Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Grilliruoan viiniparit

Unohda raskaat viinit! Raikkaus on täyteläisyyttä parempi pari grilliruoalle, viiniasiantuntija Ilkka Sirén vinkkaa

Savua, mausteita, rasvaa! Grilliruoan parhaat viinikumppanit voivat yllättää: raikkaat valko- ja roseeviinit sekä kevyet punaviinit nostavat makujen tasapainon uudelle tasolle. Viinivalinta kannattaa tehdä ruoka, ei valmistustapa edellä.

Mikä ihmeen grilliviini? Grillaukseen liitetään usein tietynlainen viinityyli, mutta grillaus on lopulta vain ruoan valmistusmenetelmä: eihän kukaan meistä puhu kattila- tai uuniviineistä, ja siksi grillin sijaan kannattaa miettiä grillattavaa raaka-ainetta, kun valitset viiniä.

Grillauksen yhteydessä nautittavien viinien valinnassa painotetaan usein täyteläisyyttä ja runsautta, mutta monissa tapauksissa raikkaus on toimivampi ratkaisu. Hapokkaat valko- ja roseeviinit sekä kevyet punaviinit tarjoavat grilliruoalle paitsi kontrastia myös rakennetta: ne leikkaavat rasvaa, tasapainottavat mausteisuutta ja raikastavat savuisia sekä runsaasti marinoituja ruokia. Tällaiset viinit eivät pyri peittämään annosta, vaan täydentävät sitä nostaen sen keskeiset aromit esiin.

Täydellinen aperitiivi

Mikä?

Australia tunnetaan rotevista punaviineistään, mutta maan valtavat viinialueet tarjoavat paljon muutakin. Tämä raikas sauvignon blanc on oiva esimerkki lajikkeen pirteästä puolesta. Tuoksu on puhdas ja eläväinen: lasista nousee limettiä, passionhedelmää ja vienoa herukkaisuutta.

Minkä kanssa?

Maku on kuiva, hapokas ja suoraviivaisen raikas – täydellinen valinta aperitiiviksi tai ruokapöytään. Grillattu halloumi tai fetalla viimeistelty vesimelonisalaatti saa tästä viinistä raikkaan parin. Tarjoa hyvin viilennettynä.

Yalumba Y Series Sauvignon Blanc 2024, 11,99 €, 0,75 l.
Yalumba Y Series Sauvignon Blanc 2024, 11,99 €, 0,75 l.

Viileä tervehdys Atlantilta

Mikä?

Luoteis-Espanjan valkoviinit syntyvät Atlantin merituulien ja viileän ilmaston muovaamissa oloissa. Riás Baixasin sateinen sää ja liuskekivinen maaperä luovat täydelliset puitteet elegantille ja merelliselle valkoviinityylille. Modernilla otteella valmistettu galicialainen albariño on puhdaspiirteinen, raikas ja ilmeikäs: tuoksussa vihreää omenaa, limettiä ja häivähdys osterinkuorta.

Minkä kanssa?

Napakka hapokkuus herauttaa veden kielelle ja tekee viinistä täydellisen kumppanin mereneläville – kokeile vaikka grillattujen kampasimpukoiden tai sitruunakatkarapujen kanssa.

Valmiñor Albariño 2023, 23,98 €, 0,75 l.
Valmiñor Albariño 2023, 23,98 €, 0,75 l.
”Riás Baixasin sateinen sää ja liuskekivinen maaperä luovat täydelliset puitteet elegantille ja merelliselle valkoviinityylille.”

Kesäpöydän kuningatar

Mikä?

Itävaltalainen Geyerhofin viinitila on ollut saman perheen omistuksessa jo 1600-luvulta lähtien. Tilan roseeviini syntyy Zweigelt-rypäleestä, jonka kuoret ovat kosketuksissa mehuun vain hetken – se antaa viinille kauniin vaaleanpunaisen sävyn. Tuoksu on intensiivinen ja moniulotteinen: metsämansikkaa, punaherukkaa ja pirteä greippinen vivahde.

Minkä kanssa?

Rosee sopii kesäiseen ruokapöytään kuin nakutettu. Se tuo ryhtiä grillatulle lohelle, mutta toimii yhtä hyvin mausteisten kanavartaiden, fetacouscousin tai sitruunalla maustetun kikhernesalaatin seurana.

Geyerhof Stockwerk Zweigelt Rosé 2023, 17,99 €, 0,75 l.
Geyerhof Stockwerk Zweigelt Rosé 2023, 17,99 €, 0,75 l.

Helposti lähestyttävä

Mikä?

Espanjalainen punaviini garnacha-rypäleestä yllättää raikkaudellaan. Garnacha tunnetaan yleensä mehevän täyteläisistä ja runsasrakenteisista viineistä, mutta tässä tyyli on poikkeuksellisen eloisa. Tuoksussa erottuvat mustaherukka, kevyt pippurisuus ja kuivatut yrtit. Maku on keskitäyteläinen, mehukas ja pirteän hapokas. Pehmeät, maltilliset tanniinit tekevät viinistä helposti lähestyttävän ja monikäyttöisen ruokapöydässä.

Minkä kanssa?

Viinin raikkaus korostuu, kun viini tarjoillaan hieman viilennettynä. Sopii mainiosti esimerkiksi halstratun teriyakilohen tai chorizopaellan seuraan.

La Garnacha Salvaje del Moncayo 2022, 13,98 €, 0,75 l.
La Garnacha Salvaje del Moncayo 2022, 13,98 €, 0,75 l.

Raikkautta Välimereltä

Mikä?

Sisilialainen Cerasuolo di Vittoria on saaren ainoa DOCG-laatuluokiteltu viinialue, ja se tarjoaa persoonallisen yhdistelmän etelän lämpöä ja yllättävää raikkautta. Viini syntyy Nero d’Avola- ja Frappato-rypäleiden sekoituksesta: Nero d’Avola tuo rakennetta, syvyyttä ja tummaa hedelmäisyyttä, kun taas Frappato lisää raikasta marjaisuutta. Tuoksussa erottuvat kirsikka, lakritsi ja rosmariini. Maku on ryhdikäs mutta raikas, ja sitä seuraa hennon mausteinen loppuvivahde.

Minkä kanssa?

Hienoinen tanniinisuus ja hyvä hapokkuus tekevät viinistä erinomaisen kumppanin esimerkiksi grillatulle kalalle tai munakoisovartaille.

Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria 2022, 21,98 €, 0,75 l.
Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria 2022, 21,98 €, 0,75 l.

Kuka?

Viinivinkit antaa viiniasiantuntija Ilkka Sirén, joka on kansain-välisesti palkittu viinivaikuttaja. Ilkka on toiminut Maku-lehden viiniasiantuntijana jo 15 vuotta.

Ilkka Sirén.
”Grillatessa viinien lämpötilasta kannattaa pitää huolta. Valko- ja roseeviinit voi tarjoilla suoraan jääkaapista, mutta myös punaviini tulisi tarjoilla hieman viileänä”, Ilkka vinkkaa.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt