Avotakka

"Saimme haaveilemamme asunnon Helsingin kauneimman kadun kivijalasta" – entinen kauppa on nyt Hanan ja Vanessan kimppakämppä

"Saimme haaveilemamme asunnon Helsingin kauneimman kadun kivijalasta" – entinen kauppa on nyt Hanan ja Vanessan kimppakämppä
Kahden kaveruksen vuokrakodissa olohuoneen keskipisteenä on lasten liikennematto ja seinällä puolapuut. Kämppikset Hana ja Vanessa ovat sisustaneet kotiaan ihailemiensa muumien lempeällä elämänasenteella – värikkäästi ja huumorilla.
Julkaistu 4.1.2023

Vanessa Talja ja Hana Mohamed ovat viihtyneet kämppiksinä jo kaksi vuotta. Huvilakadulla sijaitseva vuokrakoti on lähihoitajakaverusten toinen yhteinen. Kämppikset ihastuivat kauppana toimineen huoneiston kaari-ikkunaan ja viehättävään tilajakoon.

Vuokrakodin sisustus on kokoelma suomalaista suunnittelua, uusia ja vanhoja klassikoita, leikkisyyttä ja rohkeita värejä. Olohuoneen paraatipaikalle muiden klassikoiden rinnalle ovat päässeet muumifiguurit, jotka ovat kämppiksille kuin rakas osa perhettä.

Muumien lempeää elämänasennetta Hana ja Vanessa pitävät mottonaan yhteistä kotia sisustaessaan. Muumipapan sanoin: ”Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan”.

22-vuotiaan Vanessan ja 27-vuotiaan Hanan vuokra-asunto sijaitsee vuonna 1908 rakennetussa talossa Helsingin Ullanlinnassa. Heistä Ullanlinnassa on ihaninta meren läheisyys, pastellinväristen talojen jono kotikadulla ja palvelut, jotka kaikki ovat lähietäisyydellä.
Galleriamainen olohuone-keittiö on Hanan ja Vanessan lempipaikka. Tilan avaruus ja luonnonvalon runsaus tekevät huoneesta erityisen.
Kaari-ikkuna on kodin katseenvangitsija. Konjakinvärinen samettisohva on Vekeltä. Sieltä ovat myös olohuoneen isot matot. Sohvapöytä on Ferm Livingin. Lasinen kansi ei piilota hauskaa liikennemattoa alleen.
Artekin hyllyllä on Marimekon juliste ja Arabian maljakoita. Muumifiguureita naiset ovat keränneet jo vuosia. ”Muumien elämänasenteessa on juuri sitä, mitä haluamme vaalia, asioiden ei niin tosissaan ottamista.”
Hakolan koboltinsininen Jumbo-sohva oli Hanan valinta. Sen räväkkä väri ja muhkea muotokieli vetivät puoleensa. Keltainen Artekin jakkara valittiin, koska se sopii hyvin sohvan jalkoihin. Jakkaran päällä on Normann Copenhagenin jakkara ja Marimekon pyöreitä muotoja toistava Urna-vaasi. Juliste Artek, paperivalaisin Vitran Akari 9AD.

Miten kotisi vastaa unelmien kotia?

Hana: Ennen kämppiselämää asuimme tahoillamme yksin. Kämppäkaverin kanssa on ollut mahdollisuus elää todeksi unelmaa, joka olisi muuten tässä elämänvaiheessa jäänyt saavuttamatta. Saimme haaveilemamme asunnon Helsingin kauneimman kadun kivijalasta. Meillä on kaksi sisäänkäyntiä, joista toinen on suoraan kadulle, ja kesäisin ihastuttava Huvilakatu pastellinsävyisine taloineen toimii olohuoneemme jatkeena.

Millainen oli ensimmäinen aamu uudessa kodissa?

Vanessa: Tuntui ihmeelliseltä herätä täällä, sillä miljöö jo itsessään lisää asumisviihtyvyyttä ja mahdollistaa monia asioita. Lisäksi vuokranantajamme oli remontoinut asunnon kauniiksi sen alkuperää arvostaen.

Vuokrakodin mustavalkoisessa avokeittiössä parasta on sen avaruus, varustelutaso ja monipuolisuus: jokaiselle tavaralle on oma paikkansa. Huono puoli taas on se, että työtasoja on niukasti. Pienkodinkoneet ovat Smegiltä ja Moccamasterilta. Laventelinsininen vaasi on Muuton.
Keittiön ruokapöytä ja tuolit ovat Artekilta. Unikko-liina on palvellut aiemmin verhona.
Makuuhuoneen päätyseinä toimi edellisten asukkaiden aikaan lastenhuoneen kiipeilyseinänä.

Miten olette sisustaneet kotia?

Hana: Olemme molemmat ennakkoluulottomia ja rempseitä niin ihmisinä kuin sisustajinakin ja rakastamme värejä. Saamme väreistä paljon energiaa. Värit myös kutsuvat mielikuvituksen leikkikaverikseen, ja silloin vain taivas on rajana. Perusvärit, kuten kirkas sininen, punainen ja vihreä, olivat aiemmin inhokki­värejämme, mutta nyt ne ovat lempivärejämme.

Vanessa: Kuvioiden kanssa voi leikkiä, eivätkä ne määritä sisustusta, jos niihin ei suhtaudu liian vakavasti. Välillämme riittää huumoria, ja nauramme usein. Abstrakteissa ja värikkäissä kuvioissa meitä kiehtovat niiden erilaisuus ja tulkinnan monimuotoisuus.

Valitsetko mieluummin vanhaa vai uutta?

Hana: Meillä on sekä uusia että vanhoja huonekaluja. Olemme tehneet sellaisia yhteishankintoja, jotka soveltuvat kämppiselämään. Sisustuksessa haluamme kunnioittaa aikaisempien vuosikymmenten klassikoita haastamalla niitä yllätyksellisesti ja omaperäisesti.

Kartellin eriväriset Componibili-säilytystornit olivat Hanan idea. Ne haastavat sisustusta hauskasti ja sopivat hyvin yhteen myös julisteiden sävyjen kanssa. Kynttilänjalat Hay ja Granit. Entisöidyt Artek 45 -satula­vyötuolit ovat hieno kirppislöytö.
Artekin seinähyllyssä on kodin etätyöpiste. Työpisteen virittäminen seinälle oli molempien idea: näin se ei vie lattiatilaa kodista. Tietokoneen näyttö korvaa myös tv:n, jota Hanalla ja Vanessalla ei ole. Ratkaisu on osoittautunut hyvin toimivaksi. Värikkäät pinotut muovikorit ovat Aykasan. Ne säilyttävät kodissa ajelehtivia tavaroita ja toimivat myös sisustus­elementtinä.
Entisen lastenhuoneen puolapuissa voi venytellä ja voimistella. Satulavyötuoli on kirppislöytö. Erilaiset String Pocket -hyllyt kantavat kirjoja ja monenmoisia aarteita.
”Olemme molemmat rakastuneita Marimekkoon. Olemme keräilleet kankaita ja astioita pikku hiljaa ja täydentäneet niitä muumimukeilla ja Iittalan astioilla.”

Miten yhteiselo kämppiksen kanssa sujuu?

Vanessa: Emme tunne samanlaista yksinäisyyttä kuin yksin asuessa, mutta omaan rauhaan on mahdollisuus, kun sitä kaipaa. Kämppiksen kanssa tärkeintä on luottamus ja rehellisyys. Viihdymme hyvin toistemme seurassa, ja aina kun lähihoitajan vuorotyön aikataulut antavat myöten, vietämme aikaa kahdestaan tai kavereiden kesken. Ärsyttävin asia kämppiksen kanssa on se, jos jääkaapissa on lempparipizzan viipale, ja toinen on ehtinyt syödä sen ensin.

Miten ammattinne näkyy kodissa?

Vanessa: Toisen huomioonottamisella sekä vieraiden huolenpidolla. Haaveilen sairaanhoitajan jatko-opinnoista ja Hana taas sisustuksen parissa työskentelemisestä. Haluaisimme myös nähdä ja kokea maailmaa ja inspiroitua maailman eri kolkista.

Kerro joku kotiin liittyvä unelma!

Hana: Unelmoimme Gustaf Westmanin veikeän vihreästä Curvy-peilistä, se on ollut hankintalistallamme jo pitkään. Peili olisi kuin kirsikka kakun päälle kruunaamaan muhkusohvanurkkauksemme.

Mattalakattu lattia on saarnia.
Kämppisten edellisessä kodissa Vanessalla oli isompi huone, joten tällä kertaa oli Hanan vuoro. ”Vaihtelemme huoneita välillä. Isossa makuuhuoneessa ihaninta on sen avaruus ja tietenkin oma rauha. Huono puoli on se, että sinne piti ostaa lisäpatterit, koska huone on talvella kylmä.” Vanha kaappi oli asunnossa ennestään.
Vuodetekstiilit ovat Marimekon Unikkoa. Samaa kuosia on myös verhoissa.
Vanessan makuuhuoneessa on rauhoittava ja kotoisa tunnelma. Karup Designin futonsänky on hankittu Vepsäläiseltä. Vuodetekstiilit ovat Marimekon ja Iittalan. Artekin jakkaralla on Fatboyn pieni patterivalaisin. Sängyn päätyä kiertävä kaapisto maksimoi pienen huoneen säilytystilan. Vanha kaappi on vuokranantajien lahjoittama.

Minkä tyylisiä koteja ihailet?

Hana: Värikkäitä koteja, joista huokuu lämpö, ajattomuus ja leikkisyys. Värien ja kuvioiden rohkea yhdistely sekä persoonalliset yksityiskohdat kiinnittävät huomiomme. Voisimme asua kämppiksinä myös ulkomailla, kuten Berliinissä tai Lontoossa.

Mitä teette sunnuntaisin?

Vanessa: Jos olemme vapaalla, olemme ”laturissa” ja valmistaudumme seuraavaan viikkoon. Yhteiset hetket toistemme ja ystäviemme seurassa ovat luksusta, jota arvostamme. Mieli on levossa, kun koti on siisti. Jos on epäsiisteyttä, se latistaa heti tunnelman.

6 kommenttia