Helppohoitoinen pikkusyreeni – näin saat sen menestymään pihalla ja puutarhassa
Piha ja puutarha
Helppohoitoinen pikkusyreeni – näin saat sen menestymään pihalla ja puutarhassa
Pikkusyreeni on pieni pensas tai runkoon vartettu pikkupuu. Sen hoito on helppoa ja sen voi saada menestymään myös ruukussa.

Joko tunnet pikkusyreenin (Syringa meyeri 'Palibin')? Se on ihastuttavasti kukkiva, noin metrin korkuinen pensas tai runkoon vartettu pyöreälatvainen pikkupuu. 

Voit istuttaa pikkusyreenin yksittäiskasviksi puutarhaan tai muiden puutarhakasvien joukkoon, esimerkiksi perennapenkkiin. Voit kokeilla pikkusyreenin kasvatusta myös ruukussa, kunhan ruukku on riittävän suuri.

Pikkusyreenin lehdet ovat pienet ja melko pyöreät. Kukat ovat terttumaiset muiden syreenien tapaan ja väriltään liilat, vaaleanpunertavaan vivahtavat. Kukinnot avautuvat kesäkuussa.

Pikkusyreeni on kestävä Suomessa vyöhykkeillä I–IV.

Pikkusyreeni: kasvatus ja hoito

Valitse pikkusyreenille sopiva kasvupaikka

Istuta pikkusyreeni aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan.

Mullan on hyvä olla ravinteikasta, muhevaa mutta kuitenkin vettä läpäisevää – siis samanlaista kuin muillakin syreeneillä.

Kastele pikkusyreeniä tarvittaessa

Jos kasvupaikka on oikea, pikkusyreeniä ei tarvitse erikseen kastella. Tietenkin, jos kasvatat pikkusyreeniä ruukussa tai on hyvin pitkään kuivaa, on hyvä kastella, ettei kasvi näivety.

Lannoita pikkusyreeniä säännöllisesti

Lisää tavallista puutarhalannoitetta pikkusyreenin kasvualustaan muutaman vuoden välein. Myös kompostimulta ja hyvin palanut hevosenlanta sopii. Muista myös kalkita kasvualustaa muutaman vuoden välein.

Leikkaa pikkusyreeni tarvittaessa

Rungollista pikkusyreeniä ei juurikaan tarvitse leikata. Poista kuitenkin kuolleet, vioittuneet, sairaat tai hankaavat oksat. Jos jokin oksa kasvaa liian pitkäksi, sen voi lyhentää sopivan oksanhaaran kohdalta.

Yleensä pikkusyreeni on vartettu kestävämmän syreenilajin juuristoon. Silloin juurivesat eivät ole latvaosan kaltaisia jalomuodon oksia ja ne kannattaa poistaa heti, kun huomaat niitä. Jos mahdollista, kaiva varovasti maata pois juurelta kasvavan verson ympäriltä ja leikkaa niin läheltä verson tyveä kuin mahdollista.  

Kasvata pikkusyreeni ruukussa

Valitse pikkusyreenille mahdollisimman suuri ruukku tai saavi. Tee astian pohjaan reikiä. Tee astiaan salaojitus sorasta tai kivistä. Täytä ruukku hyvällä mullalla ja istuta pikkusyreeni ruukkuun, samaan syvyyteen kuin se on ollut taimiastiassaan. Jos astiataimena myytävän pikkusyreenin juuret ovat lähteneet kiertymään ruukun myötäisesti kehää eli niihin on muodostunut juurikierre, avaa juuria varovasti ennen istutusta. Huolehdi kastelusta istutuksen jälkeen.

Jos kasvatat pikkusyreeniä ruukussa parvekkeella, nosta astia talveksi mahdollisimman lähelle seinää. Kääri pakkaspeitettä ruukun ja oksiston ympärille, jos haluat varmistaa talvehtimisen. Aloita kastelu jälleen keväällä. 

1 kommentti