Fiikus ihastuttaa monipuolisuudellaan ja vaivattomuudellaan – poimi vinkit fiikusten hoitoon ja tutustu lajikkeiden erityispiirteisiin


Fiikusten joukosta löytyy lajikkeita jokaiseen makuun! Monipuolisuutensa lisäksi fiikukset ovat helppohoitoisia, joten myös aloittelevat huonekasviharrastajat saavat niistä runsaasti iloa.
Kuvat Fotolia, Juhani Salonen

Fiikuksissa riittää näköä ja kokoa, mikä tekee niistä suosittuja viherkasviharrastajien keskuudessa. Helppohoitoisuutensa ansiosta kasvit ilahduttavat vehreydellään pitkään ilman suurta vaivannäköä.

Lyyraviikunan tunnistaa helposti lehden muodosta.

Fiikus: kasvatus ja hoito

Valo-olot

Fiikukset pitävät valoisasta kasvupaikasta. Yleensä itä- tai länsi-ikkuna on sopivin, koska aamu- ja ilta-aurinko eivät porota liikaa ja polta lehtiä. Eteläpuolikin käy, jos pystyt siirtämään kasvin hieman kauemmaksi ikkunasta.

Lämpötila

Fiikukset viihtyvät läpi vuoden normaalissa huoneenlämmössä. Alimmillaan lämpötila saa laskea noin 16 asteeseen talvilevon aikana. Vetoista paikkaa tulee välttää. Aitoviikuna talvehtii lämpimämmässä.

Kumiviikunasta on olemassa myös kirjavalehtisiä muunnoksia.

Fiikuksen kastelu ja lannoitus

Kastele fiikuksia siten, että annat jokaisella kastelukerralla reilusti vettä. Anna mullan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Vähennä kastelua talvella, jolloin multa saa kuivahtaa hieman enemmän kuin kasvukauden aikana.

Lannoita kasvukaudella jokaisella kastelukerralla ja talven lepoaikanakin noin neljän viikon välein.

Fiikuksen uudelleenistutus

Fiikukset ovat siitä vaivattomia, ettei niitä tarvitse joka vuosi istuttaa uudelleen. Ruukunvaihto ja uudelleenistutus tulevat ajankohtaiseksi vasta sitten, kun ruukku on käynyt kasville selvästi liian pieneksi. Käytä hyvää ruukkukasvimultaa mullanvaihdon yhteydessä.

Fiikuksille voi lisätä pintamultaa myös muuten kuin ruukunvaihdon yhteydessä etenkin, jos pintamulta tuntuu tiivistyvän liikaa.

Aitoviikunat voivat tehdä myös hedelmiä.

Fiikuksen muu hoito

Isolehtiset viikunat hyötyvät etenkin talvella siitä, että pyyhkäiset lehdistä pölykerroksen pois. Myös sumutus vedellä virkistää kasveja silloin, kun huoneilma on lämmityksen vuoksi kuivimmillaan.

Fiikukset viihtyvät kesät ulkona, kunhan ilmat ovat lämmenneet kunnolla eikä hallaöitä ole enää tiedossa. Valitse ulkopaikaksi puolivarjoisa ja tuulensuojainen soppi.

Fiikuksia voi typistää, jos jokin oksa kasvaa liian pitkäksi. Käytä leikattua verson latvaa pistokkaana. Juurruta pistokas vedessä tai kosteassa hiekansekaisessa mullassa.

Fiikus: suositut lajikkeet ja niiden ominaispiirteet

Lyyraviikuna (Ficus lyrata)

Lyyraviikunan tunnistaa helposti noin 30 sentin mittaisista, päärynän muotoisista lehdistä. Kasvi voi kasvaa luonnossa jopa toistakymmentä metriä korkeaksi, ja kotioloissakin noin parimetriseksi pikkupuuksi.

Kumiviikuna (Ficus elastica)

Kumiviikuna voi venyä kotioloissa jopa kattoon asti, jos se saa riittävästi valoa ja ravinteita. Kotiseudullaan tropiikissa se kasvaa 30-metriseksi puuksi. Perinteisen vihreälehtisen kumiviikunan lisäksi kannattaa metsästää myös kirjavalehtistä lajiketta.

Pitkälehtiviikuna (Ficus binnendijkii)

Fiikusten kasvisuvussa on valtavan suuri vaihtelu lehtien muodoissa. Pitkälehtiviikunaa ei helposti uskoisi fiikuksiin kuuluvaksi. Muista fiikuksista poikete pitkälehtiviikuna pärjää hieman myös varjoisammassa kasvupaikassa.

Pillerviikuna (Ficus deltoidea)

Pilleriiviikuna on vielä melko vähän tunnettu fiikuslaji, joka on saavuttanut suosiota sisustajien keskuudessa vehreän värinsä ja kauniin muotoisten lehtiensä ansiosta. Lisäksi kasvi on myös helppohoitoinen.

Aitoviikuna (Ficus carica)

Aitoviikunan lehdet ovat upeat, hieman vaahteran lehteä muistuttavat. Se tarvitsee fiikuksista eniten ravinteita kasvukauden aikana, ja se pitää kalkkipitoisesta kasvualustasta.

Aitoviikun on siitä poikkeuksellinen kasvi muihin fiikuksiin verrattuna, että se talvehtii mielellään Välimeren oloja muistuttavassa lämpötilassa, noin 24-asteisessa ja valoisassa paikassa. Kasvi saattaa talvehtia myös huonelämpötilassa, jos se saa tarpeeksi valoa eikä kärsi lämpöpatterista hohkaavasta kuumuudesta. Aitoviikuna voi pudottaa talvella lehtiään mutta kasvattaa uudet kevään mittaan. Lepoaikana kasvia tulisi kastella harvakseltaan. Erityisesti, jos se talvehtii viileässä paikassa.

Haluatko tietää lisää?

Tutustu varjoviikunan kasvatukseen ja hoitoon sekä huoneilmaa puhdistavan limoviikunan hoito-ohjeisiin!

Julkaistu: 8.11.2018