Haaveiletko patiosta? Tämä on kaipaamasi terassiohje
Rakenna ja remontoi
Haaveiletko patiosta? Tämä on kaipaamasi terassiohje
Pilarien päälle rakennetusta terassista on iloa vuosikausiksi. Sovella ohjetta makusi mukaan!
Julkaistu 3.5.2016
Meidän Talo

Perustus

Valitse perustustapa maan mukaan ja vaihda tarvittaessa maa-aines. Muokkaa terassin alapuolisen maapinnan kaato ja asenna sinne suodatinkangas estämään rikkaruohojen kasvu. Tiiviille ja routimattomalle maalle riittää yksinkertainen pilariharkkoperustus. Tee pilarit myös rakennuksen seinustalle, jotta rakennelmasta tulee tukeva. Teräs-ruuvipaaluperustus on hyvä vaihtoehto routivalle maalle.

1. Laita betonilaatat kulmiin ja pitkien sivujen keskelle. Varmista laudan ja vatupassin avulla, että laatat ovat samalla tasolla. Kun käytät vahvaa runkopuuta, jänneväli voi olla 3 metriä, ja selviät kuudella pilarilla. Jos terassille tulee paljon kuormaa tai teet rungon ohuemmasta puustavarasta, voit käyttää yhdeksää pilaria, jolloin runkopuiden jänneväli lyhenee.

2. Asenna pilariharkot laatan päälle. Varmista vielä, että korkeus ja ristimitta ovat oikein.

3. Täytä pilarin tyhjä keskiosa betoni-massalla. Jos teet yhtä harkkoa korkeammat pilarit, raudoita harjateräksellä.

Runko

4. Sijoita rungon ulkokehän puupalkit paikoilleen. Sopiva paikka on pilariharkon ulkoreunalla. Ruuvaa palkit kiinni toisiinsa. Laita harkon ja palkin väliin huopakaista.

5. Mittaa rungon välipalkkien paikat ja merkitse ne. Jos käytät palkkikenkiä, ruuvaa ne kiinni ulkokehään.

6. Tarkista kehikon ristimitta. Mittaa väli-palkkien pituus ja sahaa ne mittaansa. Kiinnitä palkit kehikkoon pitkillä ruuveilla. Asenna ruuvit vinossa (noin 30-asteen) kulmassa. Se antaa jäykän ja lujan liitoksen.

Kaidetolpat

7. Ruuvaa kaiteiden tolpat paikoilleen. Huomaa, että tolpat muodostuvat kolmesta palasta. Lopuksi asennettavat kaiteiden vino- ja vaakapuitteet jäävät päistään siististi tolpparungon sisään. Huom! Kokoa kaidetolpat kolmesta palasta. Keskipala (2) on kahta muuta kapeampi ja lyhyempi. Lovea sisin lauta (1) terassin molemmissa etureunoissa (A ja B). Aseta uloin tolpan pala (3) siististi runkokehikon alareunaan asti. 

Kansi

Tarkista vielä kehikon ristimitta, jotta runko on varmasti suorassa. Siirrä tarvittaessa runkorakennetta etureunasta.

8. Aloita kansilautojen asennus etureunasta. Mittaa ja suunnittele jako. Sopiva lautojen rako on vähintään 3 milliä. Muista, että kosteat painekyllästetyt laudat kutistuvat kuivuessaan, joten ajan kanssa rako hieman suurenee.

9. Esiporaa ruuveille reiät lautojen päihin tai käytä porautuvia ruuveja, jotta laudat eivät halkeile.

10. Lovea tai lyhennä kansilauta tarpeen mukaan tolpan kohdalla. Käytä kansilaudan alla tarvittaessa tukilautaa tai kulmalevyä, jotta rakenne on tukeva.

Portaat

Voit tehdä portaat monella tavalla suoriin tai muotoiltuihin reisilankkuihin. Tässä portaisiin tulee luontevasti kolme askelmaa.

11. Mittaa ja sahaa sopivat reisilankut ja kiinnitä ne terassin runkopuuhun. Voit asentaa betonilaatat myös reisilankkujen etuosan alle.

12. Mittaa ja kiinnitä portaiden askelmat paikoilleen. Voit halutessasi asentaa portaisiin myös otsalaudat.

Kaiteen viimeistely

13. Mittaa ja sahaa kaiteiden vaaka- ja vinopuut. Tee ensin yksi ja käytä niitä mallina, niin pääset helpommalla. Kaiteiden päät jäävät siististi piiloon kaiderungon sisään.

14. Kiinnitä lopuksi kaiteiden päällyslaudat.

Ohje: Puuinfo

Lue lisää: 

Kommentoi »