Helsingin kesäkukkaguru vinkkaa 8 kukkasuosikkiaan ja kertoo myös lajit, joiden käytöstä on kaupungilla lähes luovuttu
Kesäkukat
Helsingin kesäkukkaguru vinkkaa 8 kukkasuosikkiaan ja kertoo myös lajit, joiden käytöstä on kaupungilla lähes luovuttu
Helsingin kaupungin kesäkukkaistutusten suunnittelusta vastaava Kirsti Oksanen miettii kasvivalinnoissa näyttävyyden ja kestävyyden lisäksi myös monimuotoisuutta ja pörriäisiä.

Kun kotitarhuri vasta aloittelee kevään esikasvatusta, kesäkukkien ammattilainen hahmottelee jo tulevan syksyn istutuksia. Helsingin kaupungin kesäkukkaistutusten suunnittelusta vastaava Kirsti Oksanen työskentelee kesäkukkien parissa vuoden ympäri.

– Suunnittelu alkaa edellisen vuoden elokuussa, jolloin kierrän ympäri Helsinkiä katsomassa istutukset. Aina vähän jännittää, miten uudemmat kasvit ovat pärjänneet kesän säissä.

Vaikka kaupungin mittakaava on toinen, ruukkuistutusten hoidon perusteet ovat samat kuin kotipuutarhassa. Paljon siistimistä tai muuta käsityötä vaativat lajit on kuitenkin jätetty suosiolla vähemmälle. Helposti ränsistyvää markettaa ja lobeliaa käytetään enää harvoissa kohteissa. Myös pelargonin käyttö on vähentynyt, sillä se jää rehevissä sekaistutuksissa helposti muiden jalkoihin. Isojen astioiden määrä on lisääntynyt, ja entisen parin kolmen lajin sijaan samaan ruukkuun yhdistetään usein viisi tai kuusi eri lajia.

Hyönteisten suosimat luonnonkasvimaiset lajikkeet sopivat oivallisesti myös ihmisten trendeihin. Kesäkukkaruukkuihin haetaan yhä useammin kevyttä niittymäisyyttä.

Kesäkukkakauden aloittavat pääsiäisen tetenarsissit, vapun jälkeen on orvokkien ja sipulikukkien sesonki. Viime vuosina on kokeiltu uusia lajeja, ja kultalakka ja puistolemmikki ovat yllättäneet iloisesti.

Kultalakka kukkii tässä istutuksessa vaaleanpunaisena taustalla. Lajike on ’Pastel’.

Kevätkukkijoiden jälkeen istutetaan varsinaiset kesäkukat, ja kauden päättävät kanervat talvivihreine lisukkeineen.

Pitkä kukkakausi ilahduttaa kaupunkilaisten lisäksi myös kukista ravintoa ja suojaa etsiviä hyönteisiä. Helsingissä on oivallettu, että kesäkukat tuovat monimuotoisuutta. Istutuksissa kiinnitetään huomiota myös ekologisuuteen.

– Pörriäiset ja muut hyönteiset ovat tällä hetkellä ihan ehdottomia.

Kirsti Oksanen kuvattuna vuonna 2019.

Hyönteisten kannalta parhaita ovat yksinkertaiskukkaiset lajikkeet. Kun kukan keskusta on avoin, mesi ja siitepöly ovat kuin tarjottimelle katettuina. Hyönteisten suosimat luonnonkasvimaiset lajikkeet sopivat oivallisesti myös ihmisten trendeihin. Kesäkukkaruukkuihin haetaan yhä useammin kevyttä niittymäisyyttä.

Kirstin 8 suosikkikesäkukkaa

Petunia Petunia × hybrida

Amppelipetunioissa keltainen on uusi, raikas väri. Sopivat reunakasviksi tai parvekelaatikkoon. Auringosta puolivarjoon.

Petunia ’Capella Hello Yellow’. Kuva Danziger.

Pallohäntä Gomphrena ’Truffula Pink’ ja ’Fireworks’

Pallohännät eivät vaadi paljon kasvualustaltaan, vaan pärjäävät myös kuivahkossa ja hiekkaisessa maassa. Pitkään kestävät voimakkaan pinkin väriset kukinnot houkuttelevat perhosia. 80 cm korkea ’Fireworks’ sopii myös leikoksi. Aurinkoon.

Pallohäntä ’Truffula Pink’.

Iso-olkikukka Xerochrysum bracteatum ’Granvia Gold’ ja ’Pink Shades’

Kookas, tavallista olkikukkaa pensasmaisempi lajike. Isot kukat säilyvät kauan ja kelpaavat pörriäisille ja kumppaneille. Aurinkoon.

Iso-olkikukka ’Granvia Gold’

Törmäkukka Scabiosa ’Kudo Pink’ ja ’Kudo White’

30 cm korkuiset törmäkukat ovat pallohäntien tapaan vaatimattomia kasvualustansa suhteen. Koko kesän kukkiva laji on myös hyönteisten suosikki. Oikeastaan monivuotisia perennoja, mutta jäävät Suomessa käytännössä yksivuotisiksi. Auringosta puolivarjoon.

Törmäkukka ’Kudo Pink’.

Lumihiutale Sutera cordata ’Golden Leaves White’

Raikkaan kellanvihreää lehdistöä pilkuttavat lumihiutaleen tutut pienet, valkoiset kukat. Riippuvakasvuisena sopii amppeliin, parvekelaatikkoon tai suuren ruukun reunakasviksi myös puolivarjoon. Auringosta puolivarjoon.

Punakosmos Cosmos bipinnatus ’Apricotta’

Vanhan kylvökukan uusissa lajikkeissa on ihania murrettuja sävyjä. Mainio laji myös kesäkimppuihin. Aurinkoon.

Punakosmos ’Apricotta’.

Apila Trifolium repens Angel Cover -lajikesarja

Apiloiden kirjavalehtiset lajikkeet tuovat villiä niittymäisyyttä puolivarjon istutuksiin. Ihanat, valkoiset apilan kukat. Auringosta puolivarjoon

Jättiverbena Verbena bonariensis ’Royal Dreams’

Kaunis kevennyskasvi on omiaan myös kookkaisiin piharuukkuihin istutettuna. Sopii kesäleikoksi, kukkii pitkään ja houkuttelee hyönteisiä. Aurinkoon.

Kirstin vinkit kesäkukkaistutuksiin

1. Tilaa netistä

Siementen tilaaminen EU-maiden nettikaupoista on vaivatonta. Esimerkiksi ruotsalainen Impecta avasi tänä keväänä suomenkielisen verkkokaupan. Myös Zetas myy siemeniä verkossa.

2. Yhdistele isoja

Uskalla ajatella isosti ja yhdistää useita eri lajeja. Kookkaus tuo näyttävyyttä, ja lisäksi isot astiat ovat pieniä helppohoitoisempia.

3. Leikittele läpi kesän

Liu’u sulavasti kesän kukkasesongista toiseen. Jätä pysyvien lajien lomaan tilaa vaihtuville kasveille tai korvaa esimerkiksi orvokit kesän edetessä muilla lajeilla.

4. Tee tilaa puulle

Istuta kesäkukkien kaveriksi siro pikkupuu. Esimerkiksi rungollinen hakuropaju mahtuu hyvin ruukkuun, ja latvuksen alle jää tilaa matalammille kasveille.

Hakuropaju ruukussa.
Kommentoi »