Pihakoristeet tuovat puutarhaan moniulotteisuutta – kurkkaa 11 inspiroivaa ideaa ja poimi parhaat omaan pihaan!
Piha ja puutarha
Pihakoristeet tuovat puutarhaan moniulotteisuutta – kurkkaa 11 inspiroivaa ideaa ja poimi parhaat omaan pihaan!
Pihakoristeet ja muut puutarhan taideteokset tuovat pihaan rytmiä ja moniulotteisuutta. Puutarhassa taidetta voi ilmentää penkki, pensas, patsas tai vaikka suihkulähde. Omassa pihassasi sinä päätät, mikä on taidetta.
Julkaistu 13.9.2016
Viherpiha

Pihakoristeet voivat olla paljon muutakin kuin puutarhatonttuja tai pieniä tuulimyllyjä. Löydä oma tyylisi ja päästä luovuus valloillee – voit yllättyä pihakoristeiden luomasta tunnelmasta!

Pihakoristeet – 11 luovaa ideaa

Klassikkojen klassikko: romanttinen patsas

Huilunsoittajapatsas sopii tyylillisesti romanttiseen puutarhaan ja sen kauneimpien ruusuistutusten joukkoon. Betonista tai kivestä muotoiltu patsas saa vuosien myötä koristeekseen ajan patinaa ja ehkä sammaltakin. Nosta betonikoristeet talveksi varastoon tai tarkista pakkasenkesto valmistajalta. Etualan vaaleanpunainen kärsämö on ’Apricot Delight’.

Moderni katseenvangitsija

Kärsivällisyyttä ja taitoa vaativien pallojen tekoon tarvitaan satoja yksittäisiä, sinkistä leikattuja lehtiä. ne hitsataan kerros kerrokselta pallomaiseen runkoon. Yksikin pallo sopivassa paikassa vaikkapa terassilla tai yksinkertaisella sorapatjalla vangitsee katseet. Erikokoisten pallojen ryhmä näyttää upealta esimerkiksi yhdistettynä laukkojen seuraan.

Eläinaiheet ovat puutarhassa kuin kotonaan

Eläinaiheiset patsaat ja taide-esineet sulautuvat puutarhaan luontevasti. Brittiläinen kuvanveistäjä David Meredith on tehnyt sympaattisten kanien ja siilien ohella pronssista myös hätkähdyttävän aidon näköisiä kotiloita. Jos mittasi ei vielä ole täynnä kotoisia lehtokotiloita, satsaa kiiltävänruskeisiin sarvipäihin.

Villit ideat kääntävät katseet

Metallista tehdyt puutarhapatsaat ovat ilmastossamme kaikkein kestävimpiä. Tässä sepän työn taidonnäytteessä taottu yksinkertainen kastelukannu on kiinnitetty pyöreään alustaan ruostumattomasta teräksestä tehtyjen, vesisuihkua matkivien tankojen avulla. Alustan voi maisemoida soralla tai sijoittamalla patsaan korkeiden istutusten keskelle.

Kaunista kierrätysmateriaaleista

Todellinen kierrättäjä ja taiteenystävä ei kätke luovuuttaan materiaalien uusiokäytössä. Jos perit catering-firman astiaston, voit tehdä lautaspinoista tilataidetta puutarhaan. Osa pinoista seisoo vedessä ikään kuin patsaina, joihinkin pinoihin voit ujuttaa letkun, josta vesi pulppuilee pumpun avulla pinon päälle ja siitä edelleen altaaseen. Valitse kauneimmat lautaset näkyvimpään rooliin.

Vesielementti luo tunnelmaa

Naamioaiheinen suihkulähde on klassikko, jolla voi vahvistaa puutarhan teemaa. Naamio asennetaan vesialtaan takana olevaan levyyn tai seinään. Vesipumppu sijoitetaan altaan pohjalle. Altaan seinämään tehdään reikä virtajohtoa ja vesiletkua varten. Vesiletkun toinen pää johdetaan ylös naamion suuttimeen, josta vesi valuu altaaseen. Seinäsuihkulähteen materiaali voi olla valettua metallia, muovia, keramiikkaa tai betonia.

Hulluttele väreillä

Jos olet innostunut keramiikkatöistä, voit tehdä niistä hienoja toteemikoristeita puutarhaan. Kun jätät saviesineiden molemmat päät avonaisiksi, voit pujottaa ne esimerkiksi maahan juntattuihin heinäseipäisiin tai muihin puu- tai metallitankoihin.

Vanhojen ruukkujen uusi puku

Voit tuunata valmiita ruukkuja monin tavoin esimerkiksi päällystämällä ne uudelleen betonilla tai tekemällä ruukun pintaan mosaiikkikoristelun. Itse tehdyt koristeet ovat monella tavalla arvokkaita eivätkä persoonalliset rosot haittaa.

Merkityksellistä taidetta

Puutarhassa ajan kerrokset ovat limittäisiä, senhän todistaa jo vuosia maassa säilyvä siemenpankki. Samaa päällekkäisyyttä ja toistuvuutta ilmentää fossiilisesta merieläimestä ammoniitista muotonsa lainannut taideteos. Muotoilija Tom Stogdon on koonnut kalkkikivistä päättymättömän spiraalin, joka sukeltaa esiin kasvillisuuden seasta.

Inspiroidu ja tee itse

Nämä Chelsean puutarhanäyttelyssä kuvatut linnut on tehty kierrätetystä vahvasta rautalangasta. Ne kestävät karskiakin säätä ja erottuvat herkän kasvillisuuden joukosta. Puno ensin muutamasta pitkästä rautalangasta linnun runko. Muotoile sitten siluetti: aloita jalasta, taivuta sitten maha, kaula, pää, selkä, pyrstö ja lopuksi toinen jalka. Pulskista lintua kietomalla lankaa rungon ympärille, kunnes lintu on halutun muotoinen.

Jotain ihan uutta

Värien valinta ja yhdistely puutarhassa on taidetta. Ruth Willmottin suunnittelemassa puutarhassa polut ovat valkeaa kiveä ja kolmiosainen vesiaihe mustaa pulverimaalattua terästä. Vesi on värjätty mustaksi orgaanisella väriaineella, ja se valuu altaan reunan yli. Punaisen eri vivahteissa etualalla kukkivat muun muassa sormustinkukat, lupiinit, pionit, purppurakannusruohot ja isotähtiputket.

3 kommenttia