Arabian taiteilija Gunvor Olin-Grönqvist loi reheviä kuvioita ja luontoa mukailevia esineitä, joita keräilijät nyt himoitsevat
Sisustus
Arabian taiteilija Gunvor Olin-Grönqvist loi reheviä kuvioita ja luontoa mukailevia esineitä, joita keräilijät nyt himoitsevat
Käsin kosketeltava inhimillisyys takaa, että Gunvor Olin-Grönqvistin tuotanto pysyy vuodesta toiseen keräilijöiden toivelistalla. Erityisen kiinnostavia ovat niin käyttöastiat kuin eläimiä ja kasveja jäljittelevät esineet ja pienoisveistokset.

Gunvor Olin-Grönqvist (1928–2005), tuttavallisesti Nunne, oli kotoisin Espoosta ja teki pitkän uran Arabiassa: vuodesta 1951 aina vuoteen 1993. Oppia hän haki Taideteollisen oppilaitoksen keramiikkaosastolta 1948–51 ja Keran keramiikkatehtaasta. Arabialla Nunne tunnettiin hillittynä lempeän huumorin viljelijänä.

Tyylin kulmakivet

Luonne heijastuu koko tuotantoon, josta huokuu inhimillisyyttä ja lämpöä. Tunnetuimmat teokset, kuten eläin- ja vihannesveistokset, ovat maanläheisiä ja helposti omaksuttavia. Niitä tosin alkoi valmistua vasta, kun Kaj Franck kannusti Nunnea siirtymään vuonna 1976 taideosastolle ja luomaan uniikkia taidetta.

Nunne oli yhtä taitava luomaan uusia astiamuotoja ja plastisia pienoisveistoksia kuin koristeaiheita ja lasituksia. Tek­niikoiden käyttö on monipuolista: hän maalasi, raaputti, puhalsi, käytti siirtokuvia, teki reliefejä ja muovasi käsin. Joissakin töissä eri taidot yhdistyvät hienosti, kuten koristemunissa, -sipuleissa ja -omenissa.

Eläkkeellä Nunne maalasi akvarelleja, joissa luonto pysyi tärkeänä aiheena. Paljon muuta hän ei enää ehtinyt. Kollega Heljä Liukko-Sundström on muistellut ystävänsä viimeisiä vuosia: ”Nunne oli puhunut sukuaan vaivaavasta dementiasta. Hän uskoi, että sairaus koituu myös hänen kohtalokseen. Kun se iski, Nunne alkoi vetäytyä omaan hiljaiseen maailmaansa.”

Dramaattisen tummasävyinen ja raskasilmeinen Kosmos (1963–76) on valmistunut suoraan Ulla Procopén S-mallin astiastoon. Samaan astiastoon Nunne suunnitteli Fructus-koristeen. Kuva Auctionet.

Halutuimmat

Tuotannolla on uskollinen keräilijäkunta. Osa kerää Kosmos- ja Köökki-astiasarjoja, osa retrohenkistä Mamsellia tai Valpuria, osa taidokkaasti käsin muovailtuja sipuleita tai korkeita kukkopulloja. Lastenastiastoista on jäänyt elämään esimerkiksi veikeä Nooakin arkki.

Vuosina 1960–1976 tehtyyn Köökki-sarjaan kuuluu mehevästi siniseksi tai ruskeaksi maalattuja tarve-esineitä.

Gunvor Olin-Grönqvistin tuotantoa

Viinapullon piilottamista varten vuonna 1953 keksitty kukkopullo on maalattu käsin. Kuva Hagelstam.
Kampelaa esittävä seinäreliefi on osa laajaa kalasarjaa, jota tehtiin 1960- ja 1970-luvuilla. Kuva Bukowskis.
Ylellinen tee- ja kahviastiasto Tea for two (1978–81) tehtiin ohuesta kivitavarasta. Kuva Auctionet.
Halkaistu omena jalustalla kuuluu Arabian Pro Arte -sarjaan ja on 1980-luvun lopusta.
Piensarjoina tuotettujen vuosimunien pääosaan kohoaa kimalteleva koristemaalaus. Kuva Hagelstam.
Kommentoi »