FlyLady on oiva siivousmenetelmä kiireiselle! Uhraa pari minuuttia päivässä kodin palopesäkkeille + muut vinkit hittimetodin hyödyntämiseen
Sisustus
FlyLady on oiva siivousmenetelmä kiireiselle! Uhraa pari minuuttia päivässä kodin palopesäkkeille + muut vinkit hittimetodin hyödyntämiseen
FlyLady-siivousmenetelmä perustuu pikaisiin rutiineihin, joiden avulla koti pysyy siistinä. Marttojen asiantuntija Outi Mehto arvioi suositun metodin parhaat oivallukset, joista kuka vain voi hyötyä arjessaan.
Julkaistu 28.1.2022
Kotivinkki

FlyLady-siivousmenetelmän äiti on amerikka­lainen Marla ­Cilley, joka kehitteli metodin jo viime vuosituhannen lopussa. Lennokas nimi juontaa Cilleyn rakkaaseen harrastukseen perhokalastukseen (englanniksi fly fishing).

FlyLady-menetelmä perustuu pieniin, parista minuutista varttiin kestäviin siivoushetkiin, jotka on helppo mahduttaa kiireiseenkin arkeen. Ajatuksena on pilkkoa siivous osiin, jotta kodinhoidolle ei tarvitse uhrata tuntikaupalla aikaa. Täydellisyyden sijaan tavoitteena on pitää kodin yleisilme siistinä.

Metodissa koti jaetaan kuuteen vyöhykkeeseen, kuten eteiseen, keittiöön ja olohuoneeseen. Kuhunkin vyöhykkeeseen panostetaan viikon ajan, jolloin muilla alueilla tehdään vain pikasiivous. Säännöllistä kyytiä saavat myös palopesäkkeet, jotka syntyvät kuin varkain. Sellaisia ovat esimerkiksi irtorojua keräävä eteisen pöytä tai epämääräiset vaateröykkiöt.

Marttojen asiantuntija Outi Mehto vinkkaa, miten FlyLady-metodia voi hyödyntää suomalaisissa kodeissa.

1. Kohtuus kunniaan

Jotkut nauttivat suursiivouksista. Jos siivoaminen ei kuitenkaan kuulu lempi­puuhiisi, on ”vähän joka päivä” -rytmi toimivampi, eikä urakka pääse kasvamaan missään vaiheessa lamaannuttavan suureksi. Ja kuten muutenkin, ole itsellesi armollinen.

2. Tunnista heikot kohdat

FlyLady puhuu palopesäkkeistä. Kertyykö keittiöösi helposti tiskivuori tai eivätkö vaatteet meinaa löytää tietään takaisin kaappiin käytön jälkeen? Opettele suitsimaan kodin heikoimpia kohtia päivittäin edes parin minuutin verran.

3. Lähtötilanne kuntoon

FlyLady korostaa ­rutiineja ja ripeitä, ­lyhyimmillään vaikka vain muutaman minuutin siivous- ja järjestelytuokioita. Jotta pikasiivous onnistuisi, tavaroita kannattaa karsia ja järjestellä sen verran, että jokaiselle on oma paikkansa, ­eivätkä kaapit pursua.

4. Pilko paloiksi

Jos siivoustuokiosi venähtävät herkästi, laita kello hälyttämään esimerkiksi vartin kuluttua ja ole tyytyväinen yksittäiseen saavutukseesi. Merkitse viikkolistalle kaikista tärkeimmät tehtä­vät, jotta ne tulevat hoidetuiksi. Muu on ekstraa.

5. Lista säästää muistia

Kun lattiakaivon tyhjennyksen ja pakastimen sulatuksen kirjoittaa kalenteriin ylös, ei niiden muistamista tarvitse stressata. Listoista voi olla hyötyä viikkotasollakin. Yksittäisten tehtävien ruksiminen kannustaa ja myös helpottaa kotitöiden jakamista.

6. Oma maa mansikka

Suomalaisissa siivoustavoissa on paljon hyvää. Emme siivotessa ”räjäytä likaa pois” vaan suosimme ekologisia pesuaineita ja käytämme niitä säästeliäästi. Siivous on myös enemmän koko perheen asia ja sitä myös opetetaan lapsille koulussa.

2 kommenttia