Grand Designs Suomi -ohjelman luotsi Samppa Lappalainen: "En olisi lähtenyt mukaan, jos olisi pitänyt keksiä kehuttavaa ankeiden pömpelien keskellä"
Ihmiset
Grand Designs Suomi -ohjelman luotsi Samppa Lappalainen: "En olisi lähtenyt mukaan, jos olisi pitänyt keksiä kehuttavaa ankeiden pömpelien keskellä"
JKMM arkkitehtien toimitusjohtaja, arkkitehti Samppa Lappalainen on ideatykki, joka kehittää kaupunkikulttuuria ja rakennettua ympäristöä ympäri maata. Seuraavaksi hänet nähdään televisiossa.

Amos Rex, Tanssin talo ja Allas Sea Pool – nämä Helsinkiä piristäneet hankkeet ovat houkutelleet myös Samppa Lappalaisen mukaan niiden suunnittelutiimeihin. Nyt hänen luotsaamansa JKMM:n työpöydällä on muun muassa jalkapallo­stadion Tampereelle, Kansallismuseon laajennus ja hankkeita kelluvista lomaresorteista Suomen korkeimpaan tornitaloon.

Mistä olet parhaillaan innoissasi?

Voitimme kilpailun Turun keskustan kauppahallikorttelin kehittämisestä. On innostavaa, miten yhteistyö Turun kaupungin kanssa on toiminut houkuttelevamman keskustan luomiseksi. Myös syksyn ohjelmisto suunnittelemassamme Tanssin talossa kiinnostaa kovasti.

Tanssijat Sophia Wekesa ja Oskari Turpeinen esiintyvät tänä vuonna Helsinkiin valmistuneessa Tanssin talossa.

Haluat elävöittää Helsingin kaupunkikulttuuria. Miksi?

Pidän tärkeänä sitä, että ihmisillä olisi mahdollisuuksia luovuudelle ja kohtaamisille. On älyvapaata luonnonvarojen ja energian haaskaamista purkaa rakennuksia ja rakentaa uusia sen sijaan, että voitaisiin luoda vanhasta uutta.

"En ole seurannut juurikaan design­ohjelmia, mutta totesin, että tämä jos mikä on laadukas konsepti."

Juonnat uutta Grand Designs Suomi -ohjelmaa MTV3:lla. Miltä rooli tuntuu?

En ole seurannut juurikaan design­ohjelmia, mutta totesin, että tämä jos mikä on laadukas konsepti. Rakentamisprosessia kuvataan siinä realistisesti ja arkkitehtuuriin suhtaudutaan positiivisesti. Joissakin formaateissahan jotkut mulkvistit lyttäävät kaiken. Kohteet ovat hienoja, enkä olisi lähtenyt mukaankaan, jos olisi pitänyt keksiä kehuttavaa joidenkin ankeiden pömpelien keskellä.

"Grand Designs -ohjelmassa rakentamisprosessia kuvataan realistisesti", sanoo Samppa Lappalainen.

Työskentelet JKMM:n toimitus­johtajana. Mikä työssäsi on keskeistä?

Oleellisinta on varmistaa, että toimistollamme on edellytykset luoda maailman hienoimpia rakennuksia ja kiinnostavaa kaupunkikulttuuria, mutta pysyä myös elinvoimaisena ja kannattavana. Toimitus­johtajalla pitää olla visio siitä, mihin maailma ja yritys ovat menossa ja näkemys siitä, kuinka paljon panostetaan kilpailuihin, verkostoitumiseen ja kansainvälistymiseen. Suomalainen arkkitehtuuriosaaminen on maailmalla tosi arvostettua. Teemme kunnianhimoista arkkitehtuuria yksinkertaisia elementtejä ja luontoa kunnioittaen. Se resonoi maailmalla.

Huvilateltta toivat loppukesästä ääntä Helsingin Hakaniemeen. Lappalainen iloitsee siitä, että JKMM on päässyt luomaan puitteet kulttuurihetkiin. Kuva: JKMM arkkitehdit

Miten Helsingin ilme on muuttunut?

Olen ollut positiivisesti yllättynyt uusista asuinalueista Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa. Siellä on yllättävän kiva kuhina, ihmiset ovat liikkeellä. Mutta muuten Helsingin ranta-alueilla on mieletön potentiaali hyödyntämättä. Toivoisin myös uudistuotantoon lisää vihreyttä. Köpiksessä, Berliinissä ja Amsterdamissa ollaan meitä paljon pidemmällä.

"Irtaudun töistä myös veneelläni, ja joskus on ihana käydä tanssimassa. Rakastan kaikkea tanssia teknosta lavatansseihin."
”Lainsäädäntö torppaa luovuutta, koska tyhjiä toimistotiloja ei voi muuttaa joustavasti käyttöön, jolle olisi kysyntää”, Samppa Lappalainen sanoo.

Mitä vapaa-aikaasi kuuluu?

Kesällä vietin aikaa Kustavissa kesäpaikassamme, missä kaikki on askeettista. Irtaudun töistä myös veneelläni, ja joskus on ihana käydä tanssimassa. Rakastan kaikkea tanssia teknosta lavatansseihin. Siinä tapahtuu kehollinen rentoutuminen, jossa voi irrottautua täysin kaikesta.

Grand Designs Suomi 22.9. klo 21 alkaen MTV3:lla ja MTV Katsomossa.

Kommentoi »