Kotivinkki

Erika rentoutuu ompelemalla Barbie-nukeille asuja ja kuvaamalla niitä asetelmissa – ”On ihana päästä hetkeksi pois lapsiperhearjen hälinästä”

Erika rentoutuu ompelemalla Barbie-nukeille asuja ja kuvaamalla niitä asetelmissa – ”On ihana päästä hetkeksi pois lapsiperhearjen hälinästä”
Turkulainen Erika Ehrlund, 39, ompelee Barbie-nukeille asukokonaisuuksia ja kuvaa niitä jopa lomamatkoilla. Parasta harrastuksessa on tarinoiden keksiminen nukeille.
Julkaistu: 14.11.2022

"Ystäväni tytär toivoi pari vuotta sitten syntymäpäivälahjaksi Barbie-nukkejen asuja, ja aloin katsella niitä ensin kaupoista. Samalla muistin omat lapsuudenleikkini Barbieilla ja sen, miten paljon rakastin itse tehtyjä vaatekokonaisuuksia. Olen koulutukseltani muotoilija ja ommellut paljon vaatteita itselleni lapsesta asti. Päätinkin tehdä lahjan itse. Siitä lähtien olen suunnitellut ja ommellut asuja omien ja tuttujen lasten nukeille.

Erika kuvaa nukkeja asuissaan yleensä ulkona, koska silloin kuviin saa luonnonvalon. Yhden kuvan tekemiseen menee puolisen tuntia.
Erika innostui kuvaamaan, kun hän bongasi Instagramista tilin, jossa oli realistisia kuvia Barbie-nukeista.
Välillä on haasteita saada nuket pysymään paikoillaan ja asennossa esimerkiksi tuulisella ilmalla kuvatessa.

Barbie-nukkejen kuvaaminen tekemissäni asukokonaisuuksissa ja erilaisissa paikoissa on iso osa harrastustani. On hauskaa päästä suunnittelemaan nukeille tarina ja etsiä kuvauspaikkoja, joihin voin rakentaa kokonaisuuden oikeassa mittakaavassa.

Minulle on tärkeää, että kuvasta tulee realistinen, ja yritän mahdollisuuksien mukaan etsiä taustalle jotakin tunnistettavaa. Kotikaupungissani Turussa kuvatuissa kuvissa on vilahtanut esimerkiksi Tuomiokirkko ja Aurajokiranta. Otan nuket, niiden asut ja asusteet mukaan lomamatkoille ja karkaan vaikka aikaisin aamulla hotellihuoneesta etsimään kuvauspaikkoja. Unelmani olisi päästä matkustamaan enemmän, jolloin voisin kuvata asuja jännittävissä paikoissa ja tunnistettavissa kohteissa ympäri maailmaa.

Erika ompelee asuja muutaman tunnin viikossa. Lapset saavat myös leikkiä äidin ompelemilla vaatteilla ja asusteilla.
Erika suunnittelee itse kaavoja, mutta käyttää myös valmiita, joita löytää Pinterestistä. Omista kaavoista hän tekee yleensä ensin prototyypin, jota kehittelee lisää.

Parasta harrastuksessani on eskapismi. On ihana päästä hetkeksi kokonaan pois lapsiperhearjen hälinästä ja kiireestä. Pieneen näpertämiseen keskittyminen on rentouttavaa. Nopeimmillaan saan valmista vartissa, isompiin töihin kuluu parisen tuntia.

Teen itse kaavoja, mutta käytän myös valmiita kaavoja. Ompelussa hyödynnän usein lasten vanhoja vaatteita ja jämäkankaita. Kangasliikkeissä käyn aina läpi palalaarit.

Tyttären huoneessa on iso kirjahylly, johon Erika on stailannut erilaisia huoneita ja niihin sopivia nukkeja. Kaikilla saa leikkiä.
Vaatteiden lisäksi Erika tekee erilaisia asusteita, kuten laukkuja, hattuja ja koruja. Laukkuja hän haluaisi tehdä enemmänkin, mutta ei ole löytänyt vielä hyvää kaavaa.
Erika myös virkkaa ja neuloo vaatteita ja asusteita ompelun lisäksi. Tosin virkkaaminen ja neulominen on hitaampaa kuin ompelu, joten niitä tulee tehtyä vähemmän.

Saan inspiraatiota muodista ja elokuvista. Mahtavinta on ideoida asuja erilaisiin teemoihin liittyen. Sosiaalisen median nukkeyhteisön haasteisiin on kiva ottaa osaa, esimerkiksi tänä vuonna teemoja ovat olleet merenneidot ja pride. Oma suosikkini on jokaviikkoinen #mondayfordolls.

Toivoisin, että asujani päätyisi Barbie-harrastajien kokoelmiin ja pienten fanien leikkeihin. Olenkin perustanut asuille oman Etsy-tilin, sillä en haluaisi tehdä näitä vain omaksi iloksi. Monet ovat toivoneet nukeille suunnittelemiani pukuja ja asusteita myös aikuisten koossa. Vielä en ole tähän lähtenyt."

Erika perusti keväällä 2021 Instagram-tilin @madde.makes, jossa hän julkaisee kuviaan.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tee jouluiset pompom-koristeet itse! Tilaa tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »