Kotivinkki

”Olen elämäni velkaa ruusuille” – oma ruusutarha auttoi Hannelea surun keskellä ja sai hänet nousemaan leikkauksen jälkeen ylös sängystä

”Olen elämäni velkaa ruusuille” – oma ruusutarha auttoi Hannelea surun keskellä ja sai hänet nousemaan leikkauksen jälkeen ylös sängystä
Reilut 10 vuotta sitten Hannele Aho-Akkanen osti ensimmäiset ruusunsa, ja niiden kauneus lumosi. Nyt hänen ruusutarhassaan kasvaa yli 50 lajiketta. Rakkaat ruusut ovat auttaneet läpi vaikeiden aikojen.
Julkaistu 28.7.2021
Ihkaensimmäisen ruusunsa, karmiininpunaisen sammalruusu ’Henri Martinin’ Hannele valitsi Henri-poikansa nimen perusteella. Siinä on pihkamainen tuoksu.
Kukkaloisto alkaa Hannelen puutarhassa juhannuksen tienoilla ja jatkuu myöhään syksyyn. Heinäkuun alkupuolella kukkijoita on eniten. Kuvassa kesädamaskonruusu ’Tähtitorninkatu’.

"Hurahdan helposti kaikkeen kauniiseen. Ostin ensimmäiset ruusuni reilu vuosikymmen sitten kymmenenvuotishääpäivämme kunniaksi. Tummasävyinen sammalruusu ’Henri Martin’ ja herkkä neidonruusu ’Maiden Blush’ kasvavat pihallani edelleen. Ne olivat pitkään ainoat ruusuni.

Isäni kuoli yllättäen vuonna 2013. Minulle tuli tarve saada kauneutta elämääni surun keskelle. Perustin pihalleni 20 metriä pitkän penkin, johon hankin aluksi kymmenisen ruusulajiketta.

Kävin joka päivä nuuhkimassa ja katsomassa kukkia. Sain siitä valtavasti iloa ja se hoiti mieltäni. Nautin puutarhastani samalla tavalla kiertelemällä nykyäänkin. En raaski poimia ruusuja maljakkoon.

Ruusujen nuuhkiminen ja ihasteleminen päivittäin hoitaa mieltäni.

Pari vuotta isäni poismenon jälkeen jouduin selkäleikkaukseen. Pääsin sairaalasta kotiin kesäkuussa ja köpöttelin heti puutarhaan keppien kanssa, vaikka liikkuminen sattui. Ruusut saivat minut nousemaan sängystä. Hankin myös polvisuojat, että pääsin konttaamaan ja kitkemään rikkaruohoja. Jos olisin jäänyt sänkyyn, en olisi välttämättä sieltä enää noussut. Olen elämäni velkaa ruusuille.

Nyt puutarhassani kasvaa 50–60 eri ruusulajiketta: ranskanruusuja, tarhakurtturuusuja, sammalruusuja, damaskonruusuja ja bourbonruusuja. Ruukuissa minulla on kylmälle arkoja englanninruusuja ja vanhoja nostalgialajikkeita, jotka nostan talveksi suojaan kylmään navettarakennukseen.

Kesädamaskon­ruusu ’Blush Damask’ on peräisin 1700-luvulta. Tiheään kerrottu kukka on keskeltä voimakkaimman värinen, ja sävy haalenee kauniisti kohti ulompia terälehtiä.
Monet ajattelevat, että ruusut ovat hirveän työläitä, mutta eivät ne välttämättä ole.
Nostalginen ruusu ’Chippendale’ kukkii heinä–lokakuussa. Siinä on voimakas tuoksu sekä hienoja aprikoosin ja persikan sävyjä, jotka vaihtelevat kukan iän mukaan.
Kirjoapteekkarinruusu ’Rosa Mundi’ lukeutuu Hannelen suosikkeihin ja on yksi maailman vanhimmista kirjavakukkaisista pensasruusuista. Maaperän happamuus vaikuttaa kukinnon väriin.

Monet ajattelevat, että ruusut ovat hirveän työläitä, mutta eivät ne välttämättä ole. Olen laiska tekemään talvisuojauksia, joten valitsen maahan istutettavaksi vain talvenkestäviä lajikkeita. Kastelen pensaita vain istutuksen yhteydessä, enkä välttämättä lannoita niitä edes vuosittain.

En raaski poimia ruusuja sisälle maljakkoon.

Ruukkuruusut vaativat sen sijaan enemmän vaivannäköä. Herään joka aamu kastelemaan ne ennen töihin lähtöä. Homma vie tunnin. Voin olla pois kotoa korkeintaan päivän, sitten kukat kaipaavat jo vettä. En voi harrastaa matkailua kesäisin.

Kylminä, sateisina kesinä ja kovina talvina ruusuja on kuollut paljon. Silloin ottaa päähän ja ajattelen, etten laita uusia enää ikinä. Mutta kun ne taas kukkivat, hullaannun ja kaikki harmit unohtuvat. Viimeistään syksyn alennusmyynneistä hankin uusia taimia, jos olen saanut toppuuteltua itseäni."

Tarhakurtturuusu ’Ritausma’ tuoksuu voimakkaasti omenalle. ”Sen haistaa ohi kävellessään, vaikka kukkiakaan ei olisi. Jo lehdet tuoksuvat.”
Nostalginen ruusu Rosa ’Gospel’ kukkii purppuranpunaisin, suurin ja mausteiselta tuoksuvin kukin. Viileinä päivinä niiden väri on tummempi, hellepäivinä heleämpi.
Kanadalainen pilari­ruusu ’Henry Krlsey’ kuuluu Explorer -sarjaan, jonka ruusut ovat nimetty muun muassa eri löytö­retkeilijöiden mukaan ja jalostettu selvitymään Kanadan kylmistä talvista.
Kommentoi »