaisromantiikkaan. Yksityiskohdat ja näkymät huoneesta toiseen ovat tärkeitä. Siirtelen huonekaluja ympäriinsä, kunnes ne löytävät oman paikkansa. Tykkään tehdä asetelmia. Tyynyjä pitää olla paljon – vaikka niitä sitten joutuukin heittelemään lattialle, että mahtuu istumaan! Aidosti vanhat asiat kuuluvat tähän taloon. Henrin mielestä värit tuovat kotiin persoonallisuutta. Olen täysin samaa mieltä!

Käyttekö paljon kirpputoreilla?

Jonkin verran, mutta eniten olemme tainneet saada huonekaluja ystäviltä, jotka ovat taitavia tekemään löytöjä. Keittiön pöydän pelastimme erään talon ulkovarastosta. Huutokaupoissa käymme, sieltä on kotoisin nojatuoli, jossa on minusta Liisa ihmemaassa -tunnelmaa. Ehkä verhoilen sen joskus jollain tyyliin sopivalla kankaalla. Tuoli muuten kuvastaa hyvin sisustusfilosofiaani: yhdistelen tyylejä rohkeasti, enkä niin välitä siitä, mitä muut ajattelevat.

Salin pöydän ääressä syödään välillä arkenakin. Se toimii myös oivallisesti kortti- ja lautapelipöytänä. Kalusteet on ostettu Hennan enolta, valaisimet ovat Ikeasta.
Salin valkoinen sohva pelastettiin joutumasta kaatopaikalle. Keltaiset retrotäkit ovat Hennan vanhempien häälahja vuosien takaa.

Mikä on seuraava projektinne?

Sisätilat alkavat olla valmiit, lukuun ottamatta lastenhuoneen sisustusta. Varmasti joitain muutoksia tulee muihinkin tiloihin, kun vanha järjestys alkaa kyllästyttää. Olohuoneeseen haluaisin oikein ison kristallikruunun, se toisi taas mukavasti särmää ja tvistiä sisustukseen. Saliin toivoisin jonkin Pip Studion värikkään tapetin. Seuraavaksi siirrymme varmasti töiden puolesta pihalle. Suunnitelmissa on kasvihuoneen teko talon vanhoista ikkunoista ja ulkoverhouksen parantaminen. Kasvilavat odottavat multaa ja siemeniä.

Mitä vinkkejä antaisitte vanhan talon remonttia suunnitteleville?

Jos mahdollista, asu ensin talossa jonkin aikaa ennen remonttia. Näin ehdit miettiä kunnolla mitä haluat uudistaa tai muuttaa. Lähde remonttiin realistisin mielin. Kun vanhassa talossa alkaa korjata yhtä kohtaa, voi vastaan tulla muutama remonttia vaativa seikka lisää. Pyri säästämään vanhaa ja alkuperäistä niin paljon kuin mahdollista. Hyödynnä talosta mahdollisesti löytyvät ylimääräiset materiaalit, kuten ikkunat tai listat. Hyväksy remontin keskellä elämisen retkeilytunnelma. Kolmen ruokalajin päivälliset on ehkä syytä unohtaa hetkeksi.

Yläkerran aulassa oli ennen ahdas wc, joka purettiin pois. Vanha Remington kauniine koteloineen löytyi talosta. Tuoli on Hennan vanhemmilta, Henna vain verhoili sen uudelleen. Ovessa roikkuvat Hennan romanttinen hääpuku ja siihen kuuluva päivänvarjo.
Levyjen alta esiin kuorittu raakalautaseinä maalattiin makuuhuoneessa valkoiseksi. Henna pelkäsi, että raoista alkaisi vetää ja purut tulisivat läpi. Näin ei onneksi käynyt. Pönttöuuni raikastettiin maalilla.
Yöpöytänä toimiva tuoli on pelastettu tuttavan ulkovarastosta. Vanhat kirjat ovat huutokaupoista ja kirpputoreilta.
Viljamin oma soppi sijaitsee vanhempien makuuhuoneessa. Päästä vedettävä sänky on ostettu ystävältä, auto on pojan saama ristiäislahja Hennan vanhemmilta Pienikamari-lelupuodista. Kaappi on lahja ystävältä ja koulutaulu huutokaupasta.
Talo on verhoiltu ulkoa kapealla vaakalaudalla. Kesän suunnitelmiin kuuluvat ulkoseinien maalaus ja puutarhan viimeistely. Polku on ladottu tiilistä, joista osa on talosta puretusta leivinuunista, osa löytynyt tontilta.
1 kommentti